Skocz do zawartości
xbartx

Adobe Photoshop - jaki procesor?

Rekomendowane odpowiedzi

Pomagam w złożeniu komputera głównie do Adobe Photoshop. Przeglądnąłem trochę wątków i kilka testów procesorów i wychodzi, że Intel i5 będzie chyba optymalnym rozwiązaniem. Jednak budżet na komputer nie jest z gumy i zastanawiam się czy jakiś wysoko taktowany i3 też nie byłby rozsądną alternatywą dla tego i5 (celuję w 4570). Reszta to standard czyli płyta stabilna (nie będzie podkręcania), 8GB RAM i SSD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I3 ma 2 rdzenie wspomagane HT , I5 to pełny Quad .

Przy tej samej architekturze drobne różnice w taktach nie zrównoważą 4 pełnych rdzeni i więcej cache .

Np. I3 4360 z zegarem 3,7 Ghz kosztuje 550 zł , najtańszy I5 4440 3,1 Ghz to koszt o ~100 zł większy a dodatkowe 2 rdzenie dużo dają .

I5 4570 3,2 Ghz kosztuje 709 zł , tyle samo kosztuje I5 4590 3,3 Ghz .

Jak bym kupował I5 do PS-a itp.

Chyba że masz na prawdę mały budżet to używany I5 2400 za ~450 zł z allegro + płyta na H61/B75 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy ile docelowo będziesz miał ramu .

Podany GB ma tylko 2 gniazda DRAM - max. 16GB ramu obsłuży .

Jak będziesz planował/potrzebował więcej to będziesz musiał zmienić płytę - co można zrobić już teraz .

Asrock B85 Pro4 kosztuje tylko 245 zł a obsługuje 32 GB ram .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być .

Do PS warto od razu brać 8GB .

No wiem i dałbym nawet 16GB ale to już zależy od budżetu osoby kupującej ten sprzęt. Na razie z tego co wiem to ma 3 letni komputer na AMD z 4GB ramu i nie narzeka zbytnio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi