szpak1111 Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) Tak co kilka lat ponawiam pytanie w różnych miejscach. Mam stare Atari XE65 ze stacją dysków LDW2000. Mam też kilka dyskietek 5,25 które nagrane zostały w 1988r. Jest tam któraś z wersji RiverRaid. Wczoraj sobie troszkę pograłem :-) i ponownie zastanawiam się - jak długo będzie żyła owa dyskietka? Jest firmy TDK. 26lat to sporo no ale za 26lat pewnie na Allegro wezmę za nią kilka tysi w komplecie z Atari :-) Przy okazji mam też pytanie o czas życia danych na kasetach magnetofonowych. Mam też kilka Commodore i nadal po 20kilku latach czytają z kaset te super gierki. Zastanawiam się czy nie skopiować wszystkiego na nowe kasety które odziwo jeszcze można kupić (TDK,JVC) bo za 10lat taka kaseta to będzie stała w cenie nowej BR. Edytowane 11 Lipca 2014 przez szpak1111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 W obu przypadkach odpowiednie przechowywanie nośników wydłuża ich żywotność - z dala od wszelkich źródeł pól elektromagnetycznych . W przypadku kaset także to ile razy są odtwarzane ma znaczenie - za każdym razem głowica po trochu niszczy taśmę . Nikt ci nie powie ile faktycznie te nośniki wytrzymają - skoro wytrzymały tyle czasu to równie dobrze mogą wytrzymać drugie tyle . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 pytanie bardziej na portale c64scene.pl albo polski portal amigowy, tam są spece od konserwacji napędów oraz kopiowania dyskietek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...