Skocz do zawartości
brolly666

Lenovo y510p dodatkowe chłodzenie.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy kupowanie tak drogich podstawke ma sens. Niedawno kupiłem plastikową podstawke AAB Cooling na allegro za marne 15 zł i temp. karty graficznej spadła o ponad 20 stopni w stresie (z 78 do 57). Warunkiem jest jednak zdjęcie klapy z dołu laptopa, dlatego w pierwszej kolejności warto dowiedzieć się czy da się to zrobić. Jeżeli masz gwarancje na tego lenovo to pewnie odpada ten pomysł. Czasami nie pozwala tez na to konstrukcja obudowy, u mnie wystarczy tylko odkrecic 5 śrubek i mam dostęp do całej plyty głownej.

Natomiast jeśli chcesz drogą podkładke to sprawdź dokladne ułożenie wentylatorów, tak aby wiały bezpośrednio w otwory laptopa, a nie w goły plastik, bo na nic się zdadzą. Jednak bez zdjęcia obudowy lapka, wątpie czy uda ci się obnizyc temp o wiecej niz 5 stopni, uwazam więc za stratę kasy kupowanie takich podstawek w cenie 150 zł. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zauwazyles ze posiadam y510p i ta podkladke? Nie proponowal bym jej gdybym jej nie przetestowal. Kupilem ja tylko dlatego bo dmucha bezposrednio w otwory wentylacyjne na spodzie laptopa (1/3 powierzchni) i nie ma potrzeby sciagac obudowy (co jest glupim pomyslem bo trzeba go skrecac jesli chcesz go gdzies zabrac). Nc3500 od plastikowego dziadostwa marki aab za 15zl rozni sie kultura pracy. Wentylator pracuje ciszej niz laptop i w efekcie nie podbija db.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, doszła podkładka od Zalmana, i jest ok, jednak teraz zauważyłem, że mam problem z usb 3.0. Mianowicie podłączam pena usb 3.0 pod port 3.0 i wyskakuje mi, że to urządzenie może działać szybciej... coś tam coś tam... Też tak macie? Dodam, że pracuje na winie 7 x64 i mam zainstalowane sterowniki do usb 3.0. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki są do usb 3.0 natomiast w biosie nic nie zmieniałem jednak później jeszcze sprawdzę i dam znać czy coś znalazłem.

Jedyne ustawienia usb w biosie dotyczą zasilania gniazd, nic o usb 3.0  :angry:

Edytowane przez brolly666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwalam sobie odświeżyć temat, nie wiem czy po kilku miesiącach laptop się zapchał kurzem czy o co chodzi, ale odnoszę wrażenie, że jak by bardziej się grzeje i strasznie wyje chociaż by w Diablo 3. Potrzebował bym dodatkowe chłodzenie pod ultrabay, istnieją takie cuda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli plomby nie będą zerwane ( chodzi mi tu o wymainę pasty i dostanie się do procka ) i nie będzie uszkodzona obudowa to pewnie że nie tracisz, taka prawda że lenovo w tym modelu zabrania ingerować w niego nawet żeby wymienić głupie pamięci czy też dysk.

Edytowane przez Ma Ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie zabrania. Ja dostałem odpowiedz od lenovo, że można dołożyć ram czy dysk we własnym zakresie. Otwierając pokrywę można jedynie przeczyscic chłodzenie z syfu, ściąganie radiatora w każdym laptopie (po wykryciu) może wiązać sie z utrata gwarancji. Zawsze można wysłać laptopa na ich serwis aby wymienili paste (na lepsza) i wyczyscili chłodzenie. Jeśli uzytkujesz laptopa w zapylonym miejscu to nic dziwnego, że po 3msc jest zasyfiony. U mnie po kilku miesiącach użytkowania temp takie same jak po wyjęciu z pudełka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie z tym, że sprostuje. Można wysłać na serwis konfiguracje z rozszerzonym ramem a tam nie zostanie ona uwzględniona i ją po prostu wyjmą. Gwarancja obejmuje tylko tą konfiguracje, która wynika z kodu producenta.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostaniesz to co wysłałeś - pomijając opakowanie zastępcze -> tu z reguły serwis od razu je utylizuje i wysyła spowrotem w swoim;
Natomiast jeżeli serwis uzna że problem leży po stronie pamięci RAM to dostaniesz notkę że problem leży po stronie dołożonej pamięci RAM, która nie jest objęta gwarancją producenta lapka.

MSI czy Lenovo (w serii G / 15.6") stosuje wręcz sticker na jednej ze śrubek, którą trzeba wykręcić żeby otworzyć klapkę serwisową celem podmiany RAM'u i/lub dysku -> jej zerwanie też nie robi żadnych problemów;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi