Skocz do zawartości
szurubur

Zastępczy zasilacz 500W da radę?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, poniżej podaje wam specyfikację sprzętu, chciałbym dowiedziec się czy to wszystko uciągnie zasilacz 500W?

1. Procesor Intel CORE I5-4670K 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL
2. Karta graficzna Sapphire Radeon R9 290 TRI-X 4GB DDR5 (512 Bit) 512BIT 2DVI HDMI DP
3. Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V
4. Zasilacz Cooler Master G550M ATX G550M 550W (do wymiany)
5. Płyta główna ASRock Fatal1ty H87 Performance, H87, DualDDR3-1600, SATA3, GBLAN, RAID, ATX (H87 Performance)
6. Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0

Rozchodzi się o to, ze mam problem z obecnym zasilaczem a jedyny zasilacz jaki posiadam w zastępstwie to 500W ze starego kompa. Byłbym wdzięczny za jakieś info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, poniżej podaje wam specyfikację sprzętu, chciałbym dowiedziec się czy to wszystko uciągnie zasilacz 500W?

...

Rozchodzi się o to, ze mam problem z obecnym zasilaczem a jedyny zasilacz jaki posiadam w zastępstwie to 500W ze starego kompa. Byłbym wdzięczny za jakieś info.

Zasilacz markowy 500W nie oznacza tego samego co no-name "500W"

A więc podasz markę i model czy mamy zgadywać? ;)

Jak solidny markowy i nie starszy niż 4-5 lat to spokojnie da rade z paluszkiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu przepraszam za spamowanie tematami ale pilnie potrzebuję rad ludzi mądrzejszych od mojej skromnej osoby ^^

Przechodząc do sedna sprawy, chciałem spytać czy zasilacz be quiet! Pure Power L8 600W będzie dobrą opcją dla poniższego sprzętu? Wcześniej miałem Cool Master G550M i niestety pójdzie na reklamację, stary zasilacz o którm mówiłem w innym temacie sobie daruję, struszek się namęczył 7 lat z moim starym kompem więc nie będę ryzykował awarii. Za parę dni kupię jeszcze chłodzenie na procka Thermalright HR-02- Macho 120 Rev.A. i mam zamiar podkecić procka tak max do 4,4 Ghz. Chciałbym wiedzieć ile to wszystko potrzebuję ogólej ilości W i czy ten zasilacz podoła z podłączeniem tego wszystkiego ^^

1. Procesor Intel CORE I5-4670K 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL
2. Karta graficzna Sapphire Radeon R9 290 TRI-X 4GB DDR5 (512 Bit) 512BIT 2DVI HDMI DP
3. Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V
4. Płyta główna ASRock Fatal1ty H87 Performance, H87, DualDDR3-1600, SATA3, GBLAN, RAID, ATX (H87 Performance)
5. Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0

Edytowane przez szurubur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu nie fetowałbym za szybko że 500W sobie poradzi. R290 ma tdp275W co realnie oznacza zapewne ponad 200W poboru mocy.Plus ocniety procek. A L8 od mocy 500W to nie FSP tylko HEC(choć czy to minus to nie wiem- hec podobno znacznie podniosło jakość wyrobów).

Pytanie czy ten L8 600W będzie rzeczywiście dobrą propozycją- w cenie 300zł można dostać kilka naprawdę niezłych zasiłek, nawet z certyfikatem Gold, a ten L8 , poza ciszą , nie imponuje pozostałymi parametrami.

W okolicach 300zł masz np cs550M, który jest modularny i ma konwersję dc-dc, sporo wydajniejszy niż BQ L8 i mimo mniejszej mocy całkowitej porównywalną moc na linii 12V.

Edytowane przez Gerlath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi