Skocz do zawartości
ogoray

Chłodzenie do Intel Core 2 Quad Q6600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem właśnie procesor Intel Core 2 Quad Q6600 2.4Ghz, będe chciał go podkręcić do 3.0Ghz, jakie chłodzenie byłoby najlepsze?

Specyfikacja komputera:

MOBO: MSI 7345 Platinum

RAM: x2 2gb GOODRAM, x2 1gb Kingston

CPU (Teraz): C2D E4500 2.20Ghz @ 2.6Ghz

Chłodzenie: Arctic Alpine 11 GT Rev. 2

GPU: GF GT 430 1gb

Zasilacz: Gembird 450W

Zastanawiam się nad chłodzeniem SilentiumPC Spartan PRO HE924. Budżet to około 100zł.

Prawdopodobnie zasilacz tez beznadziejny i do wymiany, ale mam go dopiero 5msc i daje rade, chociaż z quadem to pewnie bedzie cieżej. Także jeśli jest potrzeba wymiany zasilacza to prosze o propozycje.

Z góry dziękuję

Edytowane przez ogoray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, ze z obudowa nie bedzie problemu, bo mam odkrecony bok obudowy,atx dokładnie taka jak na zdjęciu poniżejsven_6054c9.jpg

Mimowszystko poczekam jeszcze na jakąś inną odpowiedz, ktora potwierdzi Twoj wybór co do chłodzenia, bo sugerować sie jedną osobą to troche ryzyko :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten fortis to jakis konkretny model? Bo do 100zł to są HE 1224 i HE 1225

Edit.

Więc który jest lepszy, Fortis czy Fera? Jeżeli fortis to który, 1224 czy 1225? Proszę o szybką odpowiedz poniewaz chce juz dzisiaj zamowic, zeby jutro wysłali

Edytowane przez ogoray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc ten fortis (http://allegro.pl/nowy-silentiumpc-fortis-2-xe1226-pelen-komplet-i4293668951.html) ma metalowe zaczepy, a ten (http://allegro.pl/silentiumpc-fortis-he1225-pwm-komplet-pasta-i4289458752.html) gumowe kołki? Różnica cenowa to 11zł, więc myśle ze warto dac wiecej i zaoszczedzic 1 godzine spędzoną na montowaniu chłodzenia gumowymi kołkami. Dobra, dzieki wielkie za pomoc.

Edytowane przez ogoray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej skłaniałbym się ku 1226 - jak pisałem wydajność podobna, ale lepiej montuje się wentylator - na clipy, nie jak w 1225 na gumowe kołki. Miałem 1225 przez dwa lata i wymieniłem go przez te kołki - z wydajności byłem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi