AKTUALNY STAN TO MOJ SPAM Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Witam , Mam problem z pamięciami kingston hyperX cl9 1600mhz dokładnie ta pamięć http://www.morele.net/pamiec-kingston-hyperx-4gb-1600mhz-ddr3-non-ecc-cl9-dimm-khx1600c9d3-4g-377449/ Pamięć ram jest ustawiona na napięciu 1.65w a chcę zmienić to napięcie na 1.50w ale mam problem bo gdy zapisuje to jak wchodze w cpu-z lub hwmonitor pamięć cały czas pracuje na 1.65w ? Tutaj zamieszczam obrazki z AIDA64Extreme i cpu-z CPU-Z http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/650e85b4a71a9f94.html AIDA64 Extreme Edition http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dfa805639e7118e6.html 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Napięcie zasilające pamięć ram zmieniasz w biosie/uefi . Dokładnie Ai Tweaker menu > DRAM Voltage . Chyba że coś blokuje zmianę - na screenie z CPU-Z widzę napięcie 1,65 V przy profilu XMP i 1,5 V dla 3 profili JEDEC . Może ustaw inny profil dla ramu i sprawdź . Z tego co widzę to może być z tym problem - w uefi są tylko 2 opcje przy włączaniu Ai Overcloc Tuner - Auto i XMP , nie ma trybu całkowicie ręcznego . Tak swoją drogą mogłeś od razu kupić ram pracujący na 1,5 V . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKTUALNY STAN TO MOJ SPAM Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Jak zmienić profil? EDIT1: znalazłem ale tylko tam jest AUTO i XMP ... No kurcze w biosie piszę , że napięcie to 1.50w ale w cpu-z i aidzie pisze , żę 1.65w no nw jak to zmienic jakieś inne porady... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Przecież na screenach masz parametry znamionowe pamięci, które są zapisane przez producenta. Nie są to przecież parametry bieżące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKTUALNY STAN TO MOJ SPAM Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Mógł byś jaśniej xd ? Bo nie rozumiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Wyobraź sobie, że to co jest na screnach to naklejka z parametrami na module pamięci. Czy po zmianie napięcia na pamięci w UEFI oczekiwałbyś, że na naklejce zmieni się wartość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKTUALNY STAN TO MOJ SPAM Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 W AIDA64 Te u góry co pisze to wiem o co chodzi. Ale poprostu pamięci pracują na 1.65w a nie na 1.50w a gdy zmieniam wartosc w biosie to ona sie zapisze ale w cpu-z dalej pokazuje mi , że 1.65w i sie nie zmienia czaisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Ja czaję, to ty udajesz... Albo i nie udajesz. Chcesz zobaczyć co innego w zakładce SPD w cpu-z? Zmień pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKTUALNY STAN TO MOJ SPAM Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Heh no nie rozumiem nadal wytłumacz mi to jakoś bo chyba za dużo dziś spaliłem... W biosie jak przestawiam napięcie pamięci na 1.50w zapisuje się więc jest ok. Ale jak jestem w tej stronie pierwszej biosu to tam odrazu jest pokazane , że pamięć pracuje 1.65-1.20 no nw co jest grane juz sam ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Przeczytaj na trzeźwo moje wcześniejsze posty w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKTUALNY STAN TO MOJ SPAM Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 W dniu 2.06.2014 o 20:57, Klaus napisał(a): Przeczytaj na trzeźwo moje wcześniejsze posty w tym temacie. Ok. Ale od kiedy to po paleniu jest się pijanym xd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 W dniu 2.06.2014 o 21:04, AKTUALNY STAN TO MOJ SPAM napisał(a): Ok. Ale od kiedy to po paleniu jest się pijanym xd? A czy ja pisałem, że jesteś pijany? W dniu 2.06.2014 o 20:52, Klaus napisał(a): to ty udajesz... Albo i nie udajesz. http://sjp.pwn.pl/slownik/2531105/trze%C5%BAwy_I http://pl.wiktionary.org/wiki/trze%C5%BAwy 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) To co widzisz w cpuz i w aidzie to są profile ustawione przez producenta pamięci. Morele cię oszukało bo te pamięci przy 1600MHz/CL9 działają na 1,65V - poczytaj description Edytowane 2 Czerwca 2014 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Kurde - sam o tym nie pomyślałem . Przestaw ramy na niższe taktowanie to napięcie też powinno się przestawić na 1,5 V . Albo ustaw wyższe CL przy taktowaniu 1 600 mhz . Edytowane 2 Czerwca 2014 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKTUALNY STAN TO MOJ SPAM Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Czyli , że morele mnie oszukało i te pamięci pracują na 1.65w a nie na 1.50w a to morele. Składam do nich reklamacje :) dam im popalić 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Jak jeszcze raz napiszesz 1.50w to dostaniesz bana na 30 dni. 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...