Makowsky Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Mój komputer ma ponad rok. Jest to komputer kupiony jako zestaw a nie składak. Ostatnio chciałem zmienić kartę graficzną która w tym zestawie była bardzo słaba, okazało się jednak że płyta główna również nie nadaje się do jakiegokolwiek upgradu, do tego muszę wymienić zasilacz bo obecny dysponuje 450W, chciałbym go zamienić na jakiś 600W - myślę że taki wystarczy. Więc z mojego obecnego zestawu chciałbym zostawić sobie tylko i wyłącznie Procesor (i7-3770) oraz kości ramu 2x 4GB. Karta graficzna na którą się zdecydowałem to nVidia GeForce GTX 660 Nie wiem czy wezmę gigabyte czy TWINFROZR III ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Jeśli ma to proszę mnie powiadomić bo nie jestem znawcą w tym temacie.No i teraz właśnie chciałbym się poradzić was, jaka płyta główna oraz zasilacz będzie dobry, by wszystko działało jak działać powinno. Nie proponowałbym jakiś wygórowanych produktów bo co najgorsze kiepsko z budżetem. Już i tak muszę wydać 650 zł na tego GTX'a. Bardzo prosiłbym o jakieś najtańsze możliwości a jednocześnie by ładnie skomponowało się z zestawem.Pozdrawiam :) Edytowane 11 Lipca 2014 przez Makowsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Znaczy masz płytę bez slotu pci-e x16? Co to za płyta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Ten komputer to co za firma dokładnie . Dell / HP / Acer itp. czy jednak normalny składak ? Co do płyty - to z najtańszych MSI H61M-P20 za 129 zł lub droższy Asrock B75 Pro3 / MSI B75A-G43 za ~240 zł . Z kart zamiast GTX660 proponuję Asus R9 270 2GB DDR5 DC2 za 655 zł . Do tego Corsair VS 450W za 155 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makowsky Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) Witam. @Klaus Proszę linka http://valid.canardpc.com/af17kh@reyden Komputer to Lenovo a model to IdeaCentre K410. Z tymi kompami jest taki problem że nie dałem rady znaleźć linka z moim zestawem. Co inna strona/sklep to inny zestaw, inny procek, karta graficzna lub po prostu mniej/więcej ramu!Pytanie do Ciebie, dlaczego zamiast gtx'a polecasz mi tego R9 270. Jest lepszy czy polecasz z innego powodu? Jeśli jeszcze mogę czymś was nakierowac to to, że pragnę upgradowac mój komputer pod grę Counter-Strike Global Offensive, gdzie dla dobrej i komfortowej gry wymagam dużej liczby FPS, szczególnie że również jednocześnie streamuje swoje gierki ale czuć że już tym kompem zaczyna coś trząść jak włącze wszystko na raz. I czy przy streamowaniu radeon nie będzie problemem ? Aha i co do tego Zasilacza. 450W nie będzie za mało czasem? Bo jeśli nie to w sumie nie potrzebuje kupić nowego zasilacza bo takowy mam ( Jakaś inna firma ale też 450W ), Bo jak obliczałem na Power Supply Calculate to potrzebowałbym minimum 500/550W. Co możecie o tym powiedzieć? Edytowane 11 Lipca 2014 przez Makowsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Z linka nie wiele wynika , poza tym że to płyta na H61 . Daj screena z CPU-Z , zakładka Mainboard . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Jeśli płyta nie ma slotu pci-e x16 (nie znalazłem info tan ten temat), to musisz wymienić płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makowsky Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 http://iv.pl/images/70440409407296145627.jpg Proszę bardzo oto screen z Mainboard. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Wygląda na to że płyta ma pełnowymiarowe gniazdo PCI-E 16x . Może problem leży w czym innym - jaką masz obudowę . Co do PSU - ten Corsair spokojnie wystarczy do I7 3770 i R9 270 . A kalkulator poboru mocy można do kosza wyrzucić , liczy po TDP sprzętu a nie realnym zużyciu mocy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makowsky Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Wpisz sobie w google IdeaCentre K410 i taką właśnie mam obudowę, albo łap linka do tego: http://g-ecx.images-amazon.com/images/G/02/uk-electronics/product_content/lenovo/K410_rear_L.jpghttp://g-ec2.images-amazon.com/images/G/01/electronics/lenovo/K410_Standard_01_Hero2.jpgRaczej wątpie że to coś ma wspólnego z obudową bo temperatury mam OK. Chyba że myślisz o tym że nowa karta się może nie zmieścić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...