CarpeDiem Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Przejdę od razu do sedna - składam komputer, na początku chciałem mieć maszynę do 2000 zł, jednak poczekałem chwilę i budżet zwiększył się do 2400zł. Wybrałem już dysk, obudowę, napęd, zasilacz i płytę główną, ale dalej nie mogę się zdecydować na resztę. Waham się pomiędzy zestawem z Intel Core i5, R9 270 i 4gb ram, a zestawem z i3, GTX760 i 8gb ram. W najbliższym czasie raczej nie będę mógł dołożyć. Co będzie lepszym i bardziej wydajnym zestawem do gier? Edytowane 21 Czerwca 2014 przez CarpeDiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montex Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Bierz wersje z i5. Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Ram można dokupić. Procki nie tanieją tak szybko, a i5 do gier to wręcz podstawa dzisiaj . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarpeDiem Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Napisałem - w najbliższym czasie niestety nie będę mógł zainwestować w komputer. Sądzicie, że zamiana GTX760 na R9 270 jest w tej sytuacji opłacalna? Perspektywa gry z GTX'em 760 jest dla mnie kusząca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) R9 270 jest znacznie tańszy i nie tak bardzo wolniejszy. Zależy od gry ,ale różnica nie jest wielka. Inna sprawa że Geforce'y słabo sobie radzą z prockami dwurdzeniowymi czyli i3. Lepiej wyjdziesz na tym jak weźmiesz i5. R9 270 spokojnie wystarczy na jakiś czas. Ew dozbieraj do 6 GB Ram. Aż tak dużo to nie jest przecież. Weź tańsza obudowę. Albo podaj cały konfig. Może coś uda sie złożyć. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarpeDiem Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Tracę również 8gb ram na rzecz 4gb, czy to nie będzie skutkowało dużo niższym fps'em? W końcu w grach najważniejsze są karty graficzne, a 8gb ram to chyba teraz minimum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Wogóle nie będzie skutkowało niższym FPS. Najlepiej będzie jak podasz jaki masz budżet i co konkretnie musisz jeszcze kupić. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Inna sprawa że Geforce'y słabo sobie radzą z prockami dwurdzeniowymi czyli i3. No, tak nie do końca... http://www.purepc.pl/karty_graficzne/jaki_procesor_do_geforce_i_radeon_test_sterownikow_33750_beta Edytowane 21 Czerwca 2014 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Dobra może i jest teraz lepiej. Zresztą: http://www.morele.net/inventory/info/iuZPz4/ 2366 zł. I5, 8GB Ram i R9 270. Imo warto. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Imo bude na Zalmana Z3, nawet Z3 Plus zmiescila by sie w budzecie. :wink2: Edytowane 21 Czerwca 2014 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarpeDiem Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zamówiłem już komponenty za 2399zł (i3, GTX760, 8gb ram DDR3), ale mam możliwość zmiany treści zamówienia do poniedziałku. Tak jak wspomniałem, jestem pewien co do wszystkich podzespołów poza RAMem, kartą i procesorem. Dzisiaj kiedy ponownie to przemyślałem, to pojawił się pomysł zamiany i3 na i5, 8gb ram na 4gb i GTX760 na R9tkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) No to kiepsko wybrałeś, zestaw Devila będzie lepszy. i3 będzie ograniczać GTX'a 760 w dużej ilości gier. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarpeDiem Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Doszedłem do wniosku że mogłem lepiej wybrać, dlatego rozważam możliwość takiej zamiany jak przedstawiłem wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gando Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Za 780zł masz Sapphire Radeon R9 280 Dual X-Boost 3GB (384Bit) - http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r9-280-dual-x-boost-3gb-384bit-dvi-hdmi-dp-11230-00-20g-635688/ , w tej cenie można śmiało brać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Tyle że to przekracza budżet. Więc musiałby zrezygnować z jednej kostki 4GB i wtedy mógłby sobie pozwolić na mój zestaw + ten R9 280. Ja złożyłem zestaw z myślą o 8GB. Bo widzę, że chyba autorowi na tym też zależy. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gando Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 To znaczy jak budżet ogranicza , a zestaw ma mieć ręce i nogi , to za te pieniądze najlepiej coś z i5 , więc twój konfig z postu nr9 , to oczywiście bardzo dobra propozycja . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarpeDiem Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Gdybym miał korzystać tylko z waszych opinii, to na 100% wybrałbym zestaw z i5, ale z drugiej strony znajomy informatyk który pomagał mi ten zestaw złożyć, twierdził, że za te pieniądze lepiej zainwestować w kartę graficzną zamiast w procesor, a bez 8gb ramu ani rusz. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez CarpeDiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Twój kolega bredzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavix Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 @CarpeDiem W tej cenie zestaw Devila jest najlepszą opcją. Od razu masz tam 4-rdzeniowy procesor i 8GB RAMu. Te kilka fpsów mniej na radeonie nie boli. W razie zbyt małej ilości fpsów zmniejszyłbyś nieco opcje graficzne i wychodzi na to samo, grafika by się nie dusiła. A jak to dopadnie procesor, to co zrobisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Gdybym miał korzystać tylko z waszych opinii, to na 100% wybrałbym zestaw z i5, ale z drugiej strony znajomy informatyk który pomagał mi ten zestaw złożyć, twierdził, że za te pieniądze lepiej zainwestować w kartę graficzną zamiast w procesor, a bez 8gb ramu ani rusz. Bzdury opowiada ten "informatyk". Gracze wiedzą lepiej na czym się gra niż koleś co pewnie biurowe komputery w firmach obsługuje... więc posłuchaj ludzi z doświadczeniem w konkretnej dziedzinie MInimum to jest 4GB ram i da się z tym żyć i łatwo uzupełnić. 8GB to optimum ale zdecydowanie ważniejsze jest i5 w tym wypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Jak Ci mało ramu to za jakis czas kupisz drugi moduł za 140zł. Lepiej dokupić RAM niż zmieniać 2 rdzeniowy procesor mając kase na 4C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarpeDiem Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 @Kavix Będę kręcił. Małe nieporozumienie - myślałem o R9 270x, zestaw jest z "gorszą" wersją tej karty - R9 270. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) r9 270 to jest to samo co 270x tylko z niższym taktowaniem. Przesuwasz 2 ssuwaki i masz tą samą wydajność. Zestaw z i5 jest zdecydowanie lepszy, kupowanie i3 do gier to jakieś nieporozumienie. Jak chcesz oszczędzać to przejściowo kupuje się Pentium 2core i potem przesiadka na coś mocniejszego albo od razu i5. Słuchaj informatyka a jeszcze kupisz jakiegoś FX Edytowane 21 Czerwca 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarpeDiem Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2014 Dzięki wszystkim za pomoc - zdecydowałem się na zestaw podobny do tego, który proponował Devil z tym, że RAM zamierzam dokupić dopiero poźniej. Teraz zapytam czysto teoretycznie, czy z płytą i zasilaczem z tego zestawu mógłbym podkręcić kartę graficzną? http://www.morele.net/inventory/info/iuZPz4/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2014 Płyta główna nie ma nic do OC GPU. Co innego zasilacz. Oczywiście że można i jest to nawet wskazane. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...