Skocz do zawartości
Kubiak

Nowy PC do gier ok 3k - pytania niestandardowe!

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Przymierzam się do zakupu nowego kompa w najbliższym czasie. Kwota jaką dysponuję, to około 3000 zł. Sugerowałem się polecanymi produktami z zestawów na Lipiec i złożyłem zestaw w morele.net

http://www.morele.net/inventory/info/q7SAU/

Parę zdań wyjaśnienia. Ze starego kompa chcę przełożyć dysk HDD Samsunga 1TB oraz zasilacz OCZ 550V (bez certyfikatów sprawności zasilania).

Teraz czas na kilka pytań :)

1. Jaka mniej więcej różnica wydajności byłaby przy porównaniu z zestawem za 2k http://www.morele.net/inventory/info/XpsULA/? Czy zysk wydajności będzie mocno widoczny?

2. Czy zasilacz OCZ 550V wystarczy do obsługi takiego zestawu? Niby w zestawie polecany jest zasilacz 550V, lecz z certyfikatem wydajności, także wydaje się, że może to być bardzo "na styk".

3. Zależy mi na tym, aby zestaw był w miarę cichy. Nie potrzebuje odgłosu startującego helikoptera za każdym razem gdy przeciążę kompa ;) Czy ta obudowa zapewni mi w miarę niezły komfort? Jakie macie propozycje, by w miarę niskim kosztem (do 150-200zł więcej) wyciszyć zestaw?

4. Jak zachowywać się będzie karta graficzna po podłączeniu dwóch monitorów? Podana maksymalna rozdzielczość to 2560x1600. Czy każdy z monitorów będzie mógł wyświetlić obraz tej jakości, czy podzielone to zostanie i każdy z monitorów wyświetli 1280x800?

5. Obecnie posiadam monitor LCD, który nie ma wejścia DVI. Czy używanie go z użyciem przejściówki do D-SUB spowoduje stratę jakości? Nie chciałbym kastrować możliwości sprzętu przez używanie "słabego" monitora.

6. Jak waszym zdaniem będzie kształtować się rynek z PCtów w najbliższej przyszłości? Czy warto czekać na procesory Intel Broadwell? Szczerze mówiąc nie zależy mi na skoku wydajności rzędu 5-10% jeśli miałbym czekać na to kolejny rok...

Z góry wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi :) Jeśli muszę coś sprostować/dodać info - postaram się zrobić to najszybciej jak to tylko możliwe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw za 2 tys (i5+gtx660) pozwoli w tym momencie na grę we wszystko w wysokich detalach i full hd, ale w kilku tytułach trzeba będzie zrezygnować z kilku bajerów, wygładzania itd (battlefield 4,crysis 3, metro). Za 3 tysiące grasz komfortowo na maxa i zestaw ma jeszcze zapas na nadchodzące gry.

Zasilacz OCZ550W jest ok, a na pewno lepszy od aerocool którego tam wymieniasz.

Co do kilku monitorów- jak podłączysz je to masz wybór, czy chcesz rozszerzyć ekrany, czy pokazywać na nich to samo, itp.

Ja bym na Twoim  miejscu w zestawie za 3tysiące zrezygnował z OC, bo zżera tu sporo budżetu (albo z dysku ssd) i jak komp do gier to dorzucił do karty graficznej:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyNjsEOwiAMht!l5x2ArYP5DsajB!OBMA4E3AxsMWp8d2EyQzyYHZo2X5v$6xOufuxnO8HuBIhCQAXYcRobyYXYYB5bwuoPadalEG1x!7$OFRg3BpVcyVBaaNHpD9uUrPQgUzDDhDgtD5hYp4YswbT7evk2Q7aE!RItUJMlx8tJHqzXISLKMtgbHYxWj$RONt!sk$3RyTDcIyPwegOHl0x1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi