Skocz do zawartości
OporowyTomasz

modernizacja komputera ok 1200zl

Rekomendowane odpowiedzi

Chciał bym dokupić do swojego 7-letniego staruszka nowy procek płytę gł grafikę i ram myślałem nad i5-4440 box płycie MSI H81-P33 ram jak najtańszy 8gb i grafika dość słaba ale chyba wystarczająca gt 630 kumpel podesłał mi taki zestaw bo ja nie za bardzo się znam na tym. obecnie posiadam płytę gigabyte GA-P35-DS3L procek intel core 2 duo e4500 2.2ghz grafika VGA ASUS EN8600GT ram 2gb i nie dawno kupiony zasilacz thermaltake smart 550. zestaw odpowiadał by mi bo jest dosyć tani i zastanawiam się czy nie kupić czegoś używanego i jeszcze taniej ale trochę mnie martwi płyta ponieważ ma tylko 3 wejścia do karty dźwiękowej a mi potrzeba 3 do głośników i 2 do słuchawek z mikrofonem chyba ze da się do przedniego panelu jakoś podpiąć bo teraz mi ten panel nie działa tylko porty usb. ten komputer przeżył mocnego kopa bo piorun szczelil w linie od internetu i spalił kartę sieciowa i jeszcze parę rzeczy  i chyba przedni panel do karty dźwiękowej. proszę o jakieś sugestie co do zestawu czy opłaca się kupować używane podzespoły a jak tak to jakie co byście zmienili tak żeby pieniądze były adekwatne do "mocy" tego podzespołu. a jeśli to przydatne to obudowę mam :Tracer rubber 400w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gry na mniej więcej optymalnych ustawieniach w naj nowsze gry (nie sugeruj się tym kolosem watch dogs ;d) chodzi mi o bf4 na "dobrych" ustawieniach i w lol-u trochę fps ;d ogólnie taka modernizacja podniesie mi komfort użytkowania tego gruchota :D bo teraz jak włączę i wyłączę szybko jakiś folder to po paru razach komp do restartu xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1200 zł to zapomnij o I5 + płyta + 8GB ram i jeszcze grafika do tego .

I5 4440 i wymieniona płyta to koszt ~800 zł , 8GB  ramu DDR3 to koszt 250+ zł .

W tym budżecie to nawet z I3 4130 może być problem , tym bardziej na obecny moment na podstawie twojego pierwszego postu tylko zasilacz od Thermaltake zostanie , reszta idzie do kosza lub na sprzedasz .

Dysk i napęd masz SATA czy ATA ?

Wstępnie zestaw uwzględniający nowy dysk i napęd :

CPU : Pentium G3220 - 199 zł

MB : MSI H81M-P33 - 139 zł

RAM : Crucial 4GB DDR3 1 600 mhz CL11 - 125 zł

VGA : Asus R7 250X 1GB DDR5 - 339 zł

HDD : WD Blue 500GB - 180 zł

DVD-RW : Samsung SH-224BB - 55 zł

Buda : SPC Brutus M23 - 129 zł

Razem : 1 166 zł , ceny z morele.net .

Jak widać nie ma nawet mowy o I3 czy I5 i 8GB ramu czy lepszej karcie .

W sumie w kwestii karty masz 3 lub 4 wyjścia - olać kupno karty i na radzie grać na integrze lub na 8600GT a jak wpadnie kasa to kupić lepszą kartę  , zostawić tak jak jest albo szukać HD6850 / GTX460 1GB czy nawet GTX560Ti na allegro .

G3220 nawet z integrą czy 8600GT powinien wystarczyć do LoL-a , do BF4 na minimalnych nawet z R7 250X może być za słaby .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój kumpel coś słabo się zna jak chciał ci polecić GT630 do grania - właściwie nie wiem czy jest chociaż wydajniejsza od twojej 8600.

Nie zdążyłem nic napisać bo koledzy mnie ubiegli - właściwie nic innego bym ci nie polecił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja poleciłem same bebecy bez dysków i napędów. Jeśli masz jakiś dysk pod SATA to możesz go wykorzystać. Napęd można dokupić. No i przydałoby sie wymienić obudowę. To jest takie minimum jeśli myślisz o  i5. Gdy potrzeba nowego dysku, obudowy i napędu to trzeba dołożyć parę stówek i powinno starczyć na i5 4440 +H81 + R7 260x. Wtedy jakoś sobie pograsz w nowsze gry. Ale na i3 też spokojnie zagrasz w BF4.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie którego GT630 dostał - pierwotną wersję czyli rebrandowany GT440 czy nową wersję opartą o GK107 z 384SP .

Zarówno jedna i druga wersja powinna być wydajniejsza niż 8600GT , sporo to zależy od wersji kart .

8600GT występowały z pamięciami DDR2 i DDR3 , GT440/GT630 także występują z pamięcią DDR3 ( z reguły na szynie 128-bit , nieliczne mają 64-bit ) , niektóre karty mają nawet pamięć DDR5 choć to i tak nie wiele zmienia w kwestii wydajności .

W sumie niezależnie który to będzie GT630 można by go w razie czego zostawić zamiast 8600GT .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1200 zł to zapomnij o I5 + płyta + 8GB ram i jeszcze grafika do tego .

I5 4440 i wymieniona płyta to koszt ~800 zł , 8GB  ramu DDR3 to koszt 250+ zł .

W tym budżecie to nawet z I3 4130 może być problem , tym bardziej na obecny moment na podstawie twojego pierwszego postu tylko zasilacz od Thermaltake zostanie , reszta idzie do kosza lub na sprzedasz .

Dysk i napęd masz SATA czy ATA ?

Wstępnie zestaw uwzględniający nowy dysk i napęd :

CPU : Pentium G3220 - 199 zł

VGA : Asus R7 250X 1GB DDR5 - 339 zł

HDD : WD Blue 500GB - 180 zł

DVD-RW : Samsung SH-224BB - 55 zł

Razem : 1 166 zł , ceny z morele.net .

Jak widać nie ma nawet mowy o I3 czy I5 i 8GB ramu czy lepszej karcie .

W sumie w kwestii karty masz 3 lub 4 wyjścia - olać kupno karty i na radzie grać na integrze lub na 8600GT a jak wpadnie kasa to kupić lepszą kartę  , zostawić tak jak jest albo szukać HD6850 / GTX460 1GB czy nawet GTX560Ti na allegro .

G3220 nawet z integrą czy 8600GT powinien wystarczyć do LoL-a , do BF4 na minimalnych nawet z R7 250X może być za słaby .

Nie rozumie za bardzo dla czego mam zapomnieć jestem zielony w tych sprawach ale widzę ze taki procek idzie kupic za ok 600zl nie wiem czy mogę linkować ale np Intel i5-4440 / ASRock Z87 PRO3 / Z87 / OKAZJA (w sklepie all....  + najtanszy ram geforce GT 630 4gb ddr3 dysk mam ATA 

z tego co widzę to procek płyta gł i ram w sumie wychodzi coś ok 1000zł + ta śmieszna grafika i najwyraźniej jakiś dysk najlepiej 1tb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Allegro jak najbardziej można linkować , tak jak inne sklepy czy 99% innych stron internetowych .

600 zł za procka czy za całość ? , 600 zł to średnia oferta - w morele ten procek jest jakieś 50 zł droższy , do tego nie wiadomo z jakiego sklepu ten procek i jakie koszty przesyłki , może się okazać że taniej i lepiej będzie brać I5 z morele .

Asrock Z87 Pro3 to z reguły koszt ~300 zł , pomijam sensowność kupna tej płyty do I5 non-K .

Co innego jak by ten Asrock miał sensowne audio i/lub sieciówkę jak np. Asrock B85 Killer czy Asrock H87 Fatalyty .

Do I5 non K to najlepiej brać zwykłe płyty na B85 jak Asrock B85 Pro4 czy MSI B85-G43 , opcjonalnie najtańsza obecnie płyta S1150 czyli MSI H81M-P33 .

Teoretycznie w tym budżecie da się kupić I5 .

CPU : I5 4440 - 649 zł

HDD : WD Blue 1TB - 199 zł

Razem : 1 241 zł + koszt przesyłki 8 zł - 30 zł , chyba że całość odbierzesz w którymś z net punktów morele .

Taniej wyjdzie jak byś kupował I5 2400 + płyta na H61 , I5 2400 jest nie wiele słabszy niż model 4440 a można go kupić za ~450 zł na allegro .

8600GT i GT630 wyrzucasz na śmietnik lub sprzedajesz , integra z CPU ma podobny lub lepszy poziom wydajności .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie grac na integrze :)? znając mnie to i tak zagram w jakaś gierkę raz czy dwa i zapomnę o niej w sumie potem mógł bym to rozbudować o jakaś lepsza to nie jest zła myśl a z kupnem to  najpierw popytam w sklepie kumpla który kupuje podzespoły i składa jeśli cena będzie podobna to biorę od niego będę pewniejszy i przy okazji mi to sklepie do całości a jak nie to zamawiam z neta i dzwonie po 14 letniego kuzyna żeby mi to złożył :D na wakacje ide do roboty wiec te 1500zl wydam z bólem ale nie chce co rok kupować coś do niego nowego.a i co z chłodzeniem nei standardowym potrzebne czy nie >? mój kuzyn ma i5 jakiegoś tam za ok 900zł i kupił do niego chłodnice od żuka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie masz jeszcze tych pieniędzy i chcesz kupować po wakacjach to wróć jak już będziesz miał $. Ceny jak i sprzęt mogą się zmienić

mój kuzyn ma i5 jakiegoś tam za ok 900zł i kupił do niego chłodnice od żuka 

Do nowego i5 4440 koniecznie chłodnica z Transita. Inaczej nie da rady

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą się zmienić bo wychodza nowe procki. Aczkolwiek Intel nie kwapi się z obniżkami cen starych jednostek. Więc różnic nie powinno być.  Jak chcesz zestaw na i5 to albo moja propzycja, ale trzeba dołożyć do dysku i obudowy i napedu. Czyli i5 4440 + ta płyta od Reydena, która jest nieco tańsza + ta buda od Reydena (lub Zalman Z3) + WD 1TB + 4GB DDR3 1600 najtańszej. + ASUS R7 260x. Wychodzi  1650 zł. W zamian dostajesz dosć wydajny komputer pod BF4.  Lepiej to niż na integrze czy GT 630. Chcesz wydajności to niestety musisz dołożyć lub brać i3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi