Khemier Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Witam, mam problem ponieważ zmieniłem płyte główną na: ASRock Fatal1ty 990FX Professional AM3+ a wczeniej miałem: Gigabyte ma770t-ud3 I po przełożeniu szystkiego i podłączeniu wszystko działa ale jak wyłanczam komputer to podzespoły się wyłanczają, ale wentylatory na karcie się kręcą, na procesorze też, oraz na obudowie i nie mogę ponownie włąnczyć PC ponownie, muszę zasilacz wyłąnczyć aby ponownie włąnczyć komputer lub wyłąnczyć zasilacz aby wentylatory się nie kręciły. Na wcześniej płycie głównej tak nie miałem, na wcześniejszej płycie miałem podłączonych wentylatorów 3 z obudowy, a na nowej mam 6. Procesor AM Athlon II x4 630 Karta graficzna Radeon R7 260x OC Pamieć RAM Geil 2x2GB 1333 Zasilacz SilentiumPC Deus M1 650W PSU 80Plus Bronze System Windows 8.1 x64 Edytowane 17 Czerwca 2014 przez Khemier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zaktualizuj bios, nowsze wersje mają jakieś wsparcie dla W8, w tym funkcji wyłączania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khemier Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zaktualizowalem wcześniej bios do wersji 2.0 ale z Windowsa. I nie wiem czy jest różnica zaaktualizowaniem biosu z widnowsa czy z biosu. Bios tu jest w wersji uefi. A jaka funkcja wyłączania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2014 W którejś tam wersji było "Modify for Windows8 shut down behavior" Clear cmos robiłeś? Jak nie to zrób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khemier Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Znalazłem ze w wersji 1.70 jest to, a od 1.90 jest support Windows 8. A clear cmos nie robiłem to się robi na płycie głównej tak? Bo widziałem w książce ze trzeba cos przełożyć na bolce obok i poczekać chwile i później przełożyć z powrotem. Edytowane 17 Czerwca 2014 przez Khemier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2014 Odłącz zasilanie, do clear cmos masz przycisk z tyłu kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2014 Ewentualnie wyjmij na chwilę bateryjkę z płyty - efekt ten sam co clear cmos. A to nie jest tak, że jak się płytę wymienia to windę trzeba przeinstalować? Chyba to koledze umknęło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khemier Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Przeinstalowalem syste (8.1 x64), wyjalem baterie, zrobiłem clear cmos. Nic to nie dalo. Podlaczylem od nowa kable tez nic. Może coś nie tak w biosie ma może jakieś screeny z dobrymi ustawieniami biosu? Kolega ma mi pożyczyć zasilacz abym mógł sprawdzić czy wszystko okej jest. A bios mam 2.0 a w wersji 1.70 jest support Windows 8 shut down, wiec wersja 2.0 to powinna mieć ale ja zainstalowałem go z Windowsa a nie z biosu. I na końcu można wybrać jakie ustawienia mozna wczytac. Podłaczyłem jeszcze raz wszystko i też nic i sprawdzałem nawet po odłączeniu wszystkiego i też nic nie dało, miałem tylko 24 podpięta i dalej się kręciło. Zauważyłem jeszcze teraz że diody od dysku i power nie świecą i od czasu do czasu od dysku mignie. Zdaje mi się że to winna zasilacza. AMD Athlon II x4 630Asus R7 260x OC Geil 4 GB 1333Seagate Baracuda 1TB & Samsung 500GBIHAS 524 NagrywarkaSilentiumPC Deus M1 650W PSU 80Plus BronzSilentiumPC Gladius M40 Obudowa Edytowane 18 Czerwca 2014 przez Khemier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...