Skocz do zawartości
narcyz

Kupujemy telefon komórkowy, czyli co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Za 900 ziko udałoby się kupić nowego HTC Wizard (znany jako SPV M3000, MDA Vario, itd...) lub trochę używaną Nokię 9300i. Imho za taką cenę, to tylko te 2 telefony warto brać pod uwagę, żeby to wi-fi mogło być w ogóle użyteczne- mam tu na myśli np. klawiaturę qwerty.

Jeśli nie zalezy mi na wi-fi to Motorola A1000 ustęouje w czymś tym telefonom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie zalezy mi na wi-fi to Motorola A1000 ustęouje w czymś tym telefonom?

Mialem ta mote, NIE polecam. Jest wolny, aparat bardzo slaby, dotykowy ekran to kpina(napisz smsa idac/jadac czymkolwiek, niekoniecznie prowadzac, a poczujesz radosc jak po wygraniu darmowego piwa), no i jest ceglowaty (lepszy niz reszta, ale nadal ....).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel z pracy ma jakiegos MDA z abonamentu Ery.

Nigdy sie tego typu urzadzeniami nie interesowalem wiec nawet nie wiem jaki to model - patrzac na fotki to chyba SPV 500 ale nie recze bop wszystkie podobne.

Ale gdy widze jak wyglada po 2 latach to az strach pomyslec, ze taka kapuste za niego wybulil. Wyglada jakby mial z 10 lat.

Ekran jest jak to w palmfonach pieeekny bo wielki i ze swietna rozdzielczoscia.

Ale juz predkosc dzialania tegoz urzadzenia dobrowadza kumpla do szalu. Bateria trzyma mu 1,5 dnia, ale od czasu jak u nas pracuje za biurkiem to juz problem go nie dotyczy poniewaz caly czas ma go w docku na biurku i sie laduje. Z GPS`em wspolpracuje gladko i bardzo dobrze jak sam mowi.

Pod tym wzgledem to urzadzenie go nie zawiodlo.

Sam marzy o K800i. Po zabawie nim powiedzial, ze ten MDA to szajs zabawka przereklamowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Twoich zapotrzebowan juz widze, ze faworytem jest K750i

Wypowiadam sie o EF81

1. W dobrej jakosci MP3 chodza opinie, ze nawet standardowy zestaw sluchawkowy daje jako takie pojecie glebi. Gdy wciskam dosc gleboko sluchawki do uszu to mozg mi sie trzesie wiec chyba jest OK.

2. Gdy sluchamy MP3 lub co gorsza ogladamy na tym WIELKIM ekranie filmy (oczywiscie nie non stop) to niestety 1-1,5 dnia i koniec. Normalnie trzyma z 3 dni podczas standardowego uzywania komorki.

3. Podobno karta pamieci 2GB dobrze sformatowana w czytniku chodzi ale ja tego nie potwierdzam. Ja mam 1GB i chodzi. o 4GB NIE MA MOWY !

4. Multimedialnie EF81 miazdzy K750i i koniec dalszego wywnetrzania.

5. Zglos sie dzisiaj wieczorkiem to podesle probki zdjec z EF81 bo teraz jestem w pracy, a nie bede wysylal przez e-maila bo sprawa chyba sie az tak nie pali, co ? :)

Pewnie nie ma szans z autofocusem ale sa na przyzwoitym poziomie i az sie zdziwilem jak wychodza przy dobrym oswietleniu.

6. Tak, to prawda. W EF81 nie ma zadnego equalizera :/ Czekam na jakas JAVE ale narazie zadna nie dziala poprawnie.

7. Zewnetrznym dzwiekiem EF81 roznosi wiele telefonow z K750i na czele. Tutaj akurat mam bezposrednie porownanie bo kumpel ma w pracy tego SE. W porownaniu do EF81 brzmi jak AMR albo polifonia 16 glosowa sprzed 2 lat.

ADD. Sa przejsciowki ale do zakupienia na allegro i oczywiscie podlaczasz wtedy sluchawki jakie chcesz. Jakos dzwieku sie znacznie poprawia co na forum siemensiaka prezentowal opisem koles (prowadzi komis wiec chyba jakies porownanie ma).

Mysle, ze pomoglem.

Pomogłeś i to bardzo (za zdjęcia dziękuje :) ) tylko pojawiło się nowe pytanie. Mianowicie jak wygląda sprawa z generowanym dźwiękiem kiedy chodzi się po menu? Gdzieś doczytałem się o zniekształceniach i innych traskach. Sprawa rozwiązała się tak, że d750i kupię najpierw dla siebie, a później EF81 dla matki i będę mógł wybrać ten, który spełni moje oczekiwania w pełni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki byscie polecili fon do 250zl :>? nie mam jakis kategorycznych wymagan do marki ani co "ma"

bo dzisaj zgubilem swoja 6230i :( jak jechalem z boiska doslownie 100m i zgubilem z kumplami szukalismy nie ma sladu po telefonie. jak dzownie na niego wlacza sie poczta, a zaraz jak dojechalem do domu to sie skaplem ze nie mam fona i sie wrocilem no ale juz nie bylo kazda kaluze sprawdzilem etc a po drodze mijalem tylko 2 ludzi w wieku ~50 lat

no szkoda bardzo bylem z niej zadowolony 400zl w plecy :( bo tyle mnie kosztowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 900 ziko udałoby się kupić nowego HTC Wizard (znany jako SPV M3000, MDA Vario, itd...) lub trochę używaną Nokię 9300i. Imho za taką cenę, to tylko te 2 telefony warto brać pod uwagę, żeby to wi-fi mogło być w ogóle użyteczne- mam tu na myśli np. klawiaturę qwerty.

wolałbym raczej normalny kom, bez qwerty

Popatrz moze za Nokia E60. Nie ma aparatu, ale... ;)

a czy e65 ma wi-fi? szukałem na stronie nokii, ale chyba nie rozumiem tych skrótów, bo ani przy e60 i e65 nie doczytałem sie o wi-fi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko, że zamulenie SE K750i bierze się z małej ilości wolnego miejsca bodajże na telefonie. Sprawdzane doświadczalnie. Razem z kuzynem mamy ten model i testowaliśmy szybkość podczas zmiany tematu. U mnie było szybko, u niego znacznie wolniej. Po wykasowaniu kilku plików, jego telefon znów chodził normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomogłeś i to bardzo (za zdjęcia dziękuje :) ) tylko pojawiło się nowe pytanie. Mianowicie jak wygląda sprawa z generowanym dźwiękiem kiedy chodzi się po menu? Gdzieś doczytałem się o zniekształceniach i innych traskach. Sprawa rozwiązała się tak, że d750i kupię najpierw dla siebie, a później EF81 dla matki i będę mógł wybrać ten, który spełni moje oczekiwania w pełni :D

O wielu usterkach tego telefonu slyszalem. Od wolnego dzialania, poprzez zwiechy na braku zasiegu konczac ale o trzaskach w menu niestety jeszcze nie i chyba musial to byc jakis 100% zwalony model albo glosniczek sie po prostu rozwalil pry upadku.

NIC TAKIEGO NIE WYSTEPUJE W SPRAWNYM MODELU - inaczej gwarancja/reklamacja.

I rzeczywiscie bedziesz mial bezposrednie porownanie modeli.

Jezeli juz sobie potestujesz to daj znac albo na forum albo na PW jak ta konfrontacja wypada w obiektywnych oczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam używało ten telefon przez jakieś 2-3 mies. Trzeszczy jeszcze bardziej niż k700i i k750i razem wzięte. Joy również nie zachwyca trwałością skoro po upadku z ~50-70cm już nie działał jak należy. Do tego przyciski jak wpadły "w obudowę" to już nie sposób było je wyciągnąc bez rozkręcania.

Ściorany k700i to rzeczywiście nie najelpszy zakup, ale w rzeczywistości może się okazać że k310i jako nówka będzie dawał podobny efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla siebie szukałbym używanej 6230 i w razie potrzeby za jakiś czas wymienił bakterię, no ale każdy ma inne priorytety ;)

Nie wiem czy kupno nowego telefonu za taką cenę ma sens tylko dla gwarancji.

nie kupie telefonu takiego samego jak "sprzedalem"(tak powiedzialem rodzica :<) wiec odpada raczej i juz bym wolal dac +50zl i miec 6230i

wiec ta cena 300 to tak +/-

narazie 6230i i 6230 nie wchodzi w gre

a 6670? tutaj juz pod 400zl

ew k510i - podoba mi sie

----

Fajnie by bylo miec gwarancje ;]

Edytowane przez KaxxL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko bo juz powoli nie moge wytrzymac z ta N80 :mur: normalnie ta bateria mnie doprowadza do szalu (podczas uzywania trzyma 1 dzien ) myslalem nad E65 bo jakos tak Slidery mi sie podobaja. Czy jest tutaj ktos kto ma lub mial albo bawil sie tymi dwoma telefonikami i moze mi je porownac tzn ile trzyma tak bateria w E65 jesli sie w miare czesto i gesto bedzie dzwonilo i pisalo eski ?

Edytowane przez Kicha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaxxl, wez sobie jakas klapke do dzwonienia.

Moze cos od Samsunga, porzadne to i tanie i jeszcze nowe na allegro znajdziesz, np X200, X480, X500, X510.

W tych cenach chyba najlepsze telefony dla tych ktorzy lubia klapki.

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbliża się koniec abonementu,

Po wstępnym przejrzeniu telefonów, na placu boju zostają:

-Motorola V3

-Sagem my411X

-Samsung E250

-Sony Ericsson K510i

-Sony Ericsson W200i

-Sagem my411X

Brak bardziej sprecyzowanych wymagań, funkcjonalność i estetyka na pierwszym miejscu.

Oczywiście bajery typu lepszy aparat, czy mp3 brane pod uwagę, ale zdaje sobie sprawę, że w takiej cenie można pomarzyć o czymś na prawdę konkretnym. Bodajże każdy z tych telefonów krąży w ofercie po 1zł.

Jeżeli ktoś zupełnie nie widzi żadnego z tych aparatów, tak wygląda cała lista http://www.era.pl/repositories/era_pl_repo...d/wo_jedyna.pdf. Chciałbym się zamknąć w 100zł.

Pozdr.

Edytowane przez emilooos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj sobie spokoj na starcie z Sagem'em.

Jesli do 100zl to widze u Ciebie takie telefony (w miare dobrze wyposazone): K510 z zestawem Bluetooth; W200i (to jest akurat najnizszy model z serii Walkman, ale SE dodaje do tego zewnętrzne glosniki w promocji-chyba trzeba sie z tym zalogowac na ich stronie i podac dane to przysla); Motka V3 ale do tej marki nigdy nie mialem przekonania i na koncu Samsung E250.

Ja bym sie wahal miedzy K510 a E250.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem k510i>e250>w200i

Motki bym nie brał bo uwielbiają mulić <_<

A teraz mój problem:

1) telefon do 200zł dla kolegi na osiemnastkę, brak sprecyzowanych wymagań

2) Obecnie mam k610i i starego k700i. Do celów różnych (niestety) potrzebuję lepszego aparatu niż ten w k610i (tak, też to uważam za zbędny bajer ale niestety takie jest życie). Jaki telefon z lepszym aparatem od mojego k610i do ~700zł?? K800i za drogi, jak przedstawia się aparat w 5500 ?? Jakieś propozycje? Marka nie robi mi różnicy, byle nie był to k750i/w800i (tylko w ostatecznej ostateczności)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi