kimercp Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 Witam. Prosze o porade jak w temacie. Komputer uzywam glownie do pracy, surfowania, filmy, gry (ale nie mam bzika na najnowsze gry, civilization 4 moze skyrim jakby mi chodzil, taki komputer do wszystkiego) Moj dotychczasowy sprzet gigabyte M68M-S2P 1 GB ram Athlon 64 3500+ Karta grafiki zintegrowana z plyta glowna Oczywiscie dysk CDROM I takie tam. Pytanie: Czy war to do tego zakupic 4 GB ram AMD Phenom II x6 1055T ktory wydaje mi sie jest najszybszy jaki moja plyta moze obsluzyc Karte grafiki Readon ( I tu juz nie jestem pewien ktora na moja plyte glowna, ale jakas mocna najszybsza ktora plytka potrafi obslugiwac) Czy moze kupno komputera o podanej specyfikacji Pentium G3420 8 GB RAM Asrock H81M-DGS R2.0 Grafika zintegrowana z prockiem Na nowy sprzet spzet przeznaczylbym okolo 1000 zloty, cena z obudowa I zasilaczem, dobre chlodzenie i klawiatura z mycha. Na modernizacje podejrzewam ze cos okolo polowy kwoty, chyba ze grafika bedzie w cenie okolo 500 zloty to pewnie wyjdzie podobnie z prockiem I kostkami pamieci czyli do 1tysiaca. Z gory dziekuje za wszelkie porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanZ Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 Proponuję zostać, przynajmniej przez jakiś czas przy starej obudowie i zrezygnować z 8gb ram, którego pewnie i tak nie wykorzystasz. Dzięki temu można wybrać procesor i3. Dużo lepsza inwestycja na przyszłość. Zestaw wyglądał by tak: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyrViooyk8pzS5RsopWMjU3NlTSAVKGlkDKAIpNDC3BlLGpGZKoqakhMpcwjtVRyszJL04GWQSyxRBJFhufJJOTU$MSwQZbgJ1qgKzA0AREGhmiiJkSbzzUiuLSXKAVSoYGYCuKEksS$bOLUotBQkZQAd$M1OLM1OSqPIhCAz0LoER5dk5iSnhOYnFeJVDUQKkWAD0dS34* I jego cenę można zbić polując na tańszego zamiennika zasilacza (jeśli nie planujesz rozbudowy o kartę graficzną) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 W dzisiejszych czasach 4 GB RAM to wcale nie tak dużo i nie raz miałem sytuację przekroczenia pułapu użycia 4 GB (właściwie 4 GB RAM przeszkadzało mi już w 2011 roku i wówczas rozszerzyłem pamięć). W związku z tym jestem za zakupem 8 GB RAM, a nie 4 GB. Co do procesora, to też nie wiem, co takiego przysżłościowego jest w i3 więc wybrałbym albo dużo tańszego Pentium, który ma tyle samo rdzeni co i3, a jedynie nie ma "rdzenio-symulanta" o nazwie HT, a jeśli potrzebowałbym na prawdę więcej rdzeni, to dopłaciłbym do prawdziwych 4 rdzeni, czyli i5. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kimercp Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2014 Preferuje opcje druga czyli Intel g3420 a z czasem za jakies 2 lub 3 lata kupno Intel i7 jaki maxymalnie bedzie obslugiwac plyta glowna. Do tego dobra grafika jak mi cos odbije aby pograc w try. Plus to dodatkowy komp w rodzinie. Napisalem tutaj bo nie wiem ktory spzet jest lepszy wydajnosciowo and phenom x6 czy Intel g3420 biorac pod usage tylko 4gb ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kimercp Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 Jak w temacie , czy ta karta jest dobrym wyborem do tego procesora? I jak mocny musze miec zasilacz? 385W podejrzewam ze to za malo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Masz czy dopiero masz zamiar ją nabyć? Wydajnościowo będzie ok. Jeśli te 385W to coś markowego to może wystarczyć - podaj producenta/model/wiek zasilacza. Edytowane 29 Czerwca 2014 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kimercp Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 Tak mam zamiar dopiero kupic. Zasilacz to Modecom model Feel I - 400 Atx. Wiek, no coz nie pamietam ale to staruszek conajmniej pare lat, mode 4,5 pub wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 Nawet tego nie podłączaj do tego feela tylko od razu wyrzuć go na śmietnik. Podaj ile masz pieniędzy i co obecnie posiadasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kimercp Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 Ok napisze jak bede w domu. Powiedz mi tylko dlaczego go wyrzucac. O co tu chodzi, spale zasilacz czy mode uszkodze karte grafiki lub cos innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zasilacze takie jak twój to "tykające bomby" - słabe zabezpieczenia lub całkowity ich brak - mogą spalić pół komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kimercp Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 Ok wiec trzeba to zmienic. Moj dotychczasowy sprzet i to co zamierzam niedlugo kupic - Gigabyte M68m-sp2 - 2x2GB Kingston 800mhz - Athlon x2 6000 ale planuje kupic Phenom x6 1055t lub lepszy pod moja plyte. - karta grafiki tu chcialbym zakupic cos maxymalnie pasujace pod planowany procek np gtx 660,660ti,gtx 760 czy readon r9 270x. - Zasilacz - jak kolega pisze ze to bomba to nie bede oszczedzal I kupie cos dobrego co mi poradzicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 Nie wiem czy jest sens rozbudowywać obecny zestaw - tym bardziej, że planujesz kupić 2 kluczowe podzespoły. Napisz jaki masz budżet na rozbudowę - może lepszym rozwiązaniem będzie przesiąść się na nowszą jednostkę. Do czego zamierzasz używać kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kimercp Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 Ha, tez sie nad tym zastanawialem. Praktycznie dokupie obudowe I plyte glowna I mam nowego kompa. Pamieci wezme the Kingston 2x2gb.mam gdzies stare kosci DDR 2x500mb to beda do starej maszyny. Mialem zrobic tylko upgrade, pare lat temu mowilem sobie kupie taka plytke I najszlabszy procek a pozniej kupie procek najlepszy pod ta sama plyte I dokupie grafike bo stara sie spalila. Teraz z moim budzetem 1500 - 2000 zl nie kupie super maszyny wiec pewnie kupie kompa a w przyszlosci upgrade. Kolko sie zamyka i za pare lat Bede mial podobny problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 Przy budżecie 2000 z lekkim hakiem można spokojnie kupić całkiem niezłą maszynkę do grania - gotowy zestaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...