xardas228 Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Udało mi się zaoszczędzić 1300 zł, więc planuję modernizacją komputera. Obecny PC: CPU : AMD Phenom II X4 955 BE MOBO: MSI 870-C45 Cooler CPU: Xigmatek Gaia SSD: 2 x Crucial M4 PSU: OCZ Fatal1ty 550 W GPU: AMD Radeon HD 6850 1 GB RAM : 3x2GB Goodram 1333 Mhz Obudowa: Fractal Design Core 3000 Chciałbym teraz wymienić Procesor i płytę główną a mniej więcej w styczniu zaoszczędzić na samą grafikę. Co polecacie ? A może przydałoby się również zmienić RAM ? Zasilacz uciągnie polecany procesor + kartę graficzną ok. 1000 zł dokupioną w styczniu ? Czy mogę zostać przy obecnym chłodzeniu procesora przechodząc na nowy socket ? Edytowane 7 Lipca 2014 przez xardas228 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2014 zasilacz uciągnie, ja bym ci radził zmienić na intela tym bardziej że masz dwa SSD które jak wiadomo rozwijają skrzydła na intelu, chłodzenie zawsze można pokombinować żeby przypasowało ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas228 Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2014 Co do chłodzenia to na innym forum piszą że 1156/1155 i 1150 ma taki sam rozstaw a Gaia jest kompatybilna z 1156 i 1155, zresztą jeśli coś będzie nie tak to pomęczę się chwile na boxowym chłodzeniu. Co do procka w tej cenie pewnie będzie to Intel Core i5-4690K. Nie mam pojęcia jaka płyta główna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2014 Czy założysz chłodzenie na nową platformę, zależy do tego, czy masz odpowiednie elementy montażowe ;) Będziesz podkręcał cpu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas228 Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2014 Jeśli zasilacz będzie na to pozwalał przy nowej karcie graficznej to tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2014 wystarczy że wyciągniesz te plastikowe kołki zastąpisz śrubką z nakrętką odpowiedniej wielkości i tyle, nawet chłodzenie z 775 pasuje no chyba że ktoś woli być krojony za to samo tylko 5mm szersze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas228 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) Prawdopodobnie kupię Intel Core i5-4690K + MSI Z97 GAMING 3 Jakieś ciekawsze propozycję ? EDIT: Mocowania które zostały przy chłodzeniu to te które na tym zdjęciu są na dole po prawo http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/opson/Schladzacze_rev2/IMG_7579.jpg Edytowane 8 Lipca 2014 przez xardas228 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 Powinieneś mieć jeszcze backplate, na górze po lewej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas228 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 No tak backplate jest ten sam pod AMD, więc jest w tej chwili używany. A co sądzisz o tych częściach które podałem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 Procesor OK, płyta pewnie też, przyznam jednak, ze czytałem testów płyt na Z97. Przejrzyj ostatnie strony tego tematu http://forum.purepc.pl/topic/345124-intel-haswell-core-i7-4000-core-i5-4000-testy-w-1-po%C5%9Bcie/?view=getnewpost Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas228 Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2014 Wszystko OK, kupiłem MSI Z97 Gaming 3 + i5-4690k. przy paście Zalman-STG2 i chłodzeniu Xigmatek Gaia procek w stresie osiąga ok. 60 stopni bez OC. Wielki plus dla MSI za czarną ramkę maskującą !. Przy okazji testowania dźwięku głośniki dostały trochę więcej mocy i mniej trzasków a w słuchawkach okazało się że muzyka której słucham ma jeszcze więcej instrumentów w tle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...