xbartx Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 Pomagam w złożeniu komputera głównie do Adobe Photoshop. Przeglądnąłem trochę wątków i kilka testów procesorów i wychodzi, że Intel i5 będzie chyba optymalnym rozwiązaniem. Jednak budżet na komputer nie jest z gumy i zastanawiam się czy jakiś wysoko taktowany i3 też nie byłby rozsądną alternatywą dla tego i5 (celuję w 4570). Reszta to standard czyli płyta stabilna (nie będzie podkręcania), 8GB RAM i SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 I3 ma 2 rdzenie wspomagane HT , I5 to pełny Quad . Przy tej samej architekturze drobne różnice w taktach nie zrównoważą 4 pełnych rdzeni i więcej cache . Np. I3 4360 z zegarem 3,7 Ghz kosztuje 550 zł , najtańszy I5 4440 3,1 Ghz to koszt o ~100 zł większy a dodatkowe 2 rdzenie dużo dają . I5 4570 3,2 Ghz kosztuje 709 zł , tyle samo kosztuje I5 4590 3,3 Ghz . Jak bym kupował I5 do PS-a itp. Chyba że masz na prawdę mały budżet to używany I5 2400 za ~450 zł z allegro + płyta na H61/B75 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbartx Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 Ok to w takim razie celuję w tego I5 4440 i jeszcze pytanie o płytę. Ta Gigabyte GA-H81M-HD3 wystarczy do tego czy lepiej coś dołożyć tudzież można jeszcze zjeść niżej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 Zależy ile docelowo będziesz miał ramu . Podany GB ma tylko 2 gniazda DRAM - max. 16GB ramu obsłuży . Jak będziesz planował/potrzebował więcej to będziesz musiał zmienić płytę - co można zrobić już teraz . Asrock B85 Pro4 kosztuje tylko 245 zł a obsługuje 32 GB ram . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbartx Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 To raczej nie będzie kryterium zbyt wygórowanym bo RAMu ma być 4GB góra 8 a te 16 to myślę że max i to za jakiś czas, więc 32GB to na pewno nie będzie, bo jak wspomniałem budżet jest dosyć ograniczony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyssp Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 No i co do ramu to musi być też odpowiedni system, Windows 7 obsługuje do 16gb (professional więcej), w przypadku Windowsa 8 już się o to martwić nie musisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbartx Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2014 Tak dla informacji, na takie coś się zdecydowałem: Procesor i5 4440 Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H Pamięć 4 albo 8 GB w jednej kości Dysk SSD Transcend SSD340 128GB SATA3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2014 Może być . Do PS warto od razu brać 8GB . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbartx Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2014 Może być . Do PS warto od razu brać 8GB . No wiem i dałbym nawet 16GB ale to już zależy od budżetu osoby kupującej ten sprzęt. Na razie z tego co wiem to ma 3 letni komputer na AMD z 4GB ramu i nie narzeka zbytnio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2014 zależy na jakiej wersji pracuje i przy jakich projektach, myślę że te 4 GB na początek starczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...