Marcins94 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2014 Witam. Planuje złożenie komputera na Asus Ranger i 4790k. Wszystkie podzespoły mam już wybrane, zastanawiam się tylko nad wyborem GPU. PC przeznaczony do grania w 1080p, w przyszłości prawdopodobnie monitor 144hz tez 1080p. Na allegro wystawiony jest palit 780 za 1400: http://allegro.pl/palit-gtx-780-jet-streem-i4319563968.html x2 to wyjdzie 2800, czyli w podobnym przedziale jak 780 ti nówka http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-780-ti-ghz-edition-windforce-3x-gv-n78tghz-3gd-625688/ . Zdaję sobie sprawę, ze potrzebowałbym mocniesze PSU do SLI, jednak nie wiem jak sprawa wygląda z mikro przycięciami itp. Co lepiej wybrać sli czy 780 ti oc? Jeśli 780 ti to co myślicie o windforce ghz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis799 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2014 780ti od Gigabyte to kaszana (arty na standardowych zegarach) sam ją miałem i znam trochę takich przypadków ,co do ghz wersji nie miałem do czynienia , bierz zwykłe 780ti od Asusa albo MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcins94 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2014 A co myślisz o tych palitach w SLI z allegro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2014 Jak chcesz robić SLI to rób to porządnie . Zaczynając od zmiany założeń dotyczących monitora i rozdzielczości - do GTX780Ti to monitor pracujący w rozdzielczości 2 560 x 1440 to minimum , najlepiej jak byś się zaopatrzył monitor pracujący w rozdzielczości 4K . Przy FHD druga karta będzie się nudzić - sporo zależy od gry - co innego najnowszy Cod w FHD/4xAA/8xAF+HDR a co innego GTA V ( jak wyjdzie na PC ) , Watch Dogs czy Crysis 3 / BF3 / BF4 na FHD / AA i AF na max + nowe ich wersje jak TXAA/MSAA etc. + tessalacja , HDR , ubersapmpling i inne super upiększacze . Dalej mocny , najlepiej kręcony procek i odpowiednia płyta - ale to już spełniasz . Kolejny krok - odpowiednio mocny zasilacz , SLI x GTX780 i procek pokroju I7 3970X@4,8 Ghz to pobór mocy rzędu ~800 prosto z gniazdka , uwzględniając sprawność zasilacza ( ~92% w przypadku tego testu ) realny pobór mocy wychodzi na poziomie 740W . Czyli w grę wchodzą zasilacze o mocy 800+ W . Co do tych Palitów GTX780 z allegro , cena kusi ale karta taka sobie - średnie chłodzenie i tylko 2 m-ce gwarancji . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcins94 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2014 PC ma starczyć na kilka lat, przy czym chciałbym zeby najnowsze tytuły chodzily w 60 FPS (np. Wiedzmin 3). Bardzo możliwe, że za jakiś czas zaopatrze się w monitor 144hz, więc liczba fps>60 byłaby mile widziana. Wątpie, żeby 780ti dała stabilne 60fps dla przyszłych tytułów, dlatego też zacząłem się zastanawiać nad SLI z 780. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 Kup jedna karte 780/780ti a jak bedzie brakowac mocy to dolozysz druga. W3 jeszcze nie ma a pakowanie sli do fhd przy obecnych tytulach nie ma sensu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcins94 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 Ok dzięki za odpowiedzi. A skoro tak to brać od razu mocniejszy zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 Jeśli myślisz o SLI to tak. Ewentualnie kupno 1 karty, sprzedaż za rok i kupno czegoś mocniejszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcins94 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 Dobra, raczej odpuszcze sobie te allegrowe karty. Jeszcze jedno pytanie: ktora z opcji najlepiej wybrac? 1) 780 i wymiana na serie 9xx lub pascal 2) dołożyć do 780ti i też wymienic 3)780 + mocny zasilacz i SLI za jakis czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 Ad1 .) Z fusów ci nie wywróżymy , 9xx to chodzi ci o GTX9xx czyli ew. następce GTX8xx aka Maxwell ? GTX8xx dopiero wyjdzie choć patrząc po specyfikacji szału nie , to nie przeskok w rodzaju GF 7xxx > GF8xxx czy GTX6xx na GTX780 / 780Ti . A co dopiero GTX9xx , na dziś pewne jest że nowe karty będą chłodniejsze i mniej prądożerne . Ad2 . ) Kompletnie nie opłacalna opcja - obie karty dzieli ponad 600 zł różnicy cenowej a wydajnościowo znowu nie ma skoku . Ad.3 ) W miarę sensowny pomysł , pytanie jak gry będą w przyszłości i jak będą robione oraz jak będzie wyglądać relacja wydajnościowa obecnych GTX780 do Maxwella czy GTX9xx . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcins94 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) 1) tak o tym mówiłem, bo 8xx planuję pominąć i jeśli upgradować to dopiero przy następcy 8xx albo jeszcze później przy nowej architekturze Dzięki za pomoc, wszystko mi rozjaśniliście. :) Wezmę 780 (najprawdopodobniej od zotaca amp edition) i zobaczę jak się sytuacja rozwinie i ewentualnie pójdę w SLI. Z 780ti sli bym nie zrobił ze względu na cenę, więc w sumie dobrze, że wybiliście mi ją z głowy. p.s. ilu watowy zasilacz brać (uwzględniając przyszle SLI)? Edytowane 16 Czerwca 2014 przez Marcins94 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 Posiadam 780 amp od zotaca i rowniez celuje w sli. Zasilacz mam corsaira ax860 i z tego co pamiętam, forumowicze pisali ze w zupelnosci na SLI wystarczy :) Wysłano z Galaxy Note 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Myślę że przy obecnych podzespołach tak z 800W to będzie aż nadto. Swoją droga proponuje Ci się zastanowić czy SLI naprawdę jest potrzebne. Zawsze łatwiej sprzedać jedną karte i mniej na tym stracisz. 780Ti owszem jest ok, ale do wyższych rozdzielczości i raczej dla osób co naprawdę mają wolną kasę i im jej nie szkoda. Ty masz zamiar grać w 1080p. Teraz bierzesz jedną kartę. Za te 2 lata wymieniasz kartę pod nowy monitor 144hz. Edytowane 16 Czerwca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcins94 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 w sumie racja, ale zabezpieczyć się kupnem mocnego zasilacza nie zaszkodzi. chyba dużo nie przepłacę? kto wie co się będzie działo, a alternatywa w formie SLI zawsze będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Zasilacz oczywiście można wziąć. Ale to też są koszta. Sam zdecyduj. http://www.morele.net/zasilacz-corsair-rm-series-750w-modular-80plus-gold-cp-9020055-eu-609905/ lub http://www.morele.net/zasilacz-super-flower-leadex-80plus-gold-modularny-750w-sf-750f14mg-626356/ Edytowane 17 Czerwca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...