Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kwazor Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) W Temacie o mojej elektrowni wiatrowej pokazałem projekt regulatora MPPT do paneli słonecznych. Czekałem długo na okazję by kupić tanio panel o mocy 60-100W ( płacić 350-500 za 90W polikryształ to zbrodnia ) Trochę Wstępu o rodzaju paneli : Monokrystaliczne ( Wysoka cena najwiecej W/m2 ) Polikryształ ( J/W mniej W/m2 ) CIGS ( cieńkowarstwowe ) ( połowa ceny mono czy poli przy tej samej mocy ) Amorficzne ( 3/4 ceny mono/poli -elektrycznie podobne do poli czy mono ) Coż panele mono czy poli można wręcz bezpośednio podłączyć pod akumulator ale dadzą max 70% mocy ( punt maksymalny mocy to 17-18V ) Cigs : Vmpp to 67V wiec tutaj z 90W panelu podłączonego pod aku 12V uzyskamy tylko 18-19W. Teraz se powiecie : Tosz to łajno totalne -- tak tak.. Są 2 strony medalu : Przekrój kabla dla paneli poli/mono to najlepiej 4mm2 ( duzy prąd płynie i jak ktoś ma daleko panel od aku to ma spore straty) A cena za metr tez fajna. Panele CIGS : Wysokie napięcie mały prąd tylko trzeba zrobić elektroniczny trasformator -- do paneli Poli /mono tez . I takie ustrojstwo nazywa się MPPT ( maximum power point tracker -- układ śledzenia maksymalnej mocy ) Regulator ten rozpoczełem w grudniu 2012. projekt finalny był w maju ( wersja dla paneli mono i poli) Ale wreszcie pojawiły się tanie CIGS-y. No i trzeba było przerobić regulator ( zwłaszcza stronę elektryczną ale soft też ) Narazie takie próbki mocy z panelu : Jest narazie ustawiony pod kątem 90st ( muszę go pochylic da więcej ) 11:00 13V 2.9A 37.7W 11:10 12.7 3A 38 W 11.23 13.6 3A 40.8W 11.28 13.1 3.15A 41.2W 11:40 13.1 3.20A 41.9 W 11:50 13.1 3.35A 43.8W 11:56 13.1 3.3A 43W ( lekkie cirrusy na niebie ) 12:10 13.1 2.5A 12:50 13.8 3.64A 50W ! 13:25 14.3 3.50 14:05 13.3 3.33A W sumie od godziny 8 rano już zaczyna dawać około 3-5W ( potrafi dobrze wykorzystać światło rozproszone ) a do 10:30 mam swiatło przez gęstą akację i wtedy daje 10-14W. Zdjęcia : PPC in green mode : To pod kartką to lepiej nie pytajcie bo to gryzie :D Panel testowo zamocowany : Ogólnie od 7 rano do 18-19 mam pracę regulatora. Teraz co będzie zasilane z tego panelu : Ja i moje pomysły ( czytać elektronika a nie że ja się będę elektryzował :P ) ale tesciową hm hm.. Router + AP Laps Oświetlenie -- jeszcze myślę co gdzie i jak. Myślę o podłączeniu stacjonarki = mozliwe bo nawet monitor juz sprawdzałem czy zabangla. Ale tu musze zmienić bebechy na cos typu AMD AM1 etc ( zaczyna brać mnie choroba ITX) Post napisany całkowicie z energii odnawialnej ( 14:46 13.3V 2.83A z panelu ) Update 10.06.2014: Dziś testowałem następujące obciążenie ( czy spokojnie utrzyma lapsa i naładuje aku ) Akumulator 2x17Ah ( 9 letnie dziadki trzymajace 10 i 12Ah ) Laptop FS 8010D ( pobór prądu 1A przy wył monitorze ) Uruchomiłem sprzęt o 5:30 w tym momencie panel już delikatnie ( coś koło 50mA ) ładował. Wiedziałem że do 9:00 prąd ładowanie będzie mniejszy niż pobór. I poszedłem do pracy. O 11 Godzinie akumulatory jeszcze nie były naładowane. okolo 13 Informacja o pełnym naładowaniu akumulatorów. Wychodziłem z domu : Napiecie 12.45V (6:10 ) Powrót 17.45 : Napięcie 12.75V ladowanie okolo 250mA. Coś o cenach : Panel i zamocowania i przesyłka 202zł Regulator Wyjdzie mnie coś koło 140zł. Aku Free ( nowki 400zł za 2 sztuki) Gdybym miał kupować np polikrystaliczne/mono : Panel : 90W 450zł bez zamocowań ( 30-40zł ) Regulator : 260-280zł Więc 350zł kontra 710-750zł to jest różnica.. Edytowane 10 Czerwca 2014 przez Kwazor 10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2014 Cześć Ten regulator to jakiś inteligentny step down transformer ? Bo rozumiem że zawsze chcesz wyciągać 12V. Pozatym po ile my teraz mamy prąd - 60gr/Wh ? Kalkulacja daje nam że 350zł (twój koszt) to daje ~580 Kwh. Czyli przy 50W (zakładając że cały czas tyle mamy, tak naprawdę wiadomo że trzeba byłoby policzyć średnią z dnia) - to nam daje 11600 godzin pracy aby się zwróciło :) (483 dni) - średnio opłacalny biznes zważywszy że kalkulacja obejmuje dni całe (a w nocy słońce nie świeci ;p) , + fakt że ciągle mamy te 50W. Obliczenia oparte są na 50W a nie na 90W jak masz w poście ale zakładam że nigdy tyle nie wyciągasz. Ekonomicznie -do kitu, hobbystycznie -fajne cacko . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2014 Ekonomicznie -do kitu, hobbystycznie -fajne cacko Uderz w stół a nożyce się odezwą .. ok masz rację i nie . Ty nie pamiętasz co to jest 4 stopień zasilania ( ja też nie ) ale jak przypominam sobie minę sąsiadów gdy oni NIE MIELI prądu a u mnie świeciło się normalne światło to było coś zabawnego. A prądu nie było 3 dni... a mi to ryba 3 dni akumulatory wytrzymały. z 2 strony jest jeszcze 1 aspekt bo chcę robić to co lubię a nie pracować u kogoś... może kiedyś pojawi się : Wyprodukowano w Polsce z ceną niższą niż od skośnookich... 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2014 Nie zrozum mnie źle, też jestem hobbystą i lubie się bawić w takie rzeczy. Po prostu ogniwa słoneczne mają kiepską sprawność , pewnie wiatrak lepszy. Mówię o samym ciągnięciu prądu ze słońca, ekonomicznie nieopłacalne. Ale ty tutaj masz jeszcze baterie ala UPS, więc jesteś przygotowany na brak prądu (ale przecież nie zawdzięczasz tego jednak bezpośrednio ogniwom, bo przecież możesz je równie dobrze ładować z sieci). Komentuje same ogniwa ;p. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2014 Nie zrozum mnie źle, też jestem hobbystą i lubie się bawić w takie rzeczy. Po prostu ogniwa słoneczne mają kiepską sprawność , pewnie wiatrak lepszy. Mówię o samym ciągnięciu prądu ze słońca, ekonomicznie nieopłacalne. Ale ty tutaj masz jeszcze baterie ala UPS, więc jesteś przygotowany na brak prądu (ale przecież nie zawdzięczasz tego jednak bezpośrednio ogniwom, bo przecież możesz je równie dobrze ładować z sieci). Komentuje same ogniwa ;p. Pozdrawiam Bo z założenia wytworzona przez fotoogniwo w czasie korzystnych warunków (świeci słońce) energia elektryczna musi być magazynowana w bateriach. Nie możesz liczyć na to, że to co wytworzą ogniwa wystarczy do zasilenia jakichś urządzeń ponieważ fotoogniwo jest źródłem chimerycznym (podobnie zresztą jak elektrownia wiatrowa). A Kwazor bardzo dobrze robi zgłębiając wiedzę i projektując swoje rozwiązania bo jak podskoczy sprawność ogniw i ich wytrzymałość to nagle okaże się to opłacalnym biznesem a jak się nauczy na poli/mono/cigs to będzie mu łatwiej w przyszłości. Grunt to dobry pomysł i samozaparcie w realizacji. Kwazor planujesz (bądź myślałeś nad tym) by zrobić ogniwo śledzące ruchy słońca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Co do trwałości Ogniw to podaje się spadek o 20% w ciągu 25 lat więc szybciej je uszkodzi mechanicznie niż odczuję spadek mocy. Co do sprawności to SL2 to druga generacja CIGS więc to jest dosyć nowe ( tj 2009 rok je wprowadzono ) Ogólnie : Mono : 18-22% Poli 14-18% Amorfiki : 6-10% CIgs :12-14% Telurek Kadmu : 10-12%. Są info o 26 i więcej % sprawności ( ogniwa wielowarstwowe ) ale narazie wszystko w labolatorkach..o cenie nie wspomnę -- CIGS np ma 6-10x cieńszą warstwę P-N co powoduje niski koszt produkcji. Poczekamy zobaczymy.. Co do Trakera solarnego nie było by to trudne ( nawet 3d ) ale już mechanika to większe wyzwanie (ale nie dla mnie technika mechanika ) ale na balkonie tego nie zamocuję :D. Napisano z energii odnawialnej : 12.6V 1A ( pochmurno dziś ) Edytowane 19 Czerwca 2014 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomana Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 Gratuluję ducha wynalazczości. Ciekawy projekt i zarazem bardzo przyszłościowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2014 No to zainstalowany na chwilę 2 panel użyczony przez kolege : 105W pokazało w szczycie.. ale 8 amper cisneło ostro... No i Regulator po przeróbce na 15A ( 30 pln wiecej ) : Śmiga aż prąd huczy w kablach.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Narazie nic z drzewem nie mogę zrobić ... ale do czasu aż wichury przyjdą to znowu ją połamie. Co do zmiany kąta-- stelaż leży i kwiczy- brak spawarki aktualnie. Co z pomiarów : Wyciśnięcie 30 Ah dziennie to żaden problem ( ~ 360 -400Wh ) Takie tam 86W ( lekke cirrusy ) A tak to na mierniku 102- 105W już się pokazywało. Post napisany z :12.8V 1.16A ~14.8W Edit 2.0 : Takie "tam" 144W się pojawiły ... 14.1V i 10.1A.... Edytowane 12 Września 2014 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Update po 2 latach. Regulator w nowej rewizji z złączem sterowalnym ( odcięcie obciążenia przy 11.3V ) wykonany w 2015 roku. Dodatkowe 16 akumulatorów 7.2Ah EUROPOWER wyrwane za grosze z UPS-a który chciał być łodzią podwodną. Czyli 150Ah pojemności jest, Narazie zabudowa w biurku. Musze zrobić "power bank" do tych akumulatorów. Waga całkowita ~50kg..mły lekki i poręczny może raz naładuje mi mp3 ;) Moc : Zestaw Aku : By wydoić ten zestaw do końca mój laptop musiał by być włączony non stop 48H. A jeszcze router /ładowarka do telefonu itd... Edytowane 11 Grudnia 2016 przez Kwazor 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...