Skocz do zawartości
Earlendi

Sapphire R9 290 Tri-X - obraz znika

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem dokładnie taki jak w temacie. Komputer chodzi kilka minut w idle, a za chwilę obraz znika. Karta graficzna nadal pracuje, sprawdzałem na otwartej obudowie.

Parametry:

Procesor: i5 4690k

GPU: Sapphire R9 290 TRI-X

PSU: CoolerMaster G550M

HDD: WD Blue

Obudowa: Fractal Design Define R4

MOBO: Gigabyte Z97X-Gaming 5

Dodam, że mam zainstalowane najnowsze sterowniki Catalyst. Oczywiście podpiąłem dwa gniazda zasilania.

Temperatury to około 32-38 więc chyba też jest wszystko w porządku. Obecnie karta jest podpięta pod DVI, wcześniej na hdtv obraz również znikał. Nie jest to wina monitora, to już można wykluczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Żenująca awka

2. Opisałeś problem tak szczegółowo że zastanawiam się czy problem jest z zarządzaniem energią i przechodzeniem w stan uśpienia czy z wyłączaniem monitora i później pc nie reaguje na ruch myszką...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, udało mi się rozwiązać. Musiałem ustawiać VDDC offset (zrobiłem to za pomocą Afterburnera, testy FurMark).

Żeby znowu się pojawił obraz musiałem resetować. Piszę to po to, żeby jakiś polski użytkownik mógł łatwo znaleźć rozwiązanie.

Dziękuję za zainteresowanie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi