Skocz do zawartości
Avren

PC pod gry bez karty graficznej - max 1300zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cena maksymalna taka, jak w temacie (w wyjątkowych przypadkach do 1400).

Kartę graficzną już posiadam, jest to radeon hd 7970 3gb. (http://www.powercolor.com/global/products_features.asp?id=465)

Gdyby się uprzeć, można też wykluczyć dysk twardy, ale wolałbym kupić nowy.

Monitor jaki posiadam, ma rozdzielczość 1440x900, ale w przyszłości zapewne będzie nowy FHD.

Procesor, jaki bym chciał, to i5. Nie mam zamiaru od razu podkręcać, ale nie wykluczam tego po późniejszym dokupieniu lepszego chłodzenia. 6gb ramu to na dzisiejsze standardy będzie minimum.

Najlepszym sklepem dla mnie byłby Proline, bo jest w moim mieście. Jeżeli jednak gdzieś będzie taniej, to nie będę miał oporu do innego sklepu. 

Czekam na propozycje. :)

Edytowane przez Avren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 1300-1400 nie wyrobisz się z procesorem pozwalającym na podkręcanie, przyzwoitą płytą główną, zasilaczem, 8GB RAM i jeszcze dyskiem twardym. Jedyna sensowna opcja to: 

http://www.morele.net/inventory/info/Y9JM5b/

Jak odejmiesz dysk mieścisz się w limicie. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ew. opcja przejściowa - płyta pod OC ( w tym przypadku Asrock H87 Fatalyty ) + G3220 i BrutuS M23 + reszta z postu Caleba .

Koszt niecałe 1 300 zł .

Potem jak będziesz miał kasę to wymienisz tego G3220 na I5 4670K lub I5 4690K .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, podaję zestaw, który zamawiam w tym tygodniu na komputroniku. Może ktoś to ocenić?

Edytowane przez Avren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd ta nagła zmiana ? IMO H81/B85 + ten i5 4460 to lepsze rozwiązanie. Lub jeśli planujesz jakąś szybszą wymianę to może być H97/Z97 + przejściowo ten Pentium. .  . Wtedy wymienisz na jakiś i5 4690K.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli miałbym brać i5, to zmieściłbym się w 1300 zł? Bo ja po prostu tego nie widzę, dlatego planowałem kupić lepszą mobo i później dokupić np i5, lub nawet i7. Mankament jest taki, że nowy procek byłby najszybciej za rok, i to tylko "przy dobrych wiatrach".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale musiałbyś zrezygnować z OC. Wziąć na razie tylko 4GB ramu na rzecz obudowy. Chodzi mi o zestaw Caleba z i5 4460:

http://www.morele.net/inventory/info/Y9JM5b/

Bierzesz 4GB DDR3 w jednej kości za ok 130zł + SilentiumPC Brutus M23. lub rezygnujesz z dysku HDD i bieresz od razu 8GB

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o zestawie, który ja podałem? Chyba bardziej jestem skłonny kupić słabszy procek a lepszą resztę komponentów, niż później męczyć się z najtańszą płytą główną, jaka może być. Podejrzewam, że rodziłaby problemy przy późniejszej modernizacji. Nawet jeśli dopiero za rok miałbym i5, to i tak do tego czasu g3220 chyba wystarczy, prawda?

Dzisiaj prawdopodobnie zamawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu masz sie meczyc przy taniej plycie glownej? jedyne co ma "gorszego" to mniej zlaczy sata czy usb, slabsza i niechlodzona sekcje zasilania, ktora nie ma zadnego znaczenia przy braku oc. Przejrzyj sobie testy pentiuma ( masz jeszcze cieply na glownej ) i sam ocenisz czy wystarczy. Bo prawda bedzie taka ze przez rok twoja wypasiona graika bedzie chodzila na pol gwizdka. W tytulach ktore intensywnie korzystaja ze rdzeni nawet wykrecony pentium jest slabszy od starego phenoma. A za rok moze sie sporo zmienic jesli chodzi o procesory i podstawki i moze sie okazac ze i5 Haswell bedzie nieoplacalny. Swoja droga chcesz kupic pentiuma bez mozliwosci krecenia....  

Na twoim mijscu bral bym zestaw od Yogi ale wywalil dysk ( skoro masz ) i dolozyl do budy, min Gladius M40...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi