Skocz do zawartości
narcyz

Kupujemy telefon komórkowy, czyli co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

problem jest taki, że większość telefonów z 'zamkniętym' systemem ma a-gps, nie gps i ustanawia Twoje położenie za pomocą gprsu.

Za pomocą samego łącza danych nie można wyznaczyć położenia. A-GPS to GPS + wspomaganie danymi (które stanowią cześć całości np. info o satelitach w danej lokacji) ... i jest możliwość wyłączenia "assisted" (przynajmniej w tej Nokia 6650 Fold na symbian) w wyniku czego otrzymujemy GPS bez dodatkowej wymiany danych.

Ale możesz wyłączyć to a-gps i masz gps :)

No właśnie - gdyby nie było takiej możliwości na "zamkniętych" systemach (nie wiem jak to tam jest ale skoro mówisz że można to czemu bym miał nie wierzyć ;) ) to byłby bezsens i strzelanie sobie w stopę przez producentów. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie LG KU990, to stronę lub dwie wcześniej podawałem link do moich przeżyć związanych z tym modelem. Kumpel ma F480 i na pierwszy rzut oka (tudzież dotyk) wydał mi się bardziej czuły, szybszy i jakiś taki bardziej dopracowany. Mimo wszystko najlepiej pobawić się jednym i drugim przed ostateczną decyzją, bo każdy ma inny gust i siłę nacisku na ekran. Na papierze LG wypada lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na papierze, to lepiej wypada Nokia Morph ;)

Co do zamkniętych systemów z GPS, to dograj tam sobie POI, czy radary, już o dobrym pokryciu polski nie mówiąc. Nie jestem ich przeciwnikiem. Jak jest, to czemu nie, fajnie. Ale gdybym kupował koma ze względu na GPS, to nie był by to SE.

P.S. Za 500zł można dostać używkę 6210 Navigator.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowalem sie na nokie e51

przesiadalem sie z k750i, wczesniej byly jeszcze dwa modele se, stara 6610i oraz siemens m55...

innymi slowy pierwszy symbian ^_^

pierwsze wrazenia:

+nie muli (patrzac w porownaniu na e50 wspollokatora)

+fajnie wyglada i wygodnie sie nim steruje

+radio jest lepsze niz w k750i

+wlan i operamini

-glosnik rozmowy znacznie cichszy niz k750i

-certyfikaty...

-aparat gorszy niz k750i (sic!) cale szczescie nie uzywam, bo mam cyfrówke

baterii nie oceniam, bo mam telefon 3 dni

pytanie do ekipy: czy jakbym sobie sort zmodyfikowal, wplyneloby to na gwarancje? czy wystarczy wtedy format?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Symbian nie jest zbytnio modowalny. Coś tam można z nim zrobić, ale nic ciekawego. możesz zrobić tylko update softu nokia software updaterem. Jak masz brandowany soft, to możesz zmienić product code telefonu programem phoenix i wtedy NSU wgra najnowszy dostępny soft bez brandingu. Wtedy tracisz gwarancję i jeśli wgrasz nowszy soft niż najnowszy dostępny brandowany, to proces jest nieodwracalny=tracisz gwarancję. Jak miałem n73 to mój brandowany soft prawie się nie różnił od niebrandowanego, więc zrobiłem update, a jak potem fon mi się zepsuł, to nikt w serwisie sie nie zorientował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebują telefonu i mam następujące wymagania:

- dobry aparat 3.2mpix (flash, autofocus)

- żadnego Symbiana S60 i WM

- żadnego joysticka w stylu SE

- obsługa kart pamięci

- dobra bateria

- ekran 2 cale minimum

- 320x240 minimum

- najlepiej obudowa typu block

Wszystkie założenia poza joy'a spełnia K800i, ale mam wstręt do SE. Jakieś inne pomysły?

A co sądzicie o nowości od Samsunga - modelu S5230? Zakładam, że aparat taki sam jak w U700, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zastanawiam sie nad sprzedaniem mojej Nokii N82. Za ten telefon niby dostał bym 750 zł i po mojej małej dopłacie co mógł bym kupić? W telefonie potrzebuje dobrego aparatu i kamery,bateria żeby też potrzymała kilka dni,pisze często smsy i lubie mieć ekran jakiś normalnych rozmiarów,gps sporadzycznie wykorzystuje,miło by było żeby jakaś dioda była robiąca za latarke w nocy,nie słucham mp3 na telefonie,w gierki na telefonie nie gram :) poprzednio miałem Samsunga d600 i bardzo polubiłem odbieranie telefonu przez slidera :rolleyes:

Myślałem nad Nokią e71 ze względu na baterie i klawiature ale może znowu jakiegoś slidera brać? Aha nie chce żadnego dotykowego telefonu bez normalnej klawiatury :razz:

Proszę o jakieś propozycje telefonów do kwoty 1000zł

PS.najbardziej podoba mi się Samsung i8510 ale cena nowego telefonu lekko zabija :angry:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może N85, całkiem fajny telefon. Wydaje mi się jednak, że nie ma większego sensu wymiana telefonu. Zbyt mało zyskasz, a włożysz te 250 zł, które piechotą nie chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki byście polecali telefon z dotykowym wyświetlaczem , aparat nie musi być jakiś super. Wymagania co do telefonu to aby był w miare mały najlepiej coś wielkości HTC Tuch Diamond i fajnie jakby miał jakiś system operacyjny no i aby bateria trzymała tak koło 2 dni, a nawet dłużej bo ta przy HTC to ponoć nawet pół dnia nie daje rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebują telefonu i mam następujące wymagania:

- dobry aparat 3.2mpix (flash, autofocus)

- żadnego Symbiana S60 i WM

- żadnego joysticka w stylu SE

- obsługa kart pamięci

- dobra bateria

- ekran 2 cale minimum

- 320x240 minimum

- najlepiej obudowa typu block

Wszystkie założenia poza joy'a spełnia K800i, ale mam wstręt do SE. Jakieś inne pomysły?

A co sądzicie o nowości od Samsunga - modelu S5230? Zakładam, że aparat taki sam jak w U700, tak?

SE C510, C702, ewentualnie slider C905. Spełniają wszystkie wymagania oprócz "nie-SE" :> Psujące się namiętnie joysticki to już historia, nieaktualna z przeminięciem modeli K700i i K300i. W K800i nie było już wielkich problemów z joystickami - zdarzały się sporadycznie. Z nowych modeli żaden tego nie ma, może K770i ma jeszcze jakieś tam zauważalne ilościowo boleści z klawiaturą, ale to już nie to.

Tylko nie krzycz, to naprawdę kawałki dobrego g...na są.

Zastanawiam sie nad sprzedaniem mojej Nokii N82.

Ciężko będzie znaleźć coś z lepszym aparatem niż N82, jeśli o Nokie idzie. Na pewno chcesz ją sprzedawać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie do ekipy: czy jakbym sobie sort zmodyfikowal, wplyneloby to na gwarancje? czy wystarczy wtedy format?

Zmodyfikował tzn? Jeżeli myślisz o takiej ingerencji w soft jaka może być np w motoroli to zapomnij. Jeżeli chcesz sobie zmienić/stworzyć motyw, ikonki systemowe, czy czcionki to nie ma problemu, możesz grzebać (jednak wybór darmowych motywów jest ogromny i czasem nie ma sensu samemu robić)

Co do certyfikatu to obejście go zajmuje jakieś 3 minuty, robi się to programowo i w serwisie nie robią problemu z tego powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SE C510, C702, ewentualnie slider C905. Spełniają wszystkie wymagania oprócz "nie-SE" :> Psujące się namiętnie joysticki to już historia, nieaktualna z przeminięciem modeli K700i i K300i. W K800i nie było już wielkich problemów z joystickami - zdarzały się sporadycznie. Z nowych modeli żaden tego nie ma, może K770i ma jeszcze jakieś tam zauważalne ilościowo boleści z klawiaturą, ale to już nie to.

Tylko nie krzycz, to naprawdę kawałki dobrego g...na są.

C510 nie jest najgorszy, ale poza grubością to dla mnie niczym się nie różni od K800i. 3G i inne zabawki mnie nie ruszają. C702 jest dziecinny, a na sofcie z Plusa wolny jak E65. C905 jest lekko poza zasięgiem cenowym.

Nie neguję jakości SE. K800i jest wg mnie najlepszym telefonem z aparatem 3mpix, jaki kiedykolwiek powstał. Nawet nowsze 3-megówki nie mają startu - osobiście potwierdzam gorszy obraz na N73 oraz U700, a w nocy nawet na KU990! Problem w tym, że ich młodzieżowy wygląd, joystick, malutkie klawisze i pstrokate menu najzwyczajniej mi nie pasi. Upchnij K800i w obudowę 3110c i sofcik z 5310XM i masz telefon idealny. Chyba teraz już wiesz, co sobie cenię. Jakieś pomysły?

Co z tym Samsungiem S5230? Nadaje się to do czegoś?

Generalnie wybór ogranicza się do oferty Plusa w abonamencie 75 i cenie telefonu powiedzmy do 50 PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tym Samsungiem S5230? Nadaje się to do czegoś?

Właśnie nad nim się zastanawiam. Na razie jest niewiele konkretnych informacji na jego temat, na forum samsunga pojawiło się już parę tematów z nim związanych. W rękach go nie miałem, ale z tego co widzę na filmikach na youtube to bezpośredni konkurent, czyli 'cookie' lepiej wypada, zarówno pod względem dopracowania i szybkości softu jak i lepiej reagującego ekranu. Edytowane przez psz3mo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie i dziękuje za odpowiedzi

Właśnie już tak kombinuje co z tą N82 zrobić i albo ją sprzedam albo oddam tacie i kupie coś innego. Najbardziej irytuje mnie w tej nokii podatność na zarysowania :mur:: muszę obchodzić sie z nia jak z jajkiem...

Najbardziej w telefonie brakuje mi slidera :? Myślałem już o N95 8gb ale to za duże bydle jest :mur: N96 identycznie

Patrząc na wygląd najbardziej podoba mi się e66 od Nokii wszystko pięknie oprócz aparatu :mur: już polubiłem noszenie n82 na imprezy zamiast cyfrówki, a także robienie zdjęc makro jakiś notatek po wykładzie...

Więc e66 odpada właśnie przez aparat :?

N85 jak napisał kolega to jednak nie to...

Myślałem już nawet nad u900 od Saja ale po 5 miesiącach użytkowania przez moją dziewczyne odechciało mi się tego telefonu :wink:

Pewnymą aletrnatywą chyba jest Nokia e75 (czytałem jej test na telepolis.pl ) i znów nie najlepszy aparat :mur: ale kusi ta klawiatura rozsuwana, identycznie spodobała mi się Nokia e71 ze względu na klawe i baterie :D ale aparat jak zwykle w serii E musi być spier...

Przejdzmy teraz do Samsunga...ostatnio w komisie widziałem S8300, z wyglądu to to ładne nawet B-) ale bateria cienka, i sprawa z GPSem, szukam właśnie jakiegoś infoo czy można do niego wgrać jakiegos garmina lub sygica bo ten Saj ani nie ma windowsa ani symbiana ,a swój jakiś pokręcony system...

SE c905 myśle nad nim ale czy to też nie był by krok w tył w stosunku do N82? Też jakieś problemy z wgraniem systemu nawigacji i jakoś nie jestem przekonany do tej marki...

Może macie jakieś inne propozycje?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do s8300 niestety nic nie wgrasz

C905 ma koleżanka, telefon robi dobre wrażenie, ale średnio jest z niego zadowolona (wcześniej miała 6500slide). Do tego znaleźlismy 1 mankament. Przy złożonym telefonie dało się odblokować klawiaturę, ale w żaden sposób nie chciała się zablokować :blink: Trzeba było 'otworzyć' i 'zamknąć' telefon.

e75 - imho trochę przesadzili z ceną, do tego słabiutki aparat

Co do propozycji, to jest kilka ciekawych telefonów, ale niestety za sporą sumę:

Omnia HD - telefon prawie wszystkomający (brak xenona), kosztuje sporo ponad 2k

LG arena, Samsung Pixon - gps na mapach googla, brak głosu.

Samsung i8510 innov8 - na '+' : 'siedzi' na symbianie, aparat 8mpx + 2 diody led (bardzo ładne zdjęcia), dobry gps, spora pamięć, bateria 1200mAh; na '-' : brak xenona, nie jest to najmniejszy telefon.

Chyba innov8 powinien spełnić Twoje oczekiwania :)

Edytowane przez psz3mo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwiedziłem Plusa, dotykałem wszystkie telefony na wystawie, czytałem opisy i ceny. Mam 3 typy z uwagami:

1. Samsung U900:

+ wygląd

+ aparat

+ soft

- podobno niektóre egzemplarze mają problem z zasięgiem

- wnerwiający przycisk dotykowy do łączenia z Netem (da się go wyłączyć/zmienić?)

2. Nokia 5610

+ wygląd

+ aparat (bo 3.2 to i tak dużo jak na Nokię w tej cenie)

+ brak Symbiana

+ 2.2 cala ekran

+ świetne klawisze

- podobno starsze wersje (do listopada 2008) miały fabryczną wadę wyświetlaczy

3. Samsung Avila

+ duży ekran

+ bo to jeden z nielicznych telefonów warty uwagi

- dotyk

- aparat słabszy od K800i (sic!)

Wychodzi na to, że nie ma telefonu dla mnie w całej ofercie plusa (biorąc pod uwagę abonament 75 i cenę do 100 PLN)

Albo przekonajcie mnie do jednego z nich, albo powiedzcie co brać na handel i co potem kupić. Moim ideałem jest 6220 bez Symbiana i GPS. 6500 slide też mi pasuje, ale nie mają go już w magazynach i poza tym pani powiedziała, że to dość awaryjny model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwiedziłem Plusa, dotykałem wszystkie telefony na wystawie, czytałem opisy i ceny. Mam 3 typy z uwagami:

1. Samsung U900:

+ wygląd

+ aparat

+ soft

- podobno niektóre egzemplarze mają problem z zasięgiem

- wnerwiający przycisk dotykowy do łączenia z Netem (da się go wyłączyć/zmienić?)

Zły dotyk boli przez całe życie.

Przycisku "netowego" nie da się wyłączyć ani zmienić prawie w żadnym Samsungu, więc nie sądzę, by tutaj było inaczej. Ale ponieważ tego konkretnego modelu zbyt długo w łapach nie miałem, nie jest to prawda objawiona.

2. Nokia 5610

+ wygląd

+ aparat (bo 3.2 to i tak dużo jak na Nokię w tej cenie)

+ brak Symbiana

+ 2.2 cala ekran

+ świetne klawisze

- podobno starsze wersje (do listopada 2008) miały fabryczną wadę wyświetlaczy

Nauczcie się, prosiaczki różowiutkie, że "muzycznych" Nokii się nie kupuje. Po prostu.

Chyba że ktoś lubi odwiedzać serwis, np. ze względu na ładne panie z obsługi klienta.

3. Samsung Avila

+ duży ekran

+ bo to jeden z nielicznych telefonów warty uwagi

- dotyk

- aparat słabszy od K800i (sic!)

Zabawki ajfon-like mają na ogół, nie wiedzieć czemu, aparat charakteryzowany słowem "jest". Liczba pikseli to kwestia estetyczna przy układaniu tabelki ze specyfikacją. Zdarzają się chlubne wyjątki, ale to wyjątki.

Wychodzi na to, że nie ma telefonu dla mnie w całej ofercie plusa (biorąc pod uwagę abonament 75 i cenę do 100 PLN)

Najmilszy, co ja mam powiedzieć, jak dla mnie nie ma telefonu w ogóle, nie tylko w Plusie? Doskonale rozumiem twój ból :>

Nawet taki C702, mimo że najbliższy ideału, ciągle ma do niego spory kawał drogi.

Albo przekonajcie mnie do jednego z nich, albo powiedzcie co brać na handel i co potem kupić. Moim ideałem jest 6220 bez Symbiana i GPS. 6500 slide też mi pasuje, ale nie mają go już w magazynach i poza tym pani powiedziała, że to dość awaryjny model.

Jak nie mają w magazynach, to coś musiała powiedzieć.

6500s ma jeden z lepszych aparatów z bardzo dobrą optyką, obudowa nie sprawia wrażenia, jakby chciała za wszelką cenę uzyskać autonomię, wygląd telefonu nie wywoła uśmiechu politowania wśród znajomych, a soft to prawie to samo, co 3110c, czyli stare dobre sprawdzone trzy opcje na krzyż (to i tak więcej, niż na co dzień potrzeba :>). Jeśli znajdziesz gdzieś w rozsądnej cenie, to łykaj jak młody pelikan i nawet się nie zastanawiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nauczcie się, prosiaczki różowiutkie, że "muzycznych" Nokii się nie kupuje. Po prostu.

Chyba że ktoś lubi odwiedzać serwis, np. ze względu na ładne panie z obsługi klienta.

Znajomy ma 5310 oraz brat ostatnio kupił to samo i żaden jak na razie nie narzeka. Telefon podoba mi się z funkcji i wyglądu, a jego muzyczność to ostatnia rzecz jakiej potrzebuję. Coś się sypie poza ekranem? Bo jak na razie to najmniejsze zło.

Zabawki ajfon-like mają na ogół, nie wiedzieć czemu, aparat charakteryzowany słowem "jest". Liczba pikseli to kwestia estetyczna przy układaniu tabelki ze specyfikacją. Zdarzają się chlubne wyjątki, ale to wyjątki.

Tzn tutaj nie ma źle, bo jest 3.2MPix. Problem w tym, że moje dziewcze ma taki sam w U700 i do tego 3.2 w K800i to on startu przy słabym oświetleniu nie ma. SE robił dobre foty w totalnej ciemności, a Samsung ledwo łapie pierwszy plan, a reszta czarna dziura.

Najmilszy, co ja mam powiedzieć, jak dla mnie nie ma telefonu w ogóle, nie tylko w Plusie? Doskonale rozumiem twój ból :>

Nawet taki C702, mimo że najbliższy ideału, ciągle ma do niego spory kawał drogi.

Dla mnie też nie ma. To co wybieram to najmniejsze zło. Takie niemal ideały to E66 i 6220, które są lekko poza zasięgiem z powodu ceny. Wszystko przez to, że piekielnie trudno dostać Nokię z dobrym aparatem, z dobrą baterią, bez zbędnych śmieci (Wifi, GPS, Symbian) i do tego w ładnym opakowaniu.

C702? Tragedia Może K800i? K770i? Tylko mi nie mów mój drogi, że na AGPS lecisz... ;]

6500s ma jeden z lepszych aparatów z bardzo dobrą optyką, obudowa nie sprawia wrażenia, jakby chciała za wszelką cenę uzyskać autonomię, wygląd telefonu nie wywoła uśmiechu politowania wśród znajomych, a soft to prawie to samo, co 3110c, czyli stare dobre sprawdzone trzy opcje na krzyż (to i tak więcej, niż na co dzień potrzeba :>). Jeśli znajdziesz gdzieś w rozsądnej cenie, to łykaj jak młody pelikan i nawet się nie zastanawiaj.

Problem w tym, że ogranicza mnie oferta Plusa. Chyba, że coś na handel wezmę.

Jeśli chodzi o 3.2MPix w 6500s, to musi być zmieniona względem N73. Widziałem fotki z U700 (3.2), N73 (3.2?), K770i (3.2 - też SE) i nadal uparcie twierdzę, że K800i rozkłada je wszystkie na łopatki zostając królem 3MPix - Xenon robi swoje.

Może niektórzy stwierdzą, że przesadzam z tym aparatem w telefonie, ale po tym jak znalazłem w Sieci test, w którym w jednej z serii zdjęć Samsung G610 rozkłada na łopatki K850i oraz aparat fotograficzny Cannona G9 (12MPix - sic!). W części testu oczywiście telefony odstawały mocno, ale były momenty, że trzymały się mocno.

Poza tym nie jestem pedantem ani fotografem zawodowcem i uparcie będę twierdził, że dobry aparat 3MPix wystarcza do robienia większości zdjęć z wakacji, a 5MPix to idealne rozwiązanie zamiast oddzielnego aparatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ullisses - niedlugo powinien sie pojawic SE C901, spelnia Twoje wymagania w 100%, chyba ze wstret do SE to tez wymog ;] Byc moze warto sie zainteresowac.

Sam czekam, bo wymienilbym na cos juz mojego K810i - problem w tym, ze nie mam na co, za duzo dobrych cech z ktorych w czesci musialbym zrezygnowac: dobra bateria (5dni), bdb aparat 3.2 z Xenonem, wysoka funkcjonalnosc, brak systemu/dotykowego ekranu (dla mnie zaleta, nie potrzebuje). Cokolwiek poza C905 moze stanowic sensowny upgrade z K810? Nie chce tracic niczego z zalet ktore wymienilem, nie pogardzilbym natomiast krokiem w przod w ktoryms aspekcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem. Telefon wygląda naprawdę ładnie i stylowo. Są tylko 3 problemy: (1) mam wstręt do menu SE, (2) C901 nie będzie w Plusie w tym tygodniu, (3) cena będzie zawrotna bo to przecież nowość.

Coraz bliżej jestem wyboru między 5610 oraz U900. Prędzej jednak wybiorę 3120c lub U700, niż cokolwiek innego z tej oferty za 1 PLN. 5610 jest za 49, U900 za 99.

W jaki telefonik lepiej sie zaopatrzyc ?

LG KM900 Arena czy iPhone 3G

W jednym z CDA było porównanie iPhone z Omnia. Po przeczytaniu zdecydowanie wolałbym Omnię - iPhone sprawa dużo sztucznych problemów jak np wgrywanie utworów do urządzenia. Poczytaj w Sieci recenzje.

A tak w ogóle to poważne pytanie? Bo nawet patrząc po specyfikacjach, to Arena jest 2x droższa od iPhone'a i miażdży go funkcjami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak poważne. O omni też myślałem ,ale niestety mimo tego ,że w specyfikacjach jest wymiarami mniejsza od iPhone'a to trzymając ją w ręku wydaje się na bardziej cegłowatą. iPhone nadrabia tym, że jest cieniutki. No właśnie co do Areny to fakt w abonamencie w mandarynce przy opłacie miesięcznej 100 zł kosztuje ona 400 ,a iPhone bodajże 100 zł albo i mniej. Kurde nie ukrywam, że Arena mi sie podoba (brakuje mi tylko tego iż nie posiada żadnego systemu). Ale chyba wybór padnie na LG jak oczywiście nie przegapiłem możliwości zrezygnowania z Plusa bez ponoszenia kosztów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5310 wygląda jak plastikowa zabawka. Koleżanka ma taki i po pół roku ciężkiego babskiego imprezowego traktowania wygląda jak kupa złomu

6500s ma mój tata jako drugi fon i moja dziewczyna. Tacie się zawiesza i czasem gubi zasięg. Telefon ma też mały problem bo tylnia klapka ma za zadanie dociskać bolec aktywujący kartę mini-sd, co nie zawsze mu wychodzi przez co czasem nie rozpoznaje karty i przywiesza fona. Po aktualizacji softu i wciśnięciu małego zwiniętego kawałeczka papieru na ten bolec fon jest bezproblemowy. Plus za ładny i solidny wygląd, świetnie działający slajder i dobry interfejs.

5610i to 6500 opakowana w plastik i z mini-jackiem + "muzyczny soft" często odpada ten przesuwany przycisk z przodu. ja bym tego nie brał.

Ja ciągle czekam aż pojawi się nokia e55/e52. Poczytaj o tym fonie jonas bo myślę, że to coś dla Ciebie. solidny, prosty, ładny nie przebajerzony i z potężną baterią. Za miesiąc mają go mieć u mnie w szwajcarii na stanie to go poczaje. Jak on mnie zawiedzie, to mam to gdzieś i kupuje iphone'a a potem się modlę, żeby go czasem nie upuścić na żadną twardą powierzchnię, bo wyświetlacze w tym telefonie pękają prawie tak łatwo jak choinkowe bombki.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aa U900 to ten fon... ;-) Bawiłem się tym przez chwile, bo kumpel ma i robił świetne solidne wrażenie, tylko właśnie też wkurza mnie ten mały wyświetlacz z ikonkami (też miałbym nadzieję na możliwość zmiany jego funkcji na Twoim miejscu. Ale ogólnie szajsungi z wyższej półki to fajne fony na pierwszy rzut oka. Jak jest z dłuższym użytkowaniem- nie wiem.

Ok. poczytałem telepolis.pl i pisze, że można zmienić wszystkie ikonki oprócz tej środkowej od internetu. Na sofcie plusa pod prawym softkeyem znów jest internet-link do strony plusa :mur: Niebrandowane fw można łatwo wgrać ale ja z tym środkowym przyciskiem, to nie wiem. PS. fajny fon, może nad nim pomyślę.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn moje dziewcze ma U700 i ogólnie telefon bardzo dobry. Ładne proste menu (miła odmiana po młodzieżowym K800i), slider, aparat taki sobie, ale przynajmniej jest flash i AF.

Generalnie Samsung seriami U i S całkiem nieźle wojuje na rynku. Nie sprawia problemów jak serie D i E. Do tego mają (wg mnie) ciekawszy wygląd. Jeśli zaś chodzi o sam U900, to 5MPix robi już całkiem fajne fotki. Jedynie martwi mnie upiedliwe wgrywanie tematów (pomarańczowy nie jest na liście ulubionych kolorów), brak jacka 3.5mm oraz słaba bateria (podobno średnia to 3 dni!).

BTW: Byłem w salonie Play, bawiłem się 6500 i po włączeniu telefon przez kilkanaście sekund bardzo wolno chodził. Poza tym zrobienie zdjęcia też trwa dość długo - wspomniany już setki razy K800i jest chyba szybszy w tej dziedzinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG KP500 czy LG KU990i czy Samsung S5230 ?

Poczytałem trochę o tych telefonach, chcę przedłużyć umowę w play i nie wiem, który najciekawszy.

Wizualnie bardzo podobne, chyba ku990i najbardziej zaawansowany, obsługa divx i xvid.

Czyli rozumiem, że można skonwertować sobie jakoś filmy divx i oglądać na telefonie ? Ku990i nie ma os więc pewnie sam nie skaluje filmów... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi