montex Opublikowano 19 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2014 Siema! Czy pamięci RAM o napięciu 1.6/1.65v są "zdrowe" dla Haswelli? Na morelach coraz trudniej można znaleźć RAM 1600mhz z cl9 + napięcie 1.5. Czy może lepiej wziąć Kingston HyperX Fury 1600, CL10 + 1.5v? Różnica w timmingach jest odczuwalna? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Są zdrowe. A tu masz i czytaj za nim zapytasz http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_pamieci_ram_wybrac_test_ddr3_13332400_mhz_w_grach http://driverheaven.pl/images/articles/haswell.htm Edytowane 19 Czerwca 2014 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKTUALNY STAN TO MOJ SPAM Opublikowano 19 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2014 Z tego co wiem to pamięć ram na haswallach jest grozna bo powyżej 1.65v kontroler się zużywa szybciej i procka można uśmiercić. Ale jak narazie nikomu to się nie przytrafiło w internecie jest tego pełno ale żadnych dowodów nie ma. Ale ja to wolał już te 1.5v i dobrze spać :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 19 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2014 Niezłe głupotki , na haswellu prędzej uszkodzisz pamięci niż procesor od zbyt wysokiego napięcia na pamięciach. Na haswellu można traktować pamięci ponad 2v , więc te swoje teorie to zachowaj dla siebie. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKTUALNY STAN TO MOJ SPAM Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Niezłe głupotki , na haswellu prędzej uszkodzisz pamięci niż procesor od zbyt wysokiego napięcia na pamięciach. Na haswellu można traktować pamięci ponad 2v , więc te swoje teorie to zachowaj dla siebie. No to pokaż mi gdzie to pisze. Ja na stronie intela widziałem co innego. i w ogóle każdy unika ramu na napięciu 1.65v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Skoro wiesz lepiej to po co się pytasz? Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 No to pokaż mi gdzie to pisze. Ja na stronie intela widziałem co innego. i w ogóle każdy unika ramu na napięciu 1.65v Jak sobie wejdziesz w specyfikacje techniczną haswella to nic nie znajdziesz odnośnie max napięcia zasilania pamięci , w tabelce widnieje puste pole. Oznacza to , że ograniczeń nie ma lub nie sprawdzili tego. Mogli też udać głupa i nie podawać max wartości , ponieważ matołki mogłyby voltować pamięci bez umiaru. Co by się kończyło uszkodzeniem pamięci lub poważniejszymi uszkodzeniami. Na necie znajdziesz tabelkę i masz umowny max 2.2v dla pamięci. W 1155 musisz tylko trzymać różnicę między napięciem kontrolera a napięciem pamięci do 0.65v , więc przy 1.1v vtt można spokojnie działać na 1.75v. Kolejna rzecz to większość kości kończy się przy 1.85v , więc w sumie nawet starsze platformy nie stanowiły ograniczenia dla pamięci od strony zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montex Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Dobra krotka pilka: Kingston HyperX fury 4gb cl10 1,5v czy hyperx cl9 1,65v (oby dwa 1600mhz) Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) ..a nie lepiej dołożyć kilkanaście złotych i kupić 2133 cl9 ? Można już kupić za ok 332zł Edytowane 21 Czerwca 2014 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elros Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zaciekawił mnie drugi link do artykułu który wrzucił zaodrze244: Są zdrowe. A tu masz i czytaj za nim zapytasz http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_pamieci_ram_wybrac_test_ddr3_13332400_mhz_w_grachhttp://driverheaven.pl/images/articles/haswell.htm A dokładniej końcówka tego artykułu: "Na zakończenie trzeba dodać ,że wraz ze wzrostem taktowania pamięci rosną wyraźnie temperatury procesora oraz pobór mocy. Wyższa wydajność nie bierze się z "powietrza" i w połączeniu szybkimi pamięciami podkręcalność naszego procesora może nieco spaść ze względu na temperatury czy zbyt niskie napięcia zasilania etc. " Prosiłbym o informację czy to prawda, bo rozważałem przy składaniu nowego zestawu wybranie pamięci 2133 cl9 zamiast jakiś 1600, lecz mam zamiar również podkręcać procka i nie spodziewałem się że prędkość ramu może podnosić temperaturę procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2014 "nie spodziewałem się że prędkość ramu może podnosić temperaturę procesora" - co w tym dziwnego? Kontroler napięcia jest w procesorze, więc jak ma więcej do roboty (np. pamięci 2400/1.65V zamiast 1600/1.5V) to grzeje się bardziej, zwiększając temperaturę całego procesora. Oczywiście nie są to wielkie wartości typu 10* do góry... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Kontroler napięcia nie ma nic z tym wspólnego , to samo dzieje się na starszych podstawkach. Skoro procesor szybciej "liczy" to pobiera przy okazji więcej energii , co przekłada się na wyższe temperatury. Najszybciej to sprawdzicie w prime 95 blend , różnica jest bardzo duża w szybkości przeliczania. Poza tym w haswellu wewnętrzna sekcja zasila tylko cpu. Edytowane 22 Czerwca 2014 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...