Skocz do zawartości
narcyz

Kupujemy telefon komórkowy, czyli co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie słucham cały czas, ale bateria trzyma ~3 dni przy częstym gadaniu i słuchaniu co dziennie po ~2h. Bateria ma już ok 1,5 roku i co by nie mówić jak na telefony obecne na rynku, to jest jedną z lepszych w stosunku do możliwości telefonu.

Nie próbowałem nigdy wyładować do końca na samym słuchaniu muzyki, ale zapewniam Cię że jest to więcej niż te 3,5h.

Edytowane przez narcyz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. noszę się z wymianą mojej N6630 na jakąś klapkę, no i właśnie nie wiem co wybrać :rolleyes:

moje wymagania: bluetooth, odtwarzacz mp3 - zewnętrzne guziki do obsługi mp3 mile widziane, aparat min 1,3MPx (flesz niekonieczny), wyświetlacz 176/220(208), ale dobrze by było gdyby nie był taki malutki jak w d750i(chodzi mi o wielkość), przy 6630 przyzwyczaiłem się do dużego, oba telefony (6630 i d750) leżą przede mną i na wyświetlacz w d750 mi się ciężko patrzy ;)

Moje typy (po 1 z każdej rodziny):

Nokia 6131

Samsung e770

Motorola v3x

Se z550i

6131 i v3x masakrują pozostałe wyświetlaczem

e770 i v3x maja aparaty z fleszem

v3x ma aparat 2MPx

e770 i v3x mają wygodne guziki do obsługi mp3, w z550 i 6131 tez chyba jakieś są

6131 ma wygodną klawiaturę, za to ta w z550 nie bardzo mi pasuje

6131 i z550 mają szybkie softy, z kolei od e770 odrzuca mnie soft orange, soft motki jest neutralny

ceny kart pamięci do 6131, e770 i v3x leżą na przeciwnym biegunie w stosunku do z550

Od razu piszę że nie porywam się z motyka na księżyc i raczej droższych telefonów nie biorę pod uwagę, górny pułap to dla mnie 600zł i to najlepiej za nówkę albo tel w bdb stanie (gwara mile widziana) - dlatego do boju stanęły te 4 telefony

Na razie skłaniam się ku Noki albo Motce, bo przy z550 i 1GB karcie raczej sie nie zmieszczę

Co możecie poradzić??

------------Edit------------

problem się sam rozwiązał bo nabyłem nowe, kompletne k750i :P

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chcę przesiąść się z Nokii 3510i na coś innego. Nie wiem co kupić, max ile mogę wydać to 280-300 zł. Oczywiście telefon nówka sztuka, z gwarą itp, może być z allegro. Potrzebuję telefonu do rozmów i sms'ów, który ma dobrą baterię i trzyma możliwie długo (a nie 3 dni) i oczywiście musi być wtrzymały. Delikatne ścierwo odpada. Niczego więcej mi nie trzeba, żadnych bajerów, gier itp. Może jakaś Nokia? Tylko która? :|

BTW telefonami się nie interesuje/nie interesowałem i nie zamierzam się interesować, żeby była jasność. Poprostu dla mnie stykają sms'y i rozmowy, resztę mam gdzieś ;).

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce tel do 300 zł max, a ta Nokia wygląda jak idź stąd i nie wracaj, cegła straszna a w dodatku ma czarno-biały wyświetlacz, jak dla mnie porażka jakaś ;).

EDIT

Dobra poszperałem i znalazłem:

Nokia 2610 -299 zł - fajny tel, długi czas czuwania

Motorola C168 - 299 zł - radyjko, fajny wygląd

Nokia 2310 -219 zł - ew może być

SE K310i - 299 zł - sam nie wiem, co o tym sądzić

i nie wiem co wziąć ;P

Dodam, że nie znam się na tych "blutuczach, symbianach (ochh)" i innych bajerach

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Witam, chcę przesiąść się z Nokii 3510i na coś innego. Nie wiem co kupić, max ile mogę wydać to 280-300 zł. Oczywiście telefon nówka sztuka, z gwarą itp, może być z allegro. Potrzebuję telefonu do rozmów i sms'ów, który ma dobrą baterię i trzyma możliwie długo (a nie 3 dni) i oczywiście musi być wtrzymały. Delikatne ścierwo odpada. Niczego więcej mi nie trzeba, żadnych bajerów, gier itp. Może jakaś Nokia? Tylko która? :|

BTW telefonami się nie interesuje/nie interesowałem i nie zamierzam się interesować, żeby była jasność. Poprostu dla mnie stykają sms'y i rozmowy, resztę mam gdzieś ;).

Może i mnie wyśmiejecie ale K300i/310i/320i, na allegro można dorwać nówkę w tej cenie raczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Spylon

Na oczy widzialem te modele Nokii, o ktorych wspominasz.

Jezeli nie przeszkadza Ci maly i katastrofalnej jakosci wyswietlacz to spokojnie taki telefon Ci styknie bo sa proste w obsludze i dosc szybkie (bo nie ma je co zamulac).

K310i jest wg. mnie najlepszy w tej stawce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Spylon, te Nokie to nawet nie lażały obok wytrzymałego telefonu, więc jeśli rzeczywiście tego potrzebujesz, to sobie je odpuść. Imho k310i jest najlepszym rozwiązaniem z tej grupy, chociaż upadku też wcale dobrze nie znosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość f.e.a.r.

Spylon - polecie Ci coś genialnego:

http://www.allegro.pl/item190075241_motoro..._f_vat_22_.html

Sam się zastanawiam czy tego nie kupić ale przeraża mnie to, że nie ma aparatu ale reszta jest genialna :) Co F3 sądzicie drodzy userzy ?

Mam podobnie jak Spylon czyli potrzebuje telefonu do 300-350zł (im mniej tym lepiej) i chce żeby:

-w miare ładnie wyglądał

-długo trzymała bateria

-był chociaż średniej jakości aparat

-dobry soft

-raczej coś otwieranego bo zwykły wygląd nokii mnie znudził (teraz mam 6610)

Generalnie myslalem nad jakąś nokią mniej znaną bo takie są tanie (używka raczej ;P).

Myslalem nad 6260 ale sam nie wiem. Ma naprawde ładny wygląd i od metra opcji. Doradźcie coś :) Ma trzymać bateria długo a nie 4 dni bo to jest porażka jak patrze na niektóre telefony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość f.e.a.r.

Ale do rozmów jest genialny ;P A co do tego, że max znakow to 12 na wyswietlaczu to juz jej minus :P Czekam na rady co do drugiej czesci mojego posta :D O Cro widze, że my z jednego miasta ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ta F3 to troszke przesadzili w druga strone.

Ten wyswietlacz ma jedna podstawowa zalete. Jest prekursorem w papierowych wyswietlaczach i gdy ktos podejmie kroki na jego udoskonalanie to moze byc niezle.

W tej F3 podobno trzeba sie przyzwyczaic do tych znakow bo nawet po polsku ciezko je odczytac.

Teraz lepsze wyswietlacze maja kalkulatory za 30pln.

A deklarowane 16 dniowe trzymanie baterii to jest najwiekszy kit tego wieku.

Z opinii moze jednemu trzymala 9 dni, reszcie standardowo 4-5.

Ja bym narazie sie nie bral za ten wynalazek.

To juz lepiej za 250-300 wyrwac Benqa S68. Prosty, elegancki bez aparatow foto, bez MP3 ale jakze ladny i stylowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość f.e.a.r.

Naprawde nie warto 6610i bo oprócz aparatu, który tak jak mówilem można o dupe rozbić to nie ma nic lepsiejszego.

//żadnych ofert!

narcyz

//sory :) zapomniałem

s.t.r.a.c.h.

Edytowane przez f.e.a.r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość f.e.a.r.

No to 6610 trzyma mi jak ją normalnie używam ok 4-5 dni. Jest funkcjonalny. Ma dobrej jakości radio. Generalnie super telefonik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spylon - polecie Ci coś genialnego:

http://www.allegro.pl/item190075241_motoro..._f_vat_22_.html

Sam się zastanawiam czy tego nie kupić ale przeraża mnie to, że nie ma aparatu ale reszta jest genialna :) Co F3 sądzicie drodzy userzy ?

Co to za wynalazek? Wygląda naprawdę nieźle, on ma widoczne tylko 2 linijki tekstu :lol:?. Jakoś nie marzy mi się przesuwać ciągle w dół. Na dodatek płaski jest i pewnie niewytrzymały. Nie chce delikatnego tela, tylko coś mocniejszego, teraz tak jak wyżej pisałem mam Nokię 3510i i mogę z nią praktycznie wszystko robić, przeżyła upadek z 2 piętra, kilkanaście razy na niego nadepnąłem, setki razy spadł, przez co wygląda strasznie xD

Czy rzeczywiście SE K310i jest najlepszym wyborem ~300 zł? A Motorola C168? Co o niej sądzicie?

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o Sony Ericssonie P910i ?? Podobają mi sie jego funkcje, ale troszkę jest za ciężki. Kto ma jakiś pomysł na zamiennik w podobnej cenie i z podobnymi funkcjami, tylko nie Motka, bo ich modele znam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kev, tutaj to juz od swoich preferencji.

Zalezy na co kladziesz bardziej nacisk. 6670 chyba z tego co wiem to nie ma radia ale za to lepiej bateria musi trzymac - przynajmniej z danych technicznych bo ma wieksza pojemnosc.

No i podstawowa sprawa czy wolisz klapke czy standardowy wyglad.

Ja natomiast z innej strony.

Od 07.05.2007r Era rozwala z oferta za 45pln mamy 120pln poza siec lub 300min w sieci !

Zaczyna sie reakcja na PLAY. Czekamy na Orange i Plus.

Gdybym nie mial najlepszego abonamentu swiata (czyli sluzbowego :P ) to mialbym teraz ciezki orzech do zgryzienia oraz frajde :)

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

f.e.a.r.

6260

- zdjecia 640 x 480

- wideo 176 x 144

- ram 11MB

- procesor 123MHz

- Symbian OS 7.0s, S60 2nd Edition Feature Pack 1

- wysw. 176 x 208, 65tys kolorow

- IrDa

6670

- zdjecia 1152 x 864

- wideo 176 x 144

- ram 9MB

- procesor 123MHz

- Symbian OS 7.0s, S60 2nd Edition Feature Pack 1

- wysw. 176 x 208, 65tys. kolorow

- brak

osobiscie bym wzial 6670 bo nie lubie tel z klapka (a moze 6630 :?: troche drozsza ale warto )

Edytowane przez remek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kaaban

Mój K700i wyzionął ducha po 7 miesiącach, tak się składa że za tydzień wygasa mi umowa z erą ;] Ktoś pisał na ppc kiedyś że najlepiej trzymać ich do końca i niech sami coś proponują-do mnie nie zadzwonili :blink: Rachunki popłacone, oprócz tego w erze moja rodzina ma jeszcze 3 telefony (w sumie 4 na jedną osobę), co miesiąc dajemy im konkretnie zarobić a oni nie dzwonią :cry:

Do rzeczy-ofc nowy telefonik, z tym, że nie chcę dawać za niego więcej jak 150zł... Abonament będę miał zapewne za 60-80zł (zależy od woli rodziców-niestety). Jaki telefon wziąć? Chyba spuszczą trochę z ceny która jest dla osoby dopiero wchodzącej do ery? Nie znam się więc wolę zapytać ;)

Wypatrzyłem: SE k610i (brak flasha :-| ), SE w810i (ale muzyki nie potrzebuję-wolę moje mp3), Samsunga D900 (ciekawy tel, dobry aparat a na tym mi zależy :)), Nokie N70. Na K800i czy N73 na których w sumie najbardziej mi zależy zapewne mi nie wystarczy $ :( Który z w.w. najlepiej brać? (telefony ze stronki ery)

Podsumowując- co lepiej: k610i/w810i/d900 ??????? Niby telefonu używam tylko do dzwonienia/smsów, mp3 mam, najgorzej z tym że aparat nie zawsze ma się przy sobie i dlatego by się przydał w telu :P

Edytowane przez Kaaban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o Erę Kaaban to nic z tego ich dzwonienia dobrego nie wynika. Do mnie dzwonili i chcięli jakąś ofertę dla biznesu mi wetknąć. Akurat w moim przypadku lepsza była oferta dla indywidualnego klienta przedłużającego umowę, ale oni: Nie nie, my Panu oferujemy biznesowa, tamtej nie mozemy dać. Nic to, poszedłem do salonu, załatwiłem wszystko bez problemu. Jak mówił sam pracownik, mają wiele skarg na biuro obsługi, które wcale nie dba o dobro klienta.

(W ofercie biznesowej nie ma czegoś takiego np, że 1 darmowa minuta to 4 smsy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plus za dwa dni wprowadza nowe taryfy. Cenowo w zasadzie nie różnią się od starych, jedyni doszły jakieś pakiety i to że minuty są wymienne na dane. A liczyłem na plusa.. Akurat mi się niedługo umowa kończy i póki co najlepiej wypada era.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój K700i wyzionął ducha po 7 miesiącach, tak się składa że za tydzień wygasa mi umowa z erą ;] Ktoś pisał na ppc kiedyś że najlepiej trzymać ich do końca i niech sami coś proponują-do mnie nie zadzwonili :blink: Rachunki popłacone, oprócz tego w erze moja rodzina ma jeszcze 3 telefony (w sumie 4 na jedną osobę), co miesiąc dajemy im konkretnie zarobić a oni nie dzwonią :cry:

Do rzeczy-ofc nowy telefonik, z tym, że nie chcę dawać za niego więcej jak 150zł... Abonament będę miał zapewne za 60-80zł (zależy od woli rodziców-niestety). Jaki telefon wziąć? Chyba spuszczą trochę z ceny która jest dla osoby dopiero wchodzącej do ery? Nie znam się więc wolę zapytać ;)

Wypatrzyłem: SE k610i (brak flasha :-| ), SE w810i (ale muzyki nie potrzebuję-wolę moje mp3), Samsunga D900 (ciekawy tel, dobry aparat a na tym mi zależy :) ), Nokie N70. Na K800i czy N73 na których w sumie najbardziej mi zależy zapewne mi nie wystarczy $ :( Który z w.w. najlepiej brać? (telefony ze stronki ery)

Podsumowując- co lepiej: k610i/w810i/d900 ??????? Niby telefonu używam tylko do dzwonienia/smsów, mp3 mam, najgorzej z tym że aparat nie zawsze ma się przy sobie i dlatego by się przydał w telu :P

Kaaban te telefony co wymieniles nie zmiescisz sie z cena w takim abonamencie.

Nie zrobiles jednego kroku bardzo waznego.

Miesiac przed wygasnieciem umowy idzie sie do salonu i zrywa umowe.

Pozniej bys sie nie odgonil od telefonow.

To raz...dwa to to, ze powyzej napisalem co Era wprowadzila, masz jeszcze Play.

Jezeli ty placisz 60-80 pln rachunki (tak przynajmniej wynika z Twojego posta) to w czym problem aby miec 143 minuty w Play za 50pln albo ponad 200 minut za 70pln ?

Poza tym Play obiecal na polowe maja kolejne newsy ze swojej strony.

Podobno kilka Samsungow ma wejsc ale raczej z topowej poleczki chociaz nigdy nie wiadomo.

Moze jakies pakiety jeszcze dadza ?

Na dziec dzisiejszy bralbym nowy abonament z Ery (Era nowy komfort za 45pln masz 120 minut do wszystkich) albo za 70pln 200 minut w Play i ktoregos z Samsungow (Z370 albo Z400)

A jak juz sie zdecydujesz na abonament 100pln to Cie zasypia minutami tak, ze sie nie wygrzebiesz, a Nokia 6288 wpadnie za 119pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z abonamentem ery macie racje. Za 60 zl ma sie niezly pakiet minut i niezle ceny telefonow. Ja jutro ide wypowiedziec umowe w Orange i jezelil nic mi nie zaproponuja to zegnam ich. W erze wezme sobie nokie e61. Bawilem sie nia wczoraj i bylem pod wrazeniem. Niezly telefonik.

Co do playa. Narazie nie miala telefonu ktory by mnie przekona do nich. W polowie maja mają pojawic sie podobno nowe telefony wiec moze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi