LukZul Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Witam i proszę o szybką pomoc w temacie: Kupiłem Asrock H81M i zasilacz Aerocool VP-450 450W. Podłączyłem wszystko, zasilanie na ATX 12 V na 8 pinów i ATX power na 24 piny. Komputer nie chciał się uruchomić. Zmieniłem później na 4 i 20 piny również nic. Kiedyż przełożyłem wszystko na 8 i 24, pojawił się dym obok ATX power w bezpieczniku (?) oznaczonym EQ4. Szybko wyłączyłem zasilanie, plastik w tym miejscu jest lekko wybrzuszony. Co zrobiłem źle i co mam zrobić teraz? Czy płyta nadal nadaje się do użytku? Nie jestem ekspertem, ale składałem na swój użytek 3 komputery i pierwszy raz zdarza mi się taka sytuacja.... Będę zobowiązany za szybką pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Pewnie uwaliłeś jakieś zwarcie pomiędzy płytą a obudową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukZul Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Czy mógłbym poprosić o dokładniejsze wyjaśnienie? Czy płyta jest sprawna i jak powinienem ją podłączyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Jeżeli jakiś element jest spalony to jak myślisz? Zero zdjęć więc jak tu można w jakikolwiek sposób pomoc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukZul Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Ciężko zrobić zdjęcie, które by coś wyjaśniło, elementowi który ma 1mm (nie mam tak wysokiej rozdzielczości aparatu). Nie wiem czy jest spalony, pojawiła się wysoka temperatura i uszkodził się plastik, lekko się wybrzuszył. Nie wiem do czego służy ten element, myślałem że na forum jest ktoś kto wie. Czy mógłbym w takim wypadku prosić o wyjaśnienie co mogłem źle zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Jeśli nie zwarcie pomiędzy płytą a obudową, to obstawiam pogięte piny w sockecie. Przeczesane tak, że jest między nimi zwarcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukZul Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Dziękuję za odpowiedź. Jeżeli było zwarcie pomiędzy płytą a obudową z czego mogło wyniknąć? Dosłownie godzinę wcześniej wymontowałem z niej działający sprzęt. Płyta jest nowa, piny wyglądają ok. Jakie mam teraz opcje tzn: czy podłączenie płyty pod inną obudową i próba uruchomienia wchodzi w grę? Czy jest szansa, że uszkodzenie nie dyskwalifikuje płyty całkowicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 No nie wiesz jak mogło powstać zwarcie pomiędzy płytą a obudową? To nie powinieneś się brać za składanie kompa. Przyczyną może być np. śrubka która wpadła pod płytę, za dużo metalowych kołków dystansowych pod płytą, jakieś wytłoczenie w przypadku obudowy z jakiegoś firmowego kompa. Piny, że proste to piszesz, bo tak ci się wydaje czy wyjąłeś cpu i sprawdziłeś? Podłącz samą płytę poza obudową, połóż ją na kartonie z płyty. Podłącz tylko zasilacz, monitor, klawiatura, pamięć, procesor no i płyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...