Raylan Givens Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 Hej! Potrzebuje pomocy z podlaczeniem dwoch dyskow. Dzisiaj otrzymalem nowy sprzet z SSD i chcialbym przelozyc do niego stary HDD, ale tutaj zaczynaja sie moje watpliwosci: 1. Co zrobic, aby nie stracic danych z aktualnego HDD i wszystko bylo ok? 2. Chcialbym, aby gry uruchamialy sie szybciej - w takim razie co powinienem zainstalowac na SSD? System i gry, czy sam system? 3. Czy musze zdobyc klucz do Win8, aby na nowo zainstalowac system na SSD, czy moze lepiej byloby uzyc SSD jako kolejnej "partycji" i tam instalowac gry - jesli tak, to jak ew. to zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) 1. Podpiąć? :D 2. System na SSD, to na pewno. Gry na SSD szybciej się włączają, levele ładowane są sprawniej, czasami też znikają problemy z doczytywaniem tekstur. Wpływ na FPS? Brak. 3. Wyciągnij klucz do Win8 z zainstalowanego systemu jednym z wielu powszechnie dostępnych narzędzi i instaluj sys @SSD. Jeżeli chcesz, możesz zrobić klon całości na SSD (o ile masz tyle miejsca). Jak długo masz ten system i czy nie jest aby lekko zaśmiecony? ;) Powodzenia! Swoją drogą, jakiego SSDka nabyłeś? :) @Tapatalk Edytowane 6 Czerwca 2014 przez AragornPL 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raylan Givens Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) System mam jakies... Ponad pol roku. Klucz juz dorwalem, nie mam mozliwosci instalacji Windowsa z plyty (Nie mam plyty i stacji dyskow w PC) - daloby sie to jakos zrzucic bezposrednio z HDD na SSD bez potrzeby korzystania z Pendrive'a? A jesli juz musialbym instalowac ze zbootowanego pena, to ile GB bym potrzebowal? Wowczas samo oficjalne ISO i odpowiednia konfiguracja przenosnego dysku wystarcza? Jestem calkiem zielony, a chcialbym to zrobic jak najszybciej. Co do zasmiecenia - raczej nie bardzo. Nie sciagam wlasciwie nic, co mogloby zawierac wirusy oraz nie bawie sie w podejrzane czynnosci na PC. :P SSD to... Kingstone HyperX 3K 240GB. Nie tylko dysk, ale i caly komputer. To kolejnym wyjsciem moglby byc klon - w takim razie korzystac z jakiegos programu, czy co? Partycja z systemem zajmuje ok. 70GB. Edytowane 6 Czerwca 2014 przez Raylan Givens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 Nie pamiętam, ile waży obraz Win8/8.1, tylko raz ściągałem z MSDN. 8GB pendrive na 100% styknie, możliwe, że z czwórką też da radę. Ma być bootowalny. Co do klonowania - to będzie chyba najlepsza opcja. Ja korzystam z softu Acronis True Image Home 2013, choć istnieją oczywiście inne rozwiązania. Rzuć okiem do tego tematu: http://forum.purepc.pl/index.php?/topic/359554-sterowniki-pod-Win7-64-bit ; szkoda, że autor powykasowywał treść swoich postów, z nią całość byłaby dalece bardziej klarowna. @Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...