erni_k Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Witam serdecznie, mam tęgi problem z uruchomieniem komputera. Nie wiedziałem gdzie umieścić ten post więc ląduje tutaj. Poniżej opis całej sytuacji:Komputer marki DELL optiplex gx620 2 kości ramu po 1GBgrafika zintegrowana plus PCIE navidia gt 330m albo coś w tych okolicachdysk 320GB sata procesor pentium D 2,8Ghz oraz system: windows MX7 (malcolmx) zmodyfikowana wersja XP I tak włączam komputer, czarny ekran logo della i pasek, pasek dochodzi do końca, Wyświetlanie ekranu ładowania systemu i tu komputer się zawiesza, ekran staje w miejscu, komputer raczej nie reaguje. Najgorsze jest jednak to, że to samo dzieje się gdy chcę włączyć naprawę systemu z płytki, lub ruszyć XP live z płytki, też w pewnym momencie komputer się zawiesza. Dlatego nie mogę nic zrobić. Nie wiem w czym leży problem.Co sprawdziłem: kości ramu, - widzi obydwie w BIOSie, lecz za którymś razem nie chciał wystartować w ogóle i tak dziwinie "buczał" nie beepał tylko buczał, zacząłem od ramu i na jednej wystartować nie chciał, na drugiej wystartował, tak na razie zostałokarta graficzna - wypiąłem karte graficzną i podłączyłem monitor do zintegrowanej - żadnych zmian system próbowałem włączać w trybie awaryjnym, poprzez ostatnią dobrą konfigurację systemu - to samo. zastyga ekran i kaplica.Dysk twardy- też odpinałem i próbowałem odpalić tylko na XP live z płytki, zero rezultatu. Nie mam pojęcia co dalej robić, nigdy się z takim czymś nie spotkałem, Nie wiem czego się czepnąć... bardzo proszę szanowne grono o jakąkolwiek pomoc, wskazówki cokolwiek.Z poważaniem Erni_k Edytowane 14 Czerwca 2014 przez erni_k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 spróbuj odpalić z live cd lub usb program memtest86. Jesli miales problemy z koscmi to moze jednak jest jakis problem z koscią ram lub bankiem ram. Testuj kosci pojedynczo. Jak sie nie odpala system livecd to jednak wskazuje to na uszkodzony ram albo procesor. oczywiscie moze byc to tez zasilacz albo cokolwiek innego. Bez urazy ale ten twoj komp to niezly gruchot i moze by pomyslec o wymianie na cos lepszego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erni_k Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2014 ja mam kompa nie najgorszego, ten jest bratanka a jemu póki co lepszy nie potrzebny. Sprawdziłem również zasilacz, to znaczy podpiąłem inny i sytuacja jest ta sama. Z podejrzanych zostaje tylko płyta główna lub procesor. Co w sumie może wyjść na dobre, bo pentium D jest lipny, a do tej płyty coś pokroju c2d nie włożę (wymiana płyty i procka). Nie mam skąd wziąć procka takiego żeby sprawdzić. Temat można w sumie zamknąć. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...