szpak1111 Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Tak się zastanawiałem nad wymianą dysku. Obecnie mam Seagate SataII 500GB którego bym sobie zostawił jao dysk na dane a jako systemowy wstawił bym coś do 60-80GB bo tyle wystarczy. Zastanawiałem się nad SSD no i trochę drogo bo 200-250zł często nie idzie uciułać :-) na rencie :-) Myślę dość sporo nad Hybrydą. Dyski 320-500GB są dość ok i z tego co już wiem - przyspieszyły by mi ładowanie najczęściej używanych programów i systemu. Ostatnio też - wpadłem na Allegro na kontorlery SATA3 pod PCMCIA. Mój komputer ma SATA2 ICH8. Ciekaw jestem jakie były by róznice między: 1. obecnym dyskiem 500GB(sataII, 8m,5400) a dyskiem Hybrydowym 2. obecnym dyskiem 500GB a dyskiem SSD (60GB, najtańszy ale już z II generacji) 3. obecnym dyskiem 500GB a dyskiem Hybrydowym SATA3 (32/64m cache, 7200) podpiętym przez PCMCIA SATA3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Z racji tego, że w lapku jest za mało miejsca na 2 dyski to hybryda byłaby najlepszym rozwiązaniem. Nie patrz, że masz "tylko" sata2 i tak skok wydajności będzie wyraźnie odczuwalny - największy atut ssd to krótki czas dostępu, a nie szybkość transferu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 W xkomie jest Intel 320 80gb SSD za 150 zł ;) Na system wystarczy bez problemu, a będzie o wiele szybciej niż z hybrydą. Tapatalk @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Tak, tyle, że 80GB to nie jest za dużo. Odnośnie PCMCIA to ma maksymalny transfer 132MB/s - więc mniej niż sata1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 No to SSD w miejsce HDD. HDD w adapter i w miejsce napędu DVD i po kłopocie. Co do PCMCIA - j.w. zapomnij o PCMCIA! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2014 Dokładnie, wywaliłem ostatnio z notebooka DVD, którego użyłem raz w ciągu roku, za 30zł kupiłem przejściówkę i wsadziłem do niej HDD, SDD w miejsce HDD i jest fajnie. PS. Pomimo tego, że chipset mojego notebooka ma 2x SATA3 i 4x SATA2, to bay DVD podłączony jest do sata2 - jakby nie można było podłączyć go do drugiego sata3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...