Niedzwiedz001 Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 Witam, Staram się uruchomić dytro ubuntu 14.04 jako LiveUSB na laptopie Asus X502. Posiada on niestety UEFI (sic!) i preinstalowany Win 8. No ni w ząb nie jestem w stanie zmusić do działania USB. Próbowałem każdego sposobu pod Windowsem i za każdym razem, kiedy zmusze UEFI do "zobaczenia" tego pendrive'a to podczas bootwania z niego dostaje komunikat " Missing Operating System" i bla bla bla. W żaden sposób nie chce działac, próbowałem różne wersje tj. 12.04.4 i 13.04 i żadna absolutnie nie chce działać. To samo jest na stacjonarce z UEFI. Nie chce działać. Macie może jakieś pomysły co z tym zrobić ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aesereht Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) Czyli... z tego co zrozumiałem nie możesz zbootować pendriva bo go nie widzi tak? Jeżeli dobrze wydaje mi się o co ci chodzi to powinieneś w biosie/uefi mieć opcje o nazwie secure boot którą musisz wyłączyć. [EDIT] Jeżeli udaje ci się zbootować i dostałeś komunikat "Missing Operating system" to może po prostu źle nagrałeś linuxa na usb. Przy robieniu LiveCD USB są instalatory które tworzą ci specialnie katalog rozruchowy dla uefi, samo przerzucenie zawartości pliku obrazu nie wystarczy. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Aesereht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niedzwiedz001 Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 Już dałem radę, wystarczyło użyć Rufusa do stworzenia LiveUSB bo tylko on tworzył UEFI aktywnego :) Żaden inny program tego nie zrobił. Temat do zamknięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...