keine666 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2014 Witam, jestem posiadaczem plyty Asus Z87-A i niedawno dowiedzialem sie ze plyta posiada tak zwany "TPU SWITCH" ktory po wlalczeniu ma podniesc zegary procesora do 4ghz. I nie wiem czy to jest bezpieczne i czy komputer ma byc wlalczony czy wylalczony przy zmianie suwaka na "on". Dodatkowe info: Procesor i7 4770k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaa Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Hello, przełącznik TPU możesz przestawić w interesującą Cię pozycję, kiedy komputer jest wyłączony. Działanie tego jest raczej bezpieczne, z Twoim procesorem nie powinno być wiekszych problemów, żeby działał stabilnie po włączeniu tego trybu. W razie problemów możesz po prostu go ponownie wyłączyć, a potem podkręcić go "ręcznie". Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2014 TPU to pewnie podniesienie wszystkich mnożników do trybu TURBO. Jest OK. Warto włączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2014 Po włączeniu tego TPU płyta samodzielnie ustali optymalny "jej zdaniem" poziom OC. Podniesiony może zostać zarówno mnożnik jak i częstotliwość magistrali. Jest to w pełni bezpieczne, choć wobec ręcznej optymalizacji woltaż będzie podwyższony. Jak to uruchomisz może nastąpić kilka restartów, to normalne i nie ma co panikować, to płyta "testuje" różne ustawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keine666 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2014 Dziekuje wszystkim za odpowiedz na moje pytanie. Temat do zamkniecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...