Skocz do zawartości
wilasek

Problem z nowym komputerem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzięki stronie purepc, forum i pomocy jego użytkowników, złożyłem komputer zamiast kupować gotowy zestaw. Komputer już złożony ale mam problem z pierwszym uruchomieniem i liczę na Waszą pomoc. Po złożeniu wszystkich komponentów i podłączeniu klawiatury pod PS2 oraz monitora pod kartę graficzną kablem display port – mini display port, komputer nie załącza biosu, a monitor podaje „brak sygnału”, na wyświetlaczu płyty głównej po jakimś czasie wyświetla się „A2” czyli: IDE Detect, a kontrolka  BOOT_DEVICE_LED świeci się światłem ciągłym. Sytuacja się poprawia kiedy wyjmę kartę grafiki, i podłączę inny monitor pod D-SUB na płycie głównej i korzystam z grafiki procesora. Wtedy BIOS się ODPALIŁ… raz, potem znowu nie startował, po kilku próbach ponownie się udało dostać do BIOSU. Co robię źle…? O czym zapomniałem?  Proszę o pomoc. :mellow:

Dysk SSD Crucial M550 128GB SATA 6Gb/s MLC (read/write; 550/350MB/s) (CT128M550SSD1)

Karta graficzna Asus GeForce GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DP, BOX (GTX770-DC2OC-2GD5)

Asus DRW-24F1ST E-Green 24x SATA (DRW-24F1ST/BLK/B/AS) OEM Wewnętrzny PC

Obudowa Fractal Design Define R4 Black Pearl USB 3.0 - (FD-CA-DEF-R4-BL)

Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)

Płyta główna Asus MAXIMUS VII RANGER, Z97, QuadlDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (MAXIMUS VII RANGER)

Procesor Intel CORE I7-4770K 3.5GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I74770K

Zasilacz Corsair RM Series 650W FULLY Modular 80+ GOLD - CP-9020054-EU

Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 2 XE1226 [sPC097] Bardziej wydajny następca modelu HE1225 (SPC043)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilanie k. graficznej podłączyłeś prawidłowo? Zrób clear cmos, spróbuj uruchomić komputer z jedną kością pamięci.

Pinów w podstawce cpu nie pogiąłeś przypadkiem?

Dzięki za szybką odpowiedź. Karta graficzna jest podłączona następująco: do modularnego zasilacza jest wpięty kabel 8pinowy w wtyczkę 6+2 PCI-E na 2 końcu (tego kabla) są dwa komplety wtyczek 6pin + 2pin, więc w wtyczkę na kacie 8pin wpięte jest 6+2 a w wtyczkę na karcie 6 pin jest wpięta wtyczka 6pin, więc luzem została jedna 2pin. Sorry za amatorskie tłumaczenie.

Nie próbowałem uruchamiać z jedną kością, wypróbuję to, a podpowiesz mi z czego to wynika?

Co do pinów to mam nadzieję że nie.... przecież kilka razy bios mi załączyło i to właśnie na zintegrowanej grafice.

Będę wdzięczny za dalsze sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dzięki stronie purepc, forum i pomocy jego użytkowników, złożyłem komputer zamiast kupować gotowy zestaw. Komputer już złożony ale mam problem z pierwszym uruchomieniem i liczę na Waszą pomoc. Po złożeniu wszystkich komponentów i podłączeniu klawiatury pod PS2 oraz monitora pod kartę graficzną kablem display port – mini display port, komputer nie załącza biosu, a monitor podaje „brak sygnału”, na wyświetlaczu płyty głównej po jakimś czasie wyświetla się „A2” czyli: IDE Detect, a kontrolka  BOOT_DEVICE_LED świeci się światłem ciągłym. Sytuacja się poprawia kiedy wyjmę kartę grafiki, i podłączę inny monitor pod D-SUB na płycie głównej i korzystam z grafiki procesora. Wtedy BIOS się ODPALIŁ… raz, potem znowu nie startował, po kilku próbach ponownie się udało dostać do BIOSU. Co robię źle…? O czym zapomniałem?  Proszę o pomoc. :mellow:

Dysk SSD Crucial M550 128GB SATA 6Gb/s MLC (read/write; 550/350MB/s) (CT128M550SSD1)

Karta graficzna Asus GeForce GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DP, BOX (GTX770-DC2OC-2GD5)

Asus DRW-24F1ST E-Green 24x SATA (DRW-24F1ST/BLK/B/AS) OEM Wewnętrzny PC

Obudowa Fractal Design Define R4 Black Pearl USB 3.0 - (FD-CA-DEF-R4-BL)

Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)

Płyta główna Asus MAXIMUS VII RANGER, Z97, QuadlDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (MAXIMUS VII RANGER)

Procesor Intel CORE I7-4770K 3.5GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I74770K

Zasilacz Corsair RM Series 650W FULLY Modular 80+ GOLD - CP-9020054-EU

Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 2 XE1226 [sPC097] Bardziej wydajny następca modelu HE1225 (SPC043)

Mam ten sam problem co ty, też mam Asus MAXIMUS VII RANGER i nie wiem co robić dalej. Udało Ci się rozwiązać tę zagadkę?

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się pod temat (tak, wiem, złoty szpadel dla mnie :biggrin: ).

Moja luba kupiła taki zestaw:

-i7-4790K (wersja 4 GHz);

-płyta Asus Z97-C;

-Asus Strix GTX 980 (nie Ti);

-G.Skill TridentX DDR3 2x4GB 2400MHz CL10;

-Zasilacz XFX Pro Series TS550W;

-monitor EIZO Coloregde CS 240.

System: Win 10 Home x64. Wszystkie stery aktualne. nic w BIOSie nie grzebałem (poza włączeniem XMP, ale to raczej nie powinno mieć związku).

Sprawa wygląda następująco: kiedy zarówno mój monitor (BenQ 2250M), jak i w/w EIZO są podłączone kablem DVI(normalnie - do karty graficznej), wszystko jest w najlepszym porządku. Kiedy podłączam EIZO kablem DisplayPort, onjawy są tak, jak u autora tematu - komp "rusza" - zapala się dioda power, zaczynają kręcić wentyle i po ok. sekundzie odcina zasilanie, następnie znowu rusza i znowu gaśnie. Dopiero po wyjęciu wtyczki DP startuje normalnie i - o dziwo - jeśli po starcie podłączy się ponownie DP - wsystko działa normalnie, lecz jeśli się go wyłączy lub sam się przełączy w stan uśpienia - impreza zaczyna się od nowa.

Macie jakiś pomysł, co z tym fantem zrobić? Wie ktoś, gdzie szukać źródła? Tylko, błagam, bez rad typu "to niech podłączy DVI i po problemie" - komputer przeznaczony jest do projektowania graficznego, a tylko DP daje możliwość uzyskania 10-bitowej palety barw na tym monitorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spotkałem się wcześniej z takim zjawiskiem, ale według mnie problemem może być grafika.

Może ktoś mądrzejszy się wypowie, a jak nie to proponuję się skontaktować z pomocą asusa.

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na myśli "bolec uziemienia"? Jeśli tak, to owszem - zarówno gniazdko ścienne, jak i gniazdka w listwie takowe posiadają. Poza tym, to dlaczego rodzaj gniazda (DVI vs DP) miałby mieć znaczenie, jeśli sprawa dotyczyłaby prądu sieciowego?

np. przewód dp ma nienajlepszą "masę" (czy to z winy samego przewodu czy też konstrukcji gniazda. Wtedy mogłoby to mieć znaczenie.

A tak poza konkursem, cywilny GTX980 obsługuje paletę barw 10 bit?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz mi strzeliłeś w łeb. Nie widzę nigdzie oficjalnej informacji, że obsługuje lub nie obsługuje, a nVidia jakoś kręci (brzmi jakby obsługiwała w DX, ale nie w OGL).

Co do kabla - to taki "zwyczajny": http://www.x-kom.pl/p/64332-kabel-displayport-gembird-displayport-m-m-18m-zlote-styki.html

Oryginalnie do monitora dołączony był kabel DP-miniDP, ale GTX 980 nie ma gniazda mini DP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi