MarcinWieszków Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 Witam wszystkich użytkowników! Za kilka dni składam zamówienie na komputer, który został złożony przy pomocy waszej strony - zestawów. Trochę go zmodyfikowałem pod własny "gust" jeżeli można to tak nazwać. Kwestia tego czy mój zasilacz poradzi sobię z takim sprzętem. Posiadam obecnie: Be Quiet! 530W+ CM 80+ Bronze "BN 181" (użytkowany tak z półtora roku) -> zasilacz nie był katowany poprzez OC czy tego typu sprawy - normalnie funkcjonował w komputerze jako jednostka zasilająca :D oraz SPC Gladius M40 Sprzęt jaki chcę kupić to taki: http://www.morele.net/inventory/info/9RoMAP/ Dla użytkowników, którzy nie chcą wchodzić w link: CPU: Intel i5-4690K GPU: MSI R9 290 Gaming 4G MOBO: Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5 HDD: Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB RAM:2x4GB Corsair 2133MHz CL9 Cooler: Antec Kuhler H2O 950 DVD: LG GH24NSB0 Komputer raczej nie będzie mocno rozbudowany ew. drugi dysk HDD i jakiś SSD. Oczywiście też nie będzie przetaktowywany może ino ta opcja Turbo co daje 3.9GHz ale z tego co się orientuje raczej nie podnosi ona taktowań oraz nie zjada większej ilości prądu. Pytanie brzmi: Czy owy zasilacz poradzi sobie spokojnie z tym sprzętem Pozdrawiam, Marcin Wieszków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2014 da radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinWieszków Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2014 Da radę w sensie na styk czy spokojnie jakiś zapas mocy pozostanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2014 Będzie jeszcze zapas. Nie kupuj tego pseudo "chłodzenia wodnego" - poczytaj o tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinWieszków Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2014 Dziękuje za odpowiedź w sprawie zasilacza. Jestem tego świadomy, że wybór takiego chłodzenia nie należy do najrosądniejszych i w pełni się z Tobą zgadzam. Kwestia tego, że chcę w niedalekiej przyszłośći od zakupu owego sprzętu dokupić chłodzenie na ram, które niestety będzie koloidowało z normalnym coolerem typu Macho, Dark Rock Pro czy też od SPC. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2014 Nie wiem czy jest sens chłodzić dodatkowo ram - podkręcanie go to raczej sport dla sportu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2014 Ram DDR3 pracujący na napięciu 1,5 V nie ma sensu chłodzić , już gołe kości bez niczego spokojnie wystarczą - ostatecznie nałożone na nie radiatory . Aktywne chłodzenie ramów czy to AC czy to WC nie ma dziś większego sensu - nie grzeje się tak jak kiedyś . Kompa chłodź albo powietrzem albo złóż normalne WC , niestety normalne WC trochę kosztuje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinWieszków Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2014 Dziękuje za wyczerpujące wypowiedzi! Wiem, że ram niezbyt potrzebuje chłodzienia a tym bardziej przy takich napięciach a w chwili obecnej robione są dobre radiatory np. na Predatorze czy też Vengeance Pro. Chodzi mi w szczególności o wygląd, a obecnie są robione fajne z diodami owe chłodzenia na RAM. Dobre chłodzenie powietrzem zajmuję ogrom miejsca jak już wspomiany Macho. Doskonale wiem o tym, że wybór zamkniętego układu wodnego to nie jest dobry pomysł i trzeba uważać ale dużo osób z tego korzysta i nie narzaka. Wiadomo, że trzeba będzie wymienić owy sprzęt za 2-3 lata jak nie prędzej bo nie jest to inwestycja na kilka lat. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2014 Są przecież także kompaktowe coolery CPU o bardzo wysokiej wydajności (np. Noctua NH-U12S, Prolimatech Armegeddon czy też SilentiumPC Fera 2) więc w czym rzecz? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...