Skocz do zawartości
Don_Usul

Laptop na studia (2000 - 3500)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Poszukuję pomocy w wyborze laptopa na studia. 
Czego potrzebuję: 
- płynnie działający sprzęt, umożliwiający swobodną pracę z programami biurowymi i korzystanie z internetu
-  duża pamięć urządzenia
- sprzęt ma być poręczny, zamierzam chodzić z nim na wykład. Z drugiej strony jednak nie musi być mikroskopijny, ponieważ będę go woził w samochodzie
- wytrzymała bateria
- byłoby przyjemnie, gdyby komputer był w stanie pociągnąć jakieś niespecjalnie wymagające gry, nie jest to jednak konieczność. Zrezygnuję z tej funkcji, jeśli w jakiś większy sposób podbije to cenę urządzenia

Suma, jaką jestem w stanie zapłacić ma dosyć duże "widełki" - od 2000 zł do 3500 zł.  Jeśli jednak urządzenia oscylujące w okolicach dolnej granicy będą w stanie zaspokoić moje potrzeby, to nie widzę powodu, żeby zawyżać cenę niepotrzebnymi mi bajerami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy laptop, ale chyba nie do końca jasno się wyraziłem. Gry, w które będę grał to raczej mało wymagające sprzętowo "umilacze" czasu dla laików typu Plants vs Zombie itd. Z tego co widzę ten komputer jest obładowany sprzętem pod bardzo wymagające gry. Od poważniejszej rozrywki mam komputer stacjonarny, który jest odpowiednio do tego przystosowany. 
Wiem, że podany przez Ciebie laptop mieści się w podanym przeze mnie przedziale cenowym, jednak jeśli nie jest to konieczne, wolałbym nie inwestować aż takich pieniędzy. Dlatego też zadaję pytanie: Czy zwiększona moc laptopa znacząco poprawi komfort pracy z programami użytkowymi oraz przy korzystaniu z internetu?

Edytowane przez Don_Usul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dolnego pułapu biznesowy ProBook 450 z porządną obudową. Posiada dysk SSD tak więc nie będzie mulił, do gier typu Plants vs Zombie w zupełności wystarczy.

http://www.x-kom.pl/p/168376-notebook-laptop-15-6-hp-probook-450-i3-4000m-4gb-120500-dvd-rw.html?partnerid=100180188&sm12=OQ==&ts=1403033924&token=c27811a7ed82a4a33b58f616e72686e7

Za 2500 masz biznesowego ThinkPada bardzo dobrze wykonanego

http://www.x-kom.pl/p/172640-notebook-laptop-15-6-lenovo-thinkpad-e540-i3-4000m-8gb-120500-dvd-rw-gt740m.html?partnerid=100180188&sm12=OQ==&ts=1403033924&token=c27811a7ed82a4a33b58f616e72686e7

Podobna specyfikacja, więcej ram, dedykowana karta GT740m

Z laptopów z matrycą FullHD (większa przestrzeń robocza i lepsze kolory) jest Acer v5 z niskonapięciowym i5

http://www.x-kom.pl/p/200430-notebook-laptop-15-6-acer-v5-561g-i5-4200u-8gb-1281000-r7-m265-fhd.html?partnerid=100180188&sm12=OQ==&ts=1403033924&token=c27811a7ed82a4a33b58f616e72686e7

Edytowane przez kaijitsu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wam obu za pomoc. Dokładnie prześledzę specyfikację i cenę każdego z tych urządzeń i wybiorę konfigurację najkorzystniejszą do moich wymagań. Oczywiście za pomoc odwdzięczam się zieloną strzałeczką. Miłego wieczoru i dobranoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź na Twoje pytanie jest prosta, nie. Kupowanie takiego laptopa dla Twoich zastosowań nie ma większego sensu. W zupełności wystarczy sprzęt za cenę wyznaczoną w Twojej dolnej granicy. Np. http://www.x-kom.pl/p/168405-notebook-laptop-15-6-hp-probook-450-i5-4200m-8gb-500-dvd-rw.html

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HP ProBook, jak i THinkpad będą jak najbardziej ok. Napisałeś, że interesuje Cie długi czas pracy na baterii więc pozwolę sobie jeszcze zaproponować takąalternatywę w postaci Della Inspiron z i5 ulv i HD8850 - dobre wykonanie (aluminiowe wstawki w obudowie), rewelacyjna bateria (przebiegi nawet po 10h+), gwarancja "domowa naprawa dell" - serwisant przyjeżdza do Ciebie do domu w następny dzień po zgłoszenio usterki, bardzo fajna sprawa. Wydajnościowo będzie dla Ciebie optymalny.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi