Skocz do zawartości
jjc

[4000zł] Budowa praktycznie od zera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym wypruć z obecnego PCta GPU (GF 560 Ti) oraz zasilacz Chieftec CFT-650-14CS,
jako jedyne części w miarę świeże (do modernizacji w przyszłości) i wrzucić je w zestaw:

Mobo: ASRock Z97 EXTREME4 (czy opłaca się dokładać 100zł do ASRock Z87 EXTREME4?)
Chłodzenie: THERMALRIGHT HR-02 MACHO 120 REV. A (nie miałem pewności czy cokolwiek powyżej 150mm mi się zmieści)
Procesor: Intel Core i7-4770k
Pasta termoprzewodząca: ARCTIC COOLING MX-2
RAM: GeIL DDR3 16GB Dual 1866MHz EVO Veloce CL9 (16GB to pewnik, kwestia tylko czy w podobnej cenie dostanę coś szybszego)
SSD: SAMSUNG SSD 840 EVO 500GB MZ-7TE500BW (świetne wsparcie dla szyfrowania sprzętowego, warunek konieczny)
HDD: Seagate ST3000DM001 3TB (akceptowalne także 2TB)
Obudowa Zalman Z3 Plus czarna (ani trochę nie zależy mi na estetyce, to ma być kompromis cena/jakość)

Bardzo proszę o sugestie co do optymalizacji cena/jakość.
Nie jestem też przekonany do płyty głównej, kiepsko z jej dostępnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego będzie komputer wykorzystywany? Zgaduje że nie tylko do gier, albo i wcale .  Zestaw ogólnie OK, ale dysk bym brał WD RED. Pewniejszy niż Seagate'y

Co do płyty głównej to nie wiem czy jest sens pchać się w Z87 Extreme 4 i i7 4770K. Lepiej poczekać na i7 4790K, który powinien być nieco wydajniejszy i chłodniejszy w podobnej cenie. Płyte bym brał  ASRock Z97 PRO4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie programuję itp, jednak trudno odmówić sobie postrzelania do znajomych online ;)

Myślę że ten GF 560Ti jeszcze na chwilę mi wystarczy.

4790K jest jeszcze praktycznie niedostępny, dodatkowo pojedyncze egzemplarze które znalazłem są co najmniej 200zł droższe.

Różnica mocy to około 10-15% z tego co widzę w benchmarkach.

Sprzęt chciałem zakupić przed końcem czerwca, nie wiem czy cena procesora spadnie do tego czas do przyzwoitego poziomu 1200-1250.

Gdyby ktoś miał wiarygodne przecieki co do tego kiedy 4790k pojawi się w większej ilości na PL rynku to chętnie poczytam.

ASRock Z97 PRO4 to ciekawa alternatywa, poniekąd rekompensująca droższy procesor- dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4790 nie jest wydajniejszy tylko ma wieksze taktowanie nic wiecej,to te same procki tylko intel pokombinował cos z "pasta".4770 ma 3.5ghz a 4790 4GHZ.Nie wiem brac i7 i kombinowac z plyta to taqk jak kupywac BMW i zakladac jej uzywki,albo sie sklada kompa na max podzespołach albo nie.Co do 87 czy 97 jeden wałek róznicy wydajnosci nie ma a czy 87 bedzie obsługiwał nowe procki czy nie to juz chyba nie bedzie ciebie dotyczyc bo procka kupujesz teraz a za 3 lata hu.. wie co bedzie

Edytowane przez Drizz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi