Robek Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Cześć Pomożecie zmodernizować komputer? Obecny zestaw: Procesor: Intel i5-750 (2.66 GHz, 8 MB Cache, 2.5 GT/s)Płyta główna: Intel DP55WB (obsługa max 16GB pamięci)Zasilacz: Modecom Premium 400WGrafika: Nvidia GF GTS250Pamięć: Ram 2x2 DDR3 1066MHzDysk: 500GB 7200 obrotów Chciałbym wymienić, dokupić Dysk, wybrałem Crucial M500 240GB (450zł) Pamięć ram, dodatkowe 2x4GB (300zł) Zostaje na wydanie ~1200zł No i nie wiem jak z zasilaczem i kartą graficzną, doradzicie coś? nie chcę brać na 'pałę', bo wyjdzie, że procesor nie wykorzysta maks karty graficznej, albo kupię 'za mały' zasilacz i spalę całość. Dziękuję za pomoc! Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Robek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2014 Ile % to będą gry a ile praca w PS ? Jak większość czasu zajmują gry to zmienić zasilacz i ew. płytę ( jak nie da się na niej robić OC lub ledwo daje radę z tym ) i kręcić tego I5 ile wlezie . I5 750 to nadal mocny procek . Potem zmiana karty na np. R9 270X . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robek Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) W podkręcanie raczej bym się nie bawił, bo to już wyższa szkoła, do tego bym musiał wymienić obudowę i wiatrak na procek (obecne to standard i pewnie by się mocno grzał). Czy przy tej karcie R9 270X, trzeba zmieniać płytę? Czy to konieczność? Nie ukrywam, że nie chcę jej wymieniać, tylko czy mocno grafika dostanie po 'tyłku' przez to ? Jakiś konkretny model/producent tej Ati wchodzi w grę? Co do %, wydaje mi się że będzie 70% PS, 30% gry, ale zasilacz ma około 4lat, wolę dla bezpieczeństwa go wymienić. Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Robek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2014 Przy tak dużym użyciu PS-a proponuję całkowitą zmianę platformy . Na początek procek i płyta, ew. ram : CPU : Xeon E3 1230V3 - 909 zł . MB : Asrock B85 Pro4 - 245 zł RAM : Geil EVO Laggera 16GB (2*8GB) 1 333 mhz CL9 - 499 zł / Integral 16GB DDR3 1 333 mhz CL9 ECC * - 299 zł . PSU : Corsair VS 450W - 145 zł Razem : 1 798 zł / 1 598 zł , ceny z morele.net . * - Jak płyta pozwoli na uruchomienie pamięci typu ECC . Obecny procek , płytę i ram sprzedajesz , potem kupujesz SSD i ew. kartę . Xeon to wydajny , 4 rdzeniowy procek wspomagany HT - nie dość że zachowuje się jak by miał 8 rdzeni , to ma sporo wyższe takty i dużo lepszą architekturę . Nowe ramy 16GB pozwolą na uniknięcie ew. problemów z różnymi kościami . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robek Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Myślałem o całkowitej wymianie, ale chcę uniknąć kupna tego, sprzedaży tego, kupna kolejnej rzeczy, bo gdyby do tego doszło, to bym nie sprzedawał obecnego procesora i płyty głównej bo mam dla niej kolejne wykorzystanie, w jeszcze starszym komputerze. Tak więc wrócę do tego o co poprosiłem, zasilacz i karta graficzna. Jak będzie więcej gotówki, to wymienię procesor i płytę główną. Pamięci pokazują w programie AIDA napięcie 1.5V, więc dobiorę kingstony, które mam obecnie. :) p.s. nie gniewaj się, że ja tak usilnie pnę się do tego obecnego procka, ale jak sam wspomniałeś, to nadal wydajny sprzęt i dobrze to przemyślałem, na razie zmodernizuję to co podałem, będą dodatkowe finanse, to się znowu odezwę w sprawie zmian ;) Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Robek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robek Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2014 Wracam do tematu, bo chcę to jutro zamówić, czy podacie mi jaką kartę graficzną wziąć Ati R9 270X - jakąś konkretną firmę, by nie była za głośna itp ? czy coś ze stajni Nvidii ? dziękuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gando Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Najczęściej polecane http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/asus-ati-radeon-r9-270x-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,42063.html , i http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-ati-radeon-r9-270x-gaming-2gb-ddr5256bit-dvihdmimdp-pci-express,40873.html , myślę że MSI będzie miała troche lepszą kulturę pracy , ale tak to obie będą dobrym zakupem . Edytowane 8 Czerwca 2014 przez gando Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robek Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Najczęściej polecane http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/asus-ati-radeon-r9-270x-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,42063.html , i http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-ati-radeon-r9-270x-gaming-2gb-ddr5256bit-dvihdmimdp-pci-express,40873.html , myślę że MSI będzie miała troche lepszą kulturę pracy , ale tak to obie będą dobrym zakupem . Wklikałem msi, do 850zł, czy to da radę? http://www.agito.pl/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-760-oc-2gb-ddr5-pci-e-box-84-876925.html?utm_content=876925&utm_source=skapiec.pl&utm_medium=Feed&utm_campaign=wszystkie Wolę wykorzystać kasę, którą mam na maksa, bo akurat tyle mogę. Sugerowałem się też tymi danymi : http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/radeon-r7-260x-r9-270x-r9-280x-test/strona/21001.html Edytowane 8 Czerwca 2014 przez Robek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gando Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2014 Wklikałem msi, do 850zł, czy to da radę? http://www.agito.pl/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-760-oc-2gb-ddr5-pci-e-box-84-876925.html?utm_content=876925&utm_source=skapiec.pl&utm_medium=Feed&utm_campaign=wszystkie Konstrukcje referencyjne bym sobie darował , za 800zł brałbym Asus ATI Radeon R9 280 DirectCU II Top 3GB DDR5/384bit DVI/HDMI/DP + 3 gry GRATIS!!! , ww tej cenie bardzo dobry zakup . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robek Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2014 Konstrukcje referencyjne bym sobie darował , za 800zł brałbym Asus ATI Radeon R9 280 DirectCU II Top 3GB DDR5/384bit DVI/HDMI/DP + 3 gry GRATIS!!! , ww tej cenie bardzo dobry zakup . Jestem 'uzależniony' od zakupu w agito Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gando Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2014 Jak agito to za ~700zł brałbym - Karta graficzna MSI Radeon R9 270X OC Twin Frozr IV Gaming 2GB DDR5 PCI-E BOXLub za ~800zł - Karta graficzna Sapphire Radeon R9 280 DUAL-X 3GB DDR5 PCI-E BOXObie karty to konstrukcje z niereferencyjnym chłodzeniem , w tej cenie można śmiało brać . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robek Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2014 Cześć Potrzebuję kolejny dysk SSD, a widzę, że jest jakiś nowy MX100, jak on się ma do M500 ? Który 'wydajniejszy', podpowiecie? Z góry dziękuję :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2014 (edytowane) MX100 jest lepszy pod każdym względem od M500. Predkosciowo, cenowo i pojemnościowo. Tutaj masz porównanie: http://www.anandtech.com/bench/product/1221?vs=807 Z 270x najcichsze są karty msi. Aczkolwiek po jakimś czasie mogą się wentylatory zatrzeć - u mnie się w 1 karcie zatarł jeden. MSI wymienia takie coś oczywiście bez problemu na gwarancji, aczkolwiek wtedy zostajesz na 2 tygodnie bez karty. A co do karty graficznej to używane 270x z gwarancją na allegro w okolicach 550 zł znajdziesz. A r9 270 w okolicach 500 zł. Nie opłaca się zbytnio dopłacać do nówki. No ale jeśli musi być konkretnie z agito to nic nie poradzisz. EDIT: Z drugiej strony jak wymienisz SSD na MX100 to zaoszczędzoną kasę możesz dołożyć do tego 280x, którego wyżej zaproponował gando i nawet lepiej cenowo. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Lanc 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...