Skocz do zawartości
_Paulo_

Nowe czesci do komputera pod TV

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Nosze sie z zamiarem wymiany kompa na taki, ktory mozna postawic obok szafki z tv. Komputer bedzie podpiety do telewizora. Z komputera korzystam normalnie czyli internet, muzyka, filmy i gry tak wiec nie takie typowe htpc. Chcialbym w miare chlodny cichy i niezbyt pradozerny zestawik. Interesuje mnie nie gorsza wydajnosc od tego o mam teraz, czyli:

Procesor: Quad Q6600@3.6Ghz

Płyta: Abit IP35-Pro

Pamięć: 2x2gb Kingston 667@970

Grafika:Gigabyte HD7770 1GB

Zasilacz: Delta Dps-400mb-1

Chce wymienic obudowe na jakas normalna fajna i kompaktowa, obecnie mam http://www.arest.pl/ph/13988/1_addmedium.jpg a takze mysle nad jakims SSD na system. Potrzebna mi tez bedzie karta wifi. Chce sie zorientowac na jaki wydatek musze sie przygotowac i czy np zasilacz tez jest do wymiany czy nie. Grafike chce zostawic bo kupilem niedawno po tym jak moj stary 9800gt umarl. Wypadlem z tego tematu calkowicie takze mam nadzieje ze ktos cos doradzi. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz mieć wydajność równą lub lepszą to celuj w I5 .

CPU : I5 4590 - 709 zł

MB : ASRock H97 PERFORMANCE - 375 zł .

RAM : Goodram 4GB DDR3 PLAY 1 600 mhz CL9 -  149 zł .

Razem : 1 233 zł , ceny z morele.net

Oczywiście można taniej , np. zmieniając płytę na tańszą jak Asrock B85 Pro4 za 245 zł ale tracisz ew. obsługę Broadwella w przyszłości i dobre audio .

Taniej to zejście z prockiem do poziomu I3 4130 czy innym - ~300 zł mniej w stosunku do I5 a I3 może być lepszy niż kręcony Q6600 - zależy od gry , I3 ma 2 rdzenie wspomagane HT , I5 to lity Quad .

Do tego opcjonalny SSD np. Crucial MX100 128GB za 267 zł i ew. kolejna kość ram .

Zasilacz może być , choć warto się w przyszłości zastanowić nad czymś nowszym i np. modularnym .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi