Skocz do zawartości
Patowy

new komputer do grania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Zamierzam kupić nowy komputer.Głównie będę na nim grał więc zależy mi na jak najlepszych częściach w rozsądnej cenie.Monitor też ma być do gier jakaś szybka matryca,ładne kolory,dobry czas reakcji(max5ms),brak smużenia, nie chciał bym matrycy ips , ponieważ słyszałem że występuje srebrzenie i ogólnie nie nadaje się do gier .Klawiatura też gamingowa.Ma być nie za głośna,najlepiej jakby była podświetlana i skok klawiszy ma być nie za duży ani nie za mały taki normalny jak w większości klawiatur.

Czy zestaw ma zawierać tylko komputer czy również system operacyjny, napęd optyczny i peryferia takie jak: monitor, myszka, klawiatura itp.:Potrzebuję komputer cały nowy,monitor, klawiaturę i system

Jaką kwotę chcesz przeznaczyć:A więc tak na komputer + system do ok.3300zł monitor do 650zł i klawiatura do 100zł. 

Czy części mają być nowe czy mogą być używane: Wszystkie muszą być nowe 

Czy będziesz podkręcał podzespoły:Nie, nie będę 

W jakiej rozdzielczości grasz/zamierzasz grać: Full HD 

Czy mieszkasz poza Polską (ceny za granicą są inne!): Mieszkam w Polsce 

Czy możesz użyć części ze starego komputera takich jak: dysk twardy, napęd optyczny, obudowa:Niestety nie 

Czy preferujesz jakiś konkretny sklep np. z powodu odbioru osobistego: Najlepiej morele.net 

Jeszcze kilka pytań. 

Który system jest wydajniejszy w grach i ogólnie w użytkowaniu windows 8.1 czy 7 ? 

Czy za tą cenę gry typu bf4 będą chodziły na ultra? 

Czy matryca VA jest dobra do gier.Czy nie będzie na tej matrycy występowało smużenie? 

Z góry dziękuję za pomoc!.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie będzie OC to proponuję taki zestaw :

Komputer :

CPU : I5 4460 - 659 zł

MB : Asrock B85 Pro4 - 245 zł .

RAM : Crucial Ballistix 2x4GB DDR3 1 600 mhz CL9 - 275 zł

VGA : Gigabyte R9 280X 3GB DDR5 WF3 - 1 108 zł

SSD : Crucial M500 120GB - 245 zł

HDD : WD Blue 1TB - 199 zł

DVD-RW : Samsung SH-224BB - 55 zł

Buda : SPC Gladius M40 - 199 zł

PSU : Cooler Master G550M 550W- 252 zł

Razem : 3 237 zł , ceny z morele.net .

W zestawie masz wydajny , 4-rdzeniowy procesor , dobrą płytę główną , 8GB sprawdzonych ramów , mocną kartę graficzną .

Markowa buda i markowy , modularny zasilacz .

Klawiatura to np. Logitech K360 za 109 zł ew. trochę tańszy model K340 za 99 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie ale jest już 3237zł a ja potrzebuję jeszcze system wyraźne napisałem a budżet na kompa +system to 3300zł. Co do klawiatury nie jest zła tylko że klawisze są oddalone od siebie co nie za bardzo mi pasuje.

Edytowane przez Patowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem o tym .

W takim razie zamiast R9 280X proponuję słabszego R9 270X od Asusa za 741 zł + Win 8.1 X64 PL OEM za 339 zł .

Win 8.1 został już poprawiony w stosunku do bazowego W8 i wiele kontrowersji znikneło ale jak możesz to sprawdź pierw W8.1 czy ci podpasuje czy nie .

Jak nie to zostaje Win 7 HP SP1 X64 PL w tej samej cenie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok.Ale jeszcze jedna rzecz nie lepiej by było gdybym został przy tej karcie R9 280X i wywalił dysk ssd bo z tego co się orientuję nie robi on znaczących różnic w grach tylko przyspiesza włączanie komputera i ogólnie windowsa.

Jaki monitor byś polecił do 650zł do gier?

Edytowane przez Patowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W polecanych na PPC monitorach jest Dell P2214H , tyle że jest na matrycy IPS .

Inne polecane monitory są droższe , nie licząc podstawowego BenQ GW2265HM za ~430 zł na matrycy VA i ma nieco za duży jak dla ciebie czas reakcji matrycy - 6 ms .

Na monitorach się nie znam więc korzystam z rad innych w takich przypadkach .

Co do R9 280X vs. R9 270X + SSD - zastanów się , SSD daje duży komfort użytkowania systemu , a 270X zapewni już płynną grę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak chyba zainwestuje w R9 280X a potem dokupię dysk ssd.Szukając opini o tym benq co podałeś natknąłem się na benq gw2460hm mieści się w moim przedziale cenowym.Miał go ktoś?Co o nim sądzicie nadaje się?

I ogólnie dziękuje reyden za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byś mógł mieć używane części to na allegro jest aktualnie wysyp tanich R9 280X i R9 270X. Głupi 270X do dostania w okolicach 600 zł bez problemu. 280X stoją w okolicach 900 zł. Wszystko na gwarancji z tego co widzę, używane 2-3 miesiące. Tak więc dobre okazje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat kartę to się po prostu wkłada do slotu i podłącza kabel z zasilaniem. Prościej się nie da.

No i po to jest gwarancja ;) Ja tam od zawsze jadę na używanych częściach i nigdy z niczym nie miałem problemów (od czasów gimbazy, czyli będzie z 11 lat).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten wysyp tanich radeonów to prawdopodobnie karty z koparek to BTC czy innych kryptowalut .

Może i tanie oraz mają gwarancję ale przez nie wiadomo jaki czas były one katowane - ~100% obciążenia przez 24h , 7 dni w tygodniu i nie wiadomo w jakich warunkach .

Może się okazać że karta mająca 3 m-cy czy np. 6 m-cy przepracowała już tyle czasu co karta używana w grach przez powiedzmy rok czy 2 lata .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi