brolly666 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Witam, Czy jest możliwość podłączenia do Lenovo y510p pod ultrabay jakiegoś dodatkowego chłodzenia laptopa? I ewentualnie gdzie dostanę takie cuda? Edytowane 2 Czerwca 2014 przez brolly666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Czemu nie chcesz zainwestować w podkładkę chłodzącą? Przynajmniej schłodzi Ci całego laptopa, y510p ma od spodu siatkę przez którą powietrze może się efektywnie dostawać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Może i tak... Więc w jaką podkładkę chłodzącą zainwestować? Zwykła z marketu czy polecisz coś konkretnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Posiadam NC3500, która dobrze chłodzi mohego y510p http://www.x-kom.pl/p/80194-podstawka-do-notebooka-zalman-chlodzaca-zm-nc3500-czarna-4x-hub-usb-do-17-3.html?partnerid=100180188&sm12=NTU=&ts=1401732810&token=29fc2b531fb17474107dd2bd61ae4f42 Z tańszych dobre oceny zbiera Notepal U3 plus jednak nie miałem z nią do czynienia http://www.x-kom.pl/p/165359-podstawka-do-notebooka-cooler-master-chlodzaca-notepal-u3-plus-13-do-19-czarna.html?partnerid=100180188&sm12=NTc=&ts=1401732935&token=9007a7c1f6d63758452ba4f90412f904 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruce Lee Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2014 Posiadam NC3500, która dobrze chłodzi mohego y510p http://www.x-kom.pl/p/80194-podstawka-do-notebooka-zalman-chlodzaca-zm-nc3500-czarna-4x-hub-usb-do-17-3.html?partnerid=100180188&sm12=NTU=&ts=1401732810&token=29fc2b531fb17474107dd2bd61ae4f42 Z tańszych dobre oceny zbiera Notepal U3 plus jednak nie miałem z nią do czynienia http://www.x-kom.pl/p/165359-podstawka-do-notebooka-cooler-master-chlodzaca-notepal-u3-plus-13-do-19-czarna.html?partnerid=100180188&sm12=NTc=&ts=1401732935&token=9007a7c1f6d63758452ba4f90412f904 Nie wiem czy kupowanie tak drogich podstawke ma sens. Niedawno kupiłem plastikową podstawke AAB Cooling na allegro za marne 15 zł i temp. karty graficznej spadła o ponad 20 stopni w stresie (z 78 do 57). Warunkiem jest jednak zdjęcie klapy z dołu laptopa, dlatego w pierwszej kolejności warto dowiedzieć się czy da się to zrobić. Jeżeli masz gwarancje na tego lenovo to pewnie odpada ten pomysł. Czasami nie pozwala tez na to konstrukcja obudowy, u mnie wystarczy tylko odkrecic 5 śrubek i mam dostęp do całej plyty głownej. Natomiast jeśli chcesz drogą podkładke to sprawdź dokladne ułożenie wentylatorów, tak aby wiały bezpośrednio w otwory laptopa, a nie w goły plastik, bo na nic się zdadzą. Jednak bez zdjęcia obudowy lapka, wątpie czy uda ci się obnizyc temp o wiecej niz 5 stopni, uwazam więc za stratę kasy kupowanie takich podstawek w cenie 150 zł. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Nie zauwazyles ze posiadam y510p i ta podkladke? Nie proponowal bym jej gdybym jej nie przetestowal. Kupilem ja tylko dlatego bo dmucha bezposrednio w otwory wentylacyjne na spodzie laptopa (1/3 powierzchni) i nie ma potrzeby sciagac obudowy (co jest glupim pomyslem bo trzeba go skrecac jesli chcesz go gdzies zabrac). Nc3500 od plastikowego dziadostwa marki aab za 15zl rozni sie kultura pracy. Wentylator pracuje ciszej niz laptop i w efekcie nie podbija db. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 OK, doszła podkładka od Zalmana, i jest ok, jednak teraz zauważyłem, że mam problem z usb 3.0. Mianowicie podłączam pena usb 3.0 pod port 3.0 i wyskakuje mi, że to urządzenie może działać szybciej... coś tam coś tam... Też tak macie? Dodam, że pracuje na winie 7 x64 i mam zainstalowane sterowniki do usb 3.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 Nie pomogę Ci ponieważ nie mam urządzenia na usb 3.0. Sprawdź czy w BIOS masz włączone USB 3.0, sprawdź czy masz poinstalowane sterowniki względnie dodatkowy soft. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Sterowniki są do usb 3.0 natomiast w biosie nic nie zmieniałem jednak później jeszcze sprawdzę i dam znać czy coś znalazłem. Jedyne ustawienia usb w biosie dotyczą zasilania gniazd, nic o usb 3.0 :angry: Edytowane 9 Czerwca 2014 przez brolly666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Pozwalam sobie odświeżyć temat, nie wiem czy po kilku miesiącach laptop się zapchał kurzem czy o co chodzi, ale odnoszę wrażenie, że jak by bardziej się grzeje i strasznie wyje chociaż by w Diablo 3. Potrzebował bym dodatkowe chłodzenie pod ultrabay, istnieją takie cuda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Jak się zapchał kurzem to trzeba rozkręcić i wyczyścić a nie dmuchać w niego z 10 stron. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma Ti Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Jeśli jakimś cudem znalazłbyś taki wiatraczek do ub to wątpię że obniży to temperaturę ponieważ będzie zabierał powietrze procesorowi i jednej karcie GT 750/755M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2014 Zawsze mógł by dmuchać, w takim razie zaniosę lapka do serwisu niech go wyczyszczą, jednak mam go raptem 3 miesiące i już takie cuda... Nie tracę przez to gwarancji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma Ti Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2014 (edytowane) Jeśli plomby nie będą zerwane ( chodzi mi tu o wymainę pasty i dostanie się do procka ) i nie będzie uszkodzona obudowa to pewnie że nie tracisz, taka prawda że lenovo w tym modelu zabrania ingerować w niego nawet żeby wymienić głupie pamięci czy też dysk. Edytowane 2 Września 2014 przez Ma Ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2014 Nic nie zabrania. Ja dostałem odpowiedz od lenovo, że można dołożyć ram czy dysk we własnym zakresie. Otwierając pokrywę można jedynie przeczyscic chłodzenie z syfu, ściąganie radiatora w każdym laptopie (po wykryciu) może wiązać sie z utrata gwarancji. Zawsze można wysłać laptopa na ich serwis aby wymienili paste (na lepsza) i wyczyscili chłodzenie. Jeśli uzytkujesz laptopa w zapylonym miejscu to nic dziwnego, że po 3msc jest zasyfiony. U mnie po kilku miesiącach użytkowania temp takie same jak po wyjęciu z pudełka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Dokładnie z tym, że sprostuje. Można wysłać na serwis konfiguracje z rozszerzonym ramem a tam nie zostanie ona uwzględniona i ją po prostu wyjmą. Gwarancja obejmuje tylko tą konfiguracje, która wynika z kodu producenta. Edytowane 30 Września 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 kaijitsu - czyli jak wyślę im laptopa z powiedzmy 16Gb RAM zamiast z 8, to dostanę z powrotem laptopa z 8? :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Dostaniesz to co wysłałeś - pomijając opakowanie zastępcze -> tu z reguły serwis od razu je utylizuje i wysyła spowrotem w swoim;Natomiast jeżeli serwis uzna że problem leży po stronie pamięci RAM to dostaniesz notkę że problem leży po stronie dołożonej pamięci RAM, która nie jest objęta gwarancją producenta lapka. MSI czy Lenovo (w serii G / 15.6") stosuje wręcz sticker na jednej ze śrubek, którą trzeba wykręcić żeby otworzyć klapkę serwisową celem podmiany RAM'u i/lub dysku -> jej zerwanie też nie robi żadnych problemów; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...