Skocz do zawartości
dem

Thermalright Macho Rev A (BW) - montaż na 1150, a backplate cap.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Wszędzie gdzie oglądałem na filmikach montaż tego chłodzenia, zakładali na backplate, backplate cap, czyli tę małą, kwadratową ramkę na środku backplate.

Przeczytałem sobie instrukcję, a w niej jak wyraźnie stoi, iż ów backplate cap, stosuje się tylko dla socketu 775.

Dodam tylko, że w komplecie oprócz metalowego, czarnego backplate, mam identycznego kształtu plastikową izolację, którą oczywiście zamontuję.

Pytanie co z ową rameczką zwaną backplate cap? Moim zdaniem, nie powinienem jej używać.

Płytę mam z gniazdem s1150 (Asrock Z97 Extreme 4)

58654233417952055972.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że nie problem. Tylko ja już stary jestem i pewne rzeczy, które kiedyś sprawiały mi frajdę, wolałbym pozostawić serwismenom.

No ale się zebrałem i efekt tego jest taki:

06807722363082014812.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do czarnej blackpalte cap to potwierdzam - jest ona na socket 775. Ale przy okazji, to dosyć dziwne, również zakupiłem rev. A BW natomiast nie miałem w zestawie, tego białego plastiku pod metalowy czarny backplate i w obawie (mimo że pomalowany to jednak metal) przed jakims spieciem, dorobiłem małe plastikowe podkładki pod śruby mocujące. W instrukcji również nie miałem jej wymienionej jako część zestawu, czy mógłbyś sprawdzić jak jest w Twojej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest zestaw do grafiki 2D (obróbka zdjęć) - Photoshop & Lightroom. W gry nie gram, więc to co siedzi pod Macho, w zupełności wystarcza ;)

Z cpu też trochę popłynąłeś chyba że robisz jakieś hurtowe ilości tych zdjęć :) 

Generalnie do takich zadań spokojnie daję rady duużo słabszy zestaw jakieś i3, i taniutka płyta, nie odczuje się różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko zależy co masz na myśli po pojęciem: "nie odczuję się różnicy". Post jaki wypociłem jakiś czas temu http://forum.purepc.pl/topic/359054-zestaw-komputerowy-pod-photoshopa-cs6/?p=3878624 :) pzdr

EDIT

Trochę archeologia wiem, ale może się przyda dla potomnych :>

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, ża batrdziej moje ego było by zadowolone. W Lightroomie i Photoshopie, nie ma kolosalnych różnic między tymi dwoma architekturami. Na razie zostanę przy i5, ale nie mówię, że nigdy nei zamienię na i7 ;)

Natomiast zastanawiam się nad zdjęciem czapki, nałożeniem CLP, przyklejeniem czapki czarnym silikonem i na wierzch pastę Gelid. Jeśli dało by mi to 200Mhz, to bym się pofatygował. Ale znając moje szczęście do procesorów, to taka operacja nie wniosłaby żadnej poprawy OC.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi