jjc Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 Witam.Chciałbym wypruć z obecnego PCta GPU (GF 560 Ti) oraz zasilacz Chieftec CFT-650-14CS,jako jedyne części w miarę świeże (do modernizacji w przyszłości) i wrzucić je w zestaw:Mobo: ASRock Z97 EXTREME4 (czy opłaca się dokładać 100zł do ASRock Z87 EXTREME4?)Chłodzenie: THERMALRIGHT HR-02 MACHO 120 REV. A (nie miałem pewności czy cokolwiek powyżej 150mm mi się zmieści)Procesor: Intel Core i7-4770kPasta termoprzewodząca: ARCTIC COOLING MX-2RAM: GeIL DDR3 16GB Dual 1866MHz EVO Veloce CL9 (16GB to pewnik, kwestia tylko czy w podobnej cenie dostanę coś szybszego)SSD: SAMSUNG SSD 840 EVO 500GB MZ-7TE500BW (świetne wsparcie dla szyfrowania sprzętowego, warunek konieczny)HDD: Seagate ST3000DM001 3TB (akceptowalne także 2TB)Obudowa Zalman Z3 Plus czarna (ani trochę nie zależy mi na estetyce, to ma być kompromis cena/jakość)Bardzo proszę o sugestie co do optymalizacji cena/jakość.Nie jestem też przekonany do płyty głównej, kiepsko z jej dostępnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2014 Do czego będzie komputer wykorzystywany? Zgaduje że nie tylko do gier, albo i wcale . Zestaw ogólnie OK, ale dysk bym brał WD RED. Pewniejszy niż Seagate'y Co do płyty głównej to nie wiem czy jest sens pchać się w Z87 Extreme 4 i i7 4770K. Lepiej poczekać na i7 4790K, który powinien być nieco wydajniejszy i chłodniejszy w podobnej cenie. Płyte bym brał ASRock Z97 PRO4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjc Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2014 Głównie programuję itp, jednak trudno odmówić sobie postrzelania do znajomych online ;) Myślę że ten GF 560Ti jeszcze na chwilę mi wystarczy.4790K jest jeszcze praktycznie niedostępny, dodatkowo pojedyncze egzemplarze które znalazłem są co najmniej 200zł droższe. Różnica mocy to około 10-15% z tego co widzę w benchmarkach.Sprzęt chciałem zakupić przed końcem czerwca, nie wiem czy cena procesora spadnie do tego czas do przyzwoitego poziomu 1200-1250.Gdyby ktoś miał wiarygodne przecieki co do tego kiedy 4790k pojawi się w większej ilości na PL rynku to chętnie poczytam. ASRock Z97 PRO4 to ciekawa alternatywa, poniekąd rekompensująca droższy procesor- dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizz Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2014 (edytowane) 4790 nie jest wydajniejszy tylko ma wieksze taktowanie nic wiecej,to te same procki tylko intel pokombinował cos z "pasta".4770 ma 3.5ghz a 4790 4GHZ.Nie wiem brac i7 i kombinowac z plyta to taqk jak kupywac BMW i zakladac jej uzywki,albo sie sklada kompa na max podzespołach albo nie.Co do 87 czy 97 jeden wałek róznicy wydajnosci nie ma a czy 87 bedzie obsługiwał nowe procki czy nie to juz chyba nie bedzie ciebie dotyczyc bo procka kupujesz teraz a za 3 lata hu.. wie co bedzie Edytowane 10 Czerwca 2014 przez Drizz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...