bodziek Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 mam pytanie takie jak w temacie. Co mi da wlaczenie "tego" w BIOSie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) Typ oprogramowania dla dysków twardych, umożliwiający automatyczne monitorowanie stanu technicznego dysku oraz ostrzegający o ewentualnych niebezpieczeństwach. S.M.A.R.T. po raz pierwszy został zaimplementowany w 1997 roku w standardzie ATA-3. Jak widzisz jest to monitorowanie i raportowanie bledow HDD oplaca sie wlaczyc nic nie tracisz a tylko zyskasz , nio i jak masz wylaczone S.M.A.R.T to programy takie jak speed fan nie powiedza ci nic ciekawego na temat twojego HDD a jak masz wlaczone to programy potrafiace odczytywac dane powiedza ci duzo ciekawych rzeczy na temat HDD . Aha aby smart dzialal nie musisz w sumie instalowac zednego softu w windzie. Wlaczasz i on juz dziala , no chyba ze tak jak wczesniej pisalem chcesz sie czegos dowiedziec na temat dysku ( i co SMART ma do powiedzenia :P ) to musisz jakis soft zaainstalowac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 smart po prostu raportuje Ci jek będą kłopoty z dyskiem / podaje że już np nie może maskować bad bloków bo przestrzeń serwisowa się już skończyła itp/ jeszcze przed wystąpieniem krytycznych uszkodzeń ./ w stylu kup se facet nowy dysk bo ten to nie wiem czy next tygodnia dożyje :)/ to jest po prostu zaszyte w dysku / program do autodetekcji i jednocześnie można z niergo wyciągnąć temp/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziek Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 dzieki:) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...