Skocz do zawartości
herned

[~3200zł] Ocena zestawu głównie do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, byłbym wdzięczny za ocenę i sugestie dotyczące wybranego przeze mnie zestawu. Komputer głównie nastawiony na gry. Przede wszystkim liczy się dla mnie stabilna praca (stąd nie chcę bawić się w OC)- mój obecny gruchot jest tego zupełnym zaprzeczeniem ;]

Procesor Intel Core i5-4590 3.3GHz

Pamięć Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24)

Płyta główna Gigabyte GA-H97M-D3H

Karta graficzna MSI GeForce GTX 760 2GB

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache

Dysk SSD Crucial M500 120GB

Zasilacz XFX Pro Series 550W PSU 120mm 80+

Obudowa Zalman Z9 U3

Link do koszyka na Morele: http://www.morele.net/inventory/info/QrUooN/

No więc pierwsze pytanie- czy aby na wszystko będzie ze sobą współgrało?

Trochę zaniepokoiło mnie, że zasilacz XFX nie obsługuje tych nowych trybów uśpienia w Haswellu, ale stwierdziłem, że nie bardzo zależy mi na tym (a opcję tę można ponoć wyłączyć w BIOSie). Myślałem nad wymianą na Thermaltake Smart SE Modular 630W, ale jednak bardziej przemawia do mnie Seasonic (bodajże na japońskich kondensatorach).

Czy warto ciut dołożyć i wymienić dysk SSD na Crucial MX100? Nie powinien być mniej żywotny od M500?

Czy płyta Gigabyte GA-H97M-D3H spełni swoje zadanie, czy lepiej brać polecane w zestawieniach PurePC MSI H97M-G43? A może wystarczy Gigabyte GA-B85M-D3H, które ponoć po uaktualnieniu BIOSu wspierają Haswell Refresh?

RAMu wolałbym nie zmniejszać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16gb ramu??,lepiej 8gb i dołożyc do gtx 770,i procek brałbym I5 4670K zawsze mozna go potem puscic na 4ghz lub wiecej.Zasilacz jak najbardziej seasonic,ssd mx100 nie bedzie mniej zywotny,to te same dyski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po co ci go tyle?

Pamiętam jak kiedyś kupowałem kompa i też mówiono mi, że po co ci 4GB RAM, jak wszystkie wymagają 2GB. Minął rok, nagle obsypało grami wymagającymi 4GB ;]

lepiej 8gb i dołożyc do gtx 770

No właśnie zastanawiam się nad tą opcją...

Chyba zakup 4670K zaczyna wykraczać poza mój budżet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe.... no tak ale w tej chwili i na conajmniej 2 lata 16gb jest zbedne i lepiej miec 770 niz 16gb którego nie wykozystasz,po drugie jak piszesz 4gb wykorzystuja dzisiejsze gry wiec 8gb bedzie w zapasie :D najbardziej bałbym sie o procesor bo moze sie okazac ze 3,2 ghz bedzie za malo wiec intel z literka K mile widziany 3,2 a 4 robi różnice a kompa nie składasz na 6miesiecy chyba ze masz zamiar zmieniac procka co rok :D

I jeszcze jedno co do SSD,zrezygnwałbym z HDD na rzecz sdd 256 gb hdd jest nieoplacalny,chyba ze ciagniesz filmy bo watpie zebys potrzebował go do gier :D

Edytowane przez Drizz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna wersja zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/y9mbBw/

Zrezygnowałem z 16GB RAM na rzecz GTX 770. Płytę główną wymieniłem na tańszego Gigabyte GA-B85M-D3H. Doszedł za to napęd DVD (który może się przydać). Budżet nieco przekroczony, ale jeszcze się wyrobię.

Lepiej się to prezentuje?

Edytowane przez herned

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łooo jak Cruciale 8gb CL8 zdrożały... a 2 miechy temu za 269zł kupiłem na morele...

Co do Zasilacza możesz kupić Thermaltake Smart SE 530W. Spokojnie uciągnie Twój stprzęt i jeśli bardzo tego potrzebujesz posiada Haswell Ready do tego modularny, jedynie co to brak certyfikatu 80+ Bronze, a tak jest silny i te sztywne kable. Ale sam jestem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łooo jak Cruciale 8gb CL8 zdrożały... a 2 miechy temu za 269zł kupiłem na morele...

Dlatego wybrałem CL9. Tragedii chyba nie będzie?

Mam pytanie- swoje i5-4670k podkręcasz (jeżeli tak to na ile)? Zasilacz nie powoduje żadnych niestabilności?

http://www.morele.net/inventory/info/ZuN4im/

Zasilacz wymieniony na polecony powyżej (tańszy).

Wszystko w porządku? Płyta główna nie będzie sprawiać problemów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo na pewno nie będzie sprawiać problemów. Jeśli nie potrzebujesz ATX to chyba najlepszy wybór :) Osobiście procka zmieniłbym na minimalnie słabszego: http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4460-3-20ghz-lga1150-box-bx80646i54460-haswell-refresh-nowosc-636603/

W praktyce różnica będzie nieodczuwalna a 45 zł zostaje w kieszeni. Ale w sumie może zostać tak jak jest, to bardzo dobry zestaw :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi