Skocz do zawartości
Afyr0

Czy karta da radę z LG 25" LED 25UM65?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar kupić monitor LG 25" LED 25UM65 ale obawiam się że moja karta GeForce GTX 760 OC może z nim nie wytrzymać. Jak myślicie ? Albo co polecacie. Mój budżet to 1000zł, a ten monitor bardzo mnie zainteresował i zależy mi na odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak reszta sprzętu i w co będziesz grał dokładnie ?

Bo chyba pod kątem gier kupowany będzie monitor ?

Teoretycznie przy nie przesadzaniu z detalami karta powinna dać radę , choć rozdzielczość monitora dość dziwna - 2 560 x 1 080 px .

Nie wiem czy nie lepszym pomysłem by był Dell P2414H za 767 zł z morele.net ; 24" , panel IPS i normalna rozdzielczość FHD .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak reszta sprzętu i w co będziesz grał dokładnie ?

Bo chyba pod kątem gier kupowany będzie monitor ?

Teoretycznie przy nie przesadzaniu z detalami karta powinna dać radę , choć rozdzielczość monitora dość dziwna - 2 560 x 1 080 px .

Nie wiem czy nie lepszym pomysłem by był Dell P2414H za 767 zł z morele.net ; 24" , panel IPS i normalna rozdzielczość FHD .

Intel Core i5-4670K

MSI Z87-G43

8Gb Ram

1TB dysk

500W zasilacz 

Mniej więcej tak to wygląda.

Ogólnie, zdarzy się jakiś bf4, diablo III, czy LoL

2560 X 1080 to jakiś niewypał IMHO. Kup normalne 1920 na IPS zamiast pakować się w technologiczny niewypał - bezsensowne proporcje.

Dlaczego niewypał, wszystkie 21:9 mają taką rozdzielczość ?

Edytowane przez Afyr0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie monitory o proporcjach 21:9 mają/będą mieć taką rozdzielczość .

A co do tego dlaczego to niewypał - obraz w poziomie jest mocno rozciągnięty , jak gra/film/program dostosuje proporcje to będzie OK , gorzej jak nie da się ustawić takiej rozdzielczości lub będzie to kiepsko wyglądać .

Najlepszym wyjściem będzie kupno normalnego monitora FHD .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A polecisz mi coś co mógłbym podczepić do ściany, było by dość szerokie/duże, w FullHD i nadawało się do każdego rodzaju gier do 1000 zł.

(myślałem o czymś 27 calowym ale jestem otwarty na propozycje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27' i fullHD to troszkę mało, ale na upartego moze to:

http://www.x-kom.pl/p/148933-monitor-lcd-led-27-benq-gw2760hs-hdmi-dvi-czarny.html?ceneo_spo=true

Co do 21:9 to są monitory głównie do gier FPS i ew symulatorów lotu, bo masz szerszy horyzont i pole widzenia. Do normalneogo użyktu i filmów średnio się nadaje. Sam testowałem 29' AOC.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27' i fullHD to troszkę mało, ale na upartego moze to:

http://www.x-kom.pl/p/148933-monitor-lcd-led-27-benq-gw2760hs-hdmi-dvi-czarny.html?ceneo_spo=true

Co do 21:9 to są monitory głównie do gier FPS i ew symulatorów lotu, bo masz szerszy horyzont i pole widzenia. Do normalneogo użyktu i filmów średnio się nadaje. Sam testowałem 29' AOC.

Coś takiego mi się podoba, miałeś do czynienia z tym monitorem czy tylko znalazłeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego? Bo IMHO 21:9 to jest wymuszone na siłę. Przy takich proporcjach w poziomie 1440p miałoby jakieś rokowania. Ale nadal jest to ułamek jeśli chodzi o ciastko 'najpopularniejszych rozdzielczości'. Mówię to jako były posiadacz początków 16:10 i obecnego 1080p@24"

Edytowane przez Orgiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak testowałem ten monitor u kogoś. W BF4 w pewnych momentach (kampania) obraz po bokach się załamuje. Po za tym jakoś było ok. Z drugiej strony nie miałem porówniania do 16:9/16:10 by sprawdzić jak bardzo ta widocznośc jest poserzona. Tak czy inaczej ja bym sobie darowal. Ale to moje zdanie. Podejdź do sklepu jak masz możliwość i obadaj. Rozdzelczość pozioma faktycznie słaba.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak testowałem ten monitor u kogoś. W BF4 w pewnych momentach obraz po bokach się załamuje. Po za tym jakoś nie miałem porówniania do 16:9/16:10 by sprawdzić jak bardzo ta widocznośc jest poserzona. Tak czy inaczej ja bym sobie darowal. Ale to moje zdanie. Podejdź do sklepu jak masz możliwość i obadaj. Rozdzelczość pozioma faktycznie słaba.

Darował 21:9? Chyba tak zrobię. A ten wydaje się fajny jedyne co bym w nim zmienił to matryca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli chcesz 2560x1080 to minimalnie 29' czyli kilka stowek musialbys dorzucic, ale wtedy tez warto rozejrzec sie za 2560x1440. Musisz byc tylko swiadom wszechobecnego problemu ze skalowaniem na 21:9. Jeżeli nie mozesz dorzucic kilku stów bierz cos fhd bo 25UM65 to zdecydowanie za mały monitor. Natomiast co do tego czy 760 sobie poradzi, to mozesz byc o to spokojny.

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi