Hawki Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Cześć, W moim wieloletnim już komputerze wysiadł zasilacz i prawdopodobnie pociągnał za sobą płytę główną (po wymianie zasilacza, komputer wciąż się nie uruchamia). Niestety w sklepach praktycznie nie można już kupić płyty pod tą podstawkę. Komputer będzie służył typowo jako maszyna biurowa (również jako serwer). Szukałem czegoś wśród używanych płyt i moją uwagę zwrócił ASUS P5E WS PROFESSIONAL oraz P5B Premium. Proszę o rady i sugestie jaką płytę kupić. Ze względu na zastosowanie liczy się dla mnie niezawodność. Jeśli ktoś zna sklep w którym można jeszcze nabyć nową- godną uwagi płytę pod LGA775 będę wdzieczny za wskazanie. Pozdrawiam, Damian Edytowane 21 Czerwca 2014 przez Hawki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Pytanie czego oczekujesz od płyty , jaki masz ram oraz ile możesz dać . Jak ważne jest dla ciebie kupno płyty z gwarajancją to szukaj lowendowych płyt na G31/G41 etc. Niektóre mają już gniazda DDR3 . Jak chcesz mieć stabilną choć mającą już swoje lata płytę to szukaj gołego Asusa P5B . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaa Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Hello, jesli to ma być do pracy i jako serwer 24/7 to poszukaj ewentualnie też p5e 64 ws evolution lub p5k 64 WS (obsługują DDR3) lub p5K WS (DDR2). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawki Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 Ram mam DDR2 4x1GB. Co do ceny to po prostu chcę ponownie uruchomić komputer bez ponoszenia zbędnych kosztów, ale jednocześnie nie chcę kupić "byle czego". Goła P5B tzn. bez żadnych premium, deluxe itp.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2014 Rozsądniej byłoby kupić płytę + cpu na lga 1150. Trochę drożej, masz jednak 3 lata gwarancji. Na 775 wywalisz 150-200zł na płytę i nie wiesz ile wytrzyma. Albo płyta będzie działać, padnie ci grafika i będziesz dalej pchał kasę w ten złom. Na lga1150 możesz zrezygnować z osobnej grafiki, oszczędzisz na energii elektrycznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawki Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2014 Ale od razu dojdzie zakup pamięci RAM. CPU, płyta i RAM to już się zrobi sporo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2014 Bierz ASUS P5K (bez żadnych dopisków). Do C2D bardzo dobra i tania płyta. Wyrwiesz za 150zł, lub może nawet mniej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...