Skocz do zawartości
Hawki

Zakup płyty głównej LGA775 pod c2d E6600

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

W moim wieloletnim już komputerze wysiadł zasilacz i prawdopodobnie pociągnał za sobą płytę główną (po wymianie zasilacza, komputer wciąż się nie uruchamia). 

Niestety w sklepach praktycznie nie można już kupić płyty pod tą podstawkę. Komputer będzie służył typowo jako maszyna biurowa (również jako serwer). Szukałem czegoś wśród używanych płyt i moją uwagę zwrócił ASUS P5E WS PROFESSIONAL oraz P5B Premium.

Proszę o rady i sugestie jaką płytę kupić. Ze względu na zastosowanie liczy się dla mnie niezawodność. Jeśli ktoś zna sklep w którym można jeszcze nabyć nową- godną uwagi płytę pod LGA775 będę wdzieczny za wskazanie.

Pozdrawiam,

Damian

Edytowane przez Hawki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czego oczekujesz od płyty , jaki masz ram oraz ile możesz dać .

Jak ważne jest dla ciebie kupno płyty z gwarajancją to szukaj lowendowych płyt na G31/G41 etc.

Niektóre mają już gniazda DDR3 .

Jak chcesz mieć stabilną choć mającą już swoje lata płytę to szukaj gołego Asusa P5B .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozsądniej byłoby kupić płytę + cpu na lga 1150. Trochę drożej, masz jednak 3 lata gwarancji. Na 775 wywalisz 150-200zł na płytę i nie wiesz ile wytrzyma.

Albo płyta będzie działać, padnie ci grafika i będziesz dalej pchał kasę w ten złom.

Na lga1150 możesz zrezygnować z osobnej grafiki, oszczędzisz na energii elektrycznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi