Skocz do zawartości
xardas228

Modernizacja 1300 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Udało mi się zaoszczędzić 1300 zł, więc planuję modernizacją komputera.

Obecny PC:

CPU : AMD Phenom II X4 955 BE

MOBO: MSI 870-C45

Cooler CPU: Xigmatek Gaia

SSD: 2 x Crucial M4

PSU: OCZ Fatal1ty 550 W

GPU: AMD Radeon HD 6850 1 GB

RAM : 3x2GB Goodram 1333 Mhz

Obudowa: Fractal Design Core 3000

Chciałbym teraz wymienić Procesor i płytę główną a mniej więcej w styczniu zaoszczędzić na samą grafikę. Co polecacie ? A może przydałoby się również zmienić RAM ? Zasilacz uciągnie polecany procesor + kartę graficzną ok. 1000 zł dokupioną w styczniu ? Czy mogę zostać przy obecnym chłodzeniu procesora przechodząc na nowy socket ?

Edytowane przez xardas228

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do chłodzenia to na innym forum piszą że 1156/1155 i 1150 ma taki sam rozstaw a Gaia jest kompatybilna z 1156 i 1155, zresztą jeśli coś będzie nie tak to pomęczę się chwile na boxowym chłodzeniu. Co do procka w tej cenie pewnie będzie to Intel Core i5-4690K. Nie mam pojęcia jaka płyta główna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie kupię

Intel Core i5-4690K

+

MSI Z97 GAMING 3

Jakieś ciekawsze propozycję ?

EDIT: Mocowania które zostały przy chłodzeniu to te które na tym zdjęciu są na dole po prawo

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/opson/Schladzacze_rev2/IMG_7579.jpg

Edytowane przez xardas228

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko OK, kupiłem MSI Z97 Gaming 3 + i5-4690k. przy paście Zalman-STG2 i chłodzeniu Xigmatek Gaia procek w stresie osiąga ok. 60 stopni bez OC. Wielki plus dla MSI za czarną ramkę maskującą !. Przy okazji testowania dźwięku głośniki dostały trochę więcej mocy i mniej trzasków a w słuchawkach okazało się że muzyka której słucham ma jeszcze więcej instrumentów w tle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi