BraWura Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Panowie, mam od ponad dwóch lat zakupiony Poweradjust 2 Ultra (chyba już o statusie półkownika - to nie ort ;-) ) i chyba w końcu przyszedł czas by go użyć, bo padł mi regulator obrotów DIY oparty na potencjometrze i scalaku - a puszczenie wentylatorów na chłodnicy na stałe 5V nie daje mi satysfakcji. Poweradjust 2 Ultra miałby jednocześnie: 1) regulować pracę 8 wentylatorów na dużej zewnętrznej chłodnicy (jakieś 20-30W) - i tu zależałoby mi na tym, że wentylatory włączały się dopiero, gdy na podpiętym czujniku temperatury pojawiało się np. 30 stopni C, a poniżej tych 30 stopni były wyłączone. Autoregulacja obrotów miałaby być stopniowa po przekroczeniu zadanej temperatury wody np 30 stopni. 2) wskazywać obroty DDC-1T (bez regulacji napięcia pompy) przy użyciu przepływomierza GMR. 3) wskazywać temperaturę z dwóch czujników (w tym jeden dot. temp wody w układzie), jeden czujnik służyłby jako odniesienie do regulacji obrotów wentylatorów a drugi do ewentualnego wyłączenia zasilacza po przekroczeniu zadanej temperatury np. 60 stopni. Pytanie: czy punkty 1,2 i 3 są możliwe jednocześnie do uzyskania? Jakby ktoś miał ochotę rozwiać moje wątpliwości nieco rozjaśnił mi sytuację z Poweradjustem Drugim byłbym wdzięczny. Mama nadzieję, że się dość jasno wyraziłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Raczej potrzebujesz Aquaaero z podlaczonymi modulami. W Martin Liquid lab jest fajna recenzja z opisem jakto wszystko podlaczyc. Aczkolwiek wydajnosc pradowa powinna wystarczyc zeby zasilic jakies 20 wiatraczkow, wiec wystarcza tylko odpiwednie przejscowki.Co do pompki to mozesz tez podlaczyc tylko monitoring obrotow. Poweradjust 2 Ultra z tego co pamietam ma jedno zlacze dla czujnika temperatury i jedno zlacze dla tachometru.Zasialcz moze wylaczyc tylko Aquaaero jesli ma odpowiednia przejsiowke. Edytowane 6 Czerwca 2014 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...