Skocz do zawartości
narcyz

Kupujemy telefon komórkowy, czyli co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Alo.

Dawno nie siedzialem w telefonach, ale moj wysluzony, ceglasty engage zaczyna mnie coraz bardziej wkurzac. Patrze na opis kumpla i ma on do sprzedania Nokie e50. Przed chwilka u mnie byl, obejrzalem sobie powierzchownie ten telefonik i sprawil an mnie pozytywne wrazenie. Jesli przesiadac sie to jedynie na cos ze symbianem, ewentualnie Widnows Mobile (jednak narazie chce odpoczac od tcegielek), z miejscem na karty pamieci, mp3 i to chyba wszystko. Musi tez byc w miare ladny i nie za duzy. Moge go jutro kupic za 520zl, z dostawa w pudelku do domu, z wszystkimi akcesoriami i fgwarancja, kupiony w polsce w salonie orange.

Jakies za lub jakies przeciw? Warto brac? Moze cos innego tego typu w cenie do 550zl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge go jutro kupic za 520zl, z dostawa w pudelku do domu, z wszystkimi akcesoriami i fgwarancja, kupiony w polsce w salonie orange.

Jakies za lub jakies przeciw? Warto brac? Moze cos innego tego typu w cenie do 550zl?

+ to dobra cena i to że wiesz skąd jest telefon

- to menu orange, które spowalnia telefon. W razie czego to jak się go pozbyć opisane jest w dziale o symbianie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W300i ma lepsze MP3 i ekran sprawia lepsza jakosc pomimo posiadania tej samej rozdz. w E250 dali za duzy ten ekran i sa ząbki (pikseloza).

Do tego chyba wiecej kolorow generuje ekran SE.

Jezeli zalezy Ci na irda to tylko SE ja ma.

No i główna zaleta to edge. Wszedzie jest tego zasieg, a nie jak z UMTS.

Za to E250 ma nowoczesniejszy wyglad, ma dyktafon, i sa tanie karty pamieci.

Ja bym bral W300i

PS. sprawdz czy nie kradzione bo cos za tanio.

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że Narzeczona miala W300i a teraz ma e250 mogę co nieco się wypowiedzieć i porównać oba telefony.

Na + dla W300i: odtwarzacz mp3 na pewno jest lepszy, bateria również (trzyma prawie 2 razy tyle). Wyświetlacz niby na ten rozmiar ma wystarczającą rozdzielczość 120x160 ale jakość tapety tego nie odzwierciedla. Plusem jest również flash menu jak i radio z RDS.

Jeśli chodzi o E250 to: wygląd (nie oszukujmy się, jest elegancki), wyświetlacz naprawdę bardzo duży i mimo, że ma tą samą rozdzielczość to jakościowo moim zdaniem jest lepszy. Odtwarzacz mp3... Jest niezły ale W300i ma lepszy. Aha, nie da się go zminimalizować (w oryg. sofcie; w modowanym się da). Radio stoi na mniej więcej tym samym poziomie ale nie ma RDSu. Aparat foto w obu przypadkach VGA więc nic szczególnego, ale w Samsungu jest bardziej "zaawansowany". Bateria slabsza (trzyma 3 dni). Jakość rozmów na tym samym poziomie, chociaż w E250 słychać rozmówcę głośniej.

Fajnie również że w E250 można wyłączyć logo operatora. W SE tego normalnie zrobić się nie da, trzeba edytować firmware.

Oba telefony MAJĄ EDGE oraz dyktafon :) Karty pamięci do Samsunga rzeczywiście są tańsze.

Głównym minusem SE jest oprogramowanie, które lubi niestety paść. Wiem, bo trzy razy musiałem go flashować mojej Lubej. W końcu się wkurzyła i sprzedała :) Kupiła E250 bo... Był różowy... Hehehe...

Wybór należy do Ciebie. Ja bym brał W300i, chociaż E250 jest niewiele gorszy. Zależy do czego będziesz go używał. Jeśli do słuchania muzy to odpowiedź jest prosta, a jeśli do rozmów, sms, mms to jednak E250 (jakość rozmów).

Aaa i jeszcze jedno... :) W W300i klapka ma luzy od nowości :)

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mi przypomniałeś mafia35.

Bratowa narzekała w swoim poprzednim telefonie na baterie i potrzebowała czegoś z super ogniwem.

Odkąd ma W300i to strasznie sobie chwali właśnie jakość baterii.

Te z SE to bardzo udane produkty polimerowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :D

Co sadzicie o Nokii 3110 Classic? Czy warto sie nim interesowac?

Szukam fona do 500zl z bluetooth, mp3, microSD, miniUSB. ;)

2 tyg temu, mialem tyle samo kasy i mniej wiecej takie same wymagania... no i nosze w kieszeni 3110c. - tel mial byc nowy, ze sklepu, dodatkowo bateryja miala dlugo trzymac i to sie udało... :)

Zaspokoił wszystkie moje wymagania, nie jest ciezki ani duzy, po zakupie okazalo sie ze ma wejscie na sluchawki micorJack czyli 2.5mm czyli standard w mp3, mp4, ipod itp.

Jak cos to pytaj lub daj znac na pw..

Edytowane przez sbchp250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. sprawdz czy nie kradzione bo cos za tanio.

nie kradzione, taka promocja w tesco w uk ;)

telefon bedzie glownie do rozmow/smsow w zdecydowanej wiekszosci..

co do wyswietlacza, widzialem e250 przez moment i wyswietlacz wydal mi sie strasznie paskudny, wlasnie za sprawa tych wielkich pikseli.

czy naprawde jest jakos strasznie denerwujace?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawezimy wybor

SE K550i, KU800, Z400, L760

Z tych wybieraj.

Troche faktow:

KU800, L760 i Z400 to UMTS wiec jezeli masz zasięg UMTS to bierz.

K550i jest dosc ladny i ma pewnie nie kiepska baterie.

L760 to jak sie okazalo dosc potezna maszyna i nie nalezy sie kierowac, ze to lowend skoro Play go daje za darmo.

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewne pytanie. Otóż chcę kupić telefon, używany. Oczywiście chcę, żeby telefon był z pudełkiem, ładowarką itd., ale nie da się wykluczyć, że telefon może być kradziony. Wiem, że można teraz zablokować taki ukradziony telefon, tak, że nie można go używać w żadnej sieci (blokada IMEI?). Co z takim telefonem (jeśli bym taki kupił)? Da się jakoś zdjąć taką blokadę?

W niektórych najnowszych modelach nie da się zmienić IMEI programowo, ale w ciut starszych już można. A jeśli można, to sprawa jest banalnie prosta.

A tak wogóle, jeślibym kupił komórkę z zablokowanym IMEI, to bym ją reklamował…

No tak wiadomo, że w pierwszej kolejności jest reklamacja, ale czasem trudno o nia np. na allegro.

A co to znaczy "ciut starsze" i "najnowsze" modele? Do której grupy zalicza się np. Nokia N70, N73, albo 6300?

Czy możecie napisać jeszcze coś więcej o tej blokadzie IMEI? To dla mnie bardzo ważne, a nie mogę nigdzie znaleźć nic na ten temat. :/

Wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam do wyboru:

SE K550i, K750i

LG KU800, KU250, KU311

Nokia 6151

Samsung Z170, Z370, Z400, L760

nie wiem czy mnie dobrze ciagnie, ale ciagnie mnie do L760

prosze o pomoc

I dobrze że cię ciągnie do L760 B) od poniedziałku jestem jego posiadaczem i telefon naprawdę spoko bateria trzyma 3 dni przy ciągłym eksploatowaniu tel, nie traci zasięgu, jakość dźwięku na + ale słuchawki się kiepsko trzymają moich uszach. Co do aparatu foto niby 2MP ale loteria jedne fotki ładne (podwórko, dobre oświetlenie) lecz w słabo oświetlonych pomieszczenich loteria (i tak od fotek jest cyfrówka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Możecie polecić jakiegoś odpowiednika iPhona ? Znalazłem tylko LG Prade i o podobnych funkcjach SE W950i ale to nadal za mało... Chodzi mi przede wszystkim o ekran dotykowy i możliwość odczytywania różnych dokumentów oraz robienia notatek. Aparat mile widziany i wi-fi :) Chcę się zmieścić do 1000zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszedł jedyny konkurent iPhona w postaci HTC Touch ale pewnie zabija ceną.

Reszta z iPhonem ma wspólny ew. troszkę dotykowy ekran.

BTW - http://allegro.pl/item244884131_iphone_8gb...orginalny_.html

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możecie napisać jeszcze coś więcej o tej blokadzie IMEI? To dla mnie bardzo ważne, a nie mogę nigdzie znaleźć nic na ten temat. :/

IMEI kradzionych telefonów często jest blokowane we wszystkich polskich sieciach, wtedy telefon po włączeniu nie zaloguje się do sieci, można mieć kłopoty w przypadku kontroli policyjnej (zdarzają się), etc.

IMEI można w wielu telefonach zmienić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi