Skocz do zawartości
Derrid

Problem z instalacją systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem dziś zrobić formata na drugim komputerze ponieważ podczas  uruchamiania windowsa wyskoczył czarny ekran z opcjami do wyboru uruchom komputer normalnie, z obsługą sieci, w trybie ms-dos itd.. I gdy daję jaką kol wiek z tych opcji to komputer się resetuję. Piszę tutaj bo problem pojawił się gdy chciałem zainstalować system od nowa mianowicie po bootowaniu płyty  Windows wczytuje sobie tam jakieś pliki i gdy już pasek dochodzi do końca  (win7) komputer się wyłącza. Wsadziłem płytkę z win xp i dzieje się to samo i nie mam jak go sformatować. Myślałem że to dysk twardy pod piołę z innego komputera dysk i dalej to samo, próbowałem też zmienić kable ata i na innych też się wyłącza.  Macie jakieś pomysły co to może być ??  

Płyta główna: Gigabyte GA-M56s-s3

Zasilacz: Qoltec silentline Q400W

Edytowane przez Derrid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer się wyłącza? Znaczy wyłącza się całkowicie - tak jak po wybraniu opcji "zamknij system"? Zatrzymuje się dysk, wiatraki itd?

Jeśli tak, to obstawiałbym wyłączanie kompa przez bios (patrz: ustawienia monitoringu temperatur) lub uszkodzenie sprzętu (płyta, zasilacz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli komputer rzeczywiście wyłącza się z winy biosu to możesz to sprawdzić odpalając go z livecd (lub livecd-usb). W sensie nie chodzi mi o płyte z systemem windowsa tylko np. jakiegoś linux powiedzmy ubuntu. Jeżeli się uruchomi to możesz spróbować go z poziomu tego systemu sformatować.

Ewentualnie jeżeli dysk chciałbyś podpiąć do innego komputera z windowsem w celu sformatowania, to z tego co pamiętam (bo dawno już nie widziałem dysków ata) to na dysku z tyłu są piny i ustawiając zworke masz tryby master i slave. Wiec tutaj ktoś kto pamięta ustawienia by się przydał albo możesz sprawdzić w necie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak komputer całkowicie się wyłącza

Ale dziś spróbowałem jeszcze raz zrobić formata i teraz doszło do formatowania i przy ok 8% wyłączył się, gdy chciałem jeszcze raz zrobić formata to już od razu się wyłącza. Podejrzewam że komp po prostu się przegrzewa bo gdy w biosie ustawiłem alarm na 80stopni to piszczał, a po chwili gdy w samym biosie byłem to tak samo piszczał.

DSC0005jp_ewrprnq.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi