Skocz do zawartości
BraWura

Poweradjust 2 ultra - zastosowanie jako regulator obr. wentylatorów itd.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

mam od ponad dwóch lat zakupiony Poweradjust 2 Ultra (chyba już o statusie półkownika - to nie ort ;-) )  i chyba w końcu przyszedł czas by go użyć, bo padł mi regulator obrotów DIY oparty na potencjometrze i scalaku -  a puszczenie wentylatorów na chłodnicy na stałe 5V nie daje mi satysfakcji.

Poweradjust 2 Ultra miałby jednocześnie:

1) regulować pracę 8 wentylatorów na dużej zewnętrznej chłodnicy (jakieś 20-30W) - i tu zależałoby mi na tym, że wentylatory włączały się dopiero, gdy na podpiętym czujniku temperatury pojawiało się np. 30 stopni C, a poniżej tych 30 stopni były wyłączone. Autoregulacja obrotów miałaby być stopniowa po przekroczeniu zadanej temperatury wody np 30 stopni.

2) wskazywać obroty DDC-1T (bez regulacji napięcia pompy) przy użyciu przepływomierza GMR.

3) wskazywać temperaturę z dwóch czujników (w tym jeden dot. temp wody w układzie), jeden czujnik służyłby jako odniesienie do regulacji obrotów wentylatorów a drugi do ewentualnego wyłączenia zasilacza po przekroczeniu zadanej temperatury np. 60 stopni.

Pytanie:

czy punkty 1,2 i 3 są możliwe jednocześnie do uzyskania? 

Jakby ktoś miał ochotę rozwiać moje wątpliwości nieco rozjaśnił mi sytuację z Poweradjustem Drugim byłbym wdzięczny.

Mama nadzieję, że się dość jasno wyraziłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej potrzebujesz Aquaaero z podlaczonymi modulami. W Martin Liquid lab jest fajna recenzja z opisem jakto wszystko podlaczyc.

Aczkolwiek wydajnosc pradowa powinna wystarczyc zeby zasilic jakies 20 wiatraczkow, wiec wystarcza tylko odpiwednie przejscowki.
Co do pompki to mozesz tez podlaczyc tylko monitoring obrotow.

Poweradjust 2 Ultra z tego co pamietam ma jedno zlacze dla czujnika temperatury i jedno zlacze dla tachometru.

Zasialcz moze wylaczyc tylko Aquaaero jesli ma odpowiednia przejsiowke.

Edytowane przez tom256

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi