Skocz do zawartości
k_luke

Restarty? Po zmianie części? Pilne!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam nadzieję iż będziecie w stanie mi pomóc. A więc...

Zaczęło się to po wstawieniu karty TV [KWORLD], początkowo restarował mi się komputer, po wyświetleniu błędu w trakcie użytkowania programów do tunera. W między czasie sypnął mi się dysk (po gwarancji), więc zmieniłem na Seagate Baracuda 7.7200 oraz byłem zmuszony do zakupu jednej kości ramu [gdy wstawiałem dysk, postanowiłem oczyścić kompa - ojciec zdeptał poprzednią;)] - nie wiem czy to ważne ze starych kości zostało mi 128MB DDR 266, a nowa to 256MB też na 266.

Gdy złożyłem już kompa, przystąpiłem do instalki... no i już w trakcie instalacji VIA4in1 oraz grafiki zaczęły się restarty, tym razem już bez powiadomienia o błedach...

Myślałem, że to może z powodu internetu i tv z jednej kablówki, lecz po odłączeniu anteny od tunera było to samo.

Co może być nie tak??? Bardzo proszę o podpowiedzi... hmm trochę zagmatwałem opis... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem podobna sytuacje, przynioslem od kumpla sprawdzic SB Live! 5.1.

Restarty, lampki, pozniej zje_bal sie dysk, a potem plyta... FUCK!

Na szczescie wszystko wymienili (dysk na nowszy, B4 na B7).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie wina karty tylko viapacka!!! zainstaluj w niższej wersji. najlepszy jest 4.43 dla kt400 i poniżej. Najalepszy=najstabilniejszy ;-) Ewentualnie zwaliła ci się grafa albo port AGP na mobo. A próbowałeś nowego biosu???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta graficzna ma te same przerwania co tuner... :? Czy to od tego :?: A przy okazji zauważyłem, że restarty się najczęściej uaktywniają podczas instalacji czegoś lub zamykania jakiegoś programu, np. worda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem restrty na abit kt7a --> zamieniałem karty miekscami (dźwięk, TV, sieciówka) --> okazało się że szczególnie ostatnie gniazdo PCI kaszani --> znalazłem kombinację że nic się nie wieszało --> działało stabilnie (ale niedługo bo zmieniłem płytkę :) ).

i co zmieniłem przerwanie TV, to USB lazło za nim. w końcu na 11 było ok ale trzeba po prostu popróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerwania masz dzielone w biosie czy w windows?

Coś więcej o swoim komputerze napisz, i jaki zasilacz?

Ja miałem resety, jak do tego, co w podpisie biegającego wówczas na zasilaczu 250W dodałem tuner. Zasilacz nie wyrabiał, co jest prawdopodobne i u Ciebie. Piszesz podczas otwierania i zamykania jakiegoś programu, np worda. Czyli właśnie wtedy, kiedy następuje wzmożona aktywność procesora, a więc i zwiększony pobór mocy, co odbija się na napięciu 5V, które jest podstawowym zasilającym urządzenia PCI oraz dyski główne.

Napisz co tam masz w tym komputerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba spróbować na tylko starej kości ddr. jeśli wcześniej się na niej nie wieszało to i nie powinno teraz. jeśli będzie wporzo to wina nowej kości, jeśli nadal zawiasy to pamięć odpada.

jak dla mnie to zasilacz albo płyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie wymieniłem to kość i sprawdziłem nową programem jest OK... ale mam jeszcze jedno pytanie czy jeśli trzy urządzenia (karta grafiki, tuner tv oraz sieciówka) mają to samo przerwanie, to zawsze musi się coś chrzanić bo na razie po zmianie pamięci nic nie zauważyłem... Hmm, odpowiedźcie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest to windows 2K/XP to nie. Wszystkie urządzenia PCI najprawdopodobnie wylądują na IRQ 11 lub 9 i będzie im tam dobrze. Jeżeli potrzebują skożystać z przerwania, windows na bierząco przydziela im jakieś wolne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest to windows 2K/XP to nie. Wszystkie urządzenia PCI najprawdopodobnie wylądują na IRQ 11 lub 9 i będzie im tam dobrze. Jeżeli potrzebują skożystać z przerwania, windows na bierząco przydziela im jakieś wolne.

już nie pisz że tylko na xp/2k nie ma problemu, bo na 98 też musi być kilka urządzeń na 1 przerwaniu i nic sięnie kaszani. u mnie było chyba 5 czy 6 na jednym i nic się nie działo. waliło się tylko gdy do abita KT7A wsadziłem cokolwiek w ostatni, najniższy slot. poza tym zero konfliktó i zawieszeń przez to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już nie pisz że tylko na xp/2k nie ma problemu, bo na 98 też musi być kilka urządzeń na 1 przerwaniu i nic sięnie kaszani. u mnie było chyba 5 czy 6 na jednym i nic się nie działo. waliło się tylko gdy do abita KT7A wsadziłem cokolwiek w ostatni, najniższy slot. poza tym zero konfliktó i zawieszeń przez to.

Gościu, chodzi o to, że jeżeli pod 98 masz kilka urządzeń na jednym IRQ to jest to normalny konflikt, ale niekoniecznie musi to w czymś przeszkadzać. Normalne, że np. dzwięk będzie dzielił IRQ z kontrolerem USB albo IDE, ale urzędzenia PCI nie powinny być na jednym IRQ. Jeżeli np. grafika i tuner TV będą współdzielić, to generalnie powodzenia :lol:

Win 2K/XP mają zupełnie inaczej rozwiązane zarządzanie przerwaniami- najczęściej wszystkie urządzenia PCI lądują na jednym, "wirtualnym" przerwaniu, zazwyczaj 11 lub 9 chyba. Jeżli jakieś urządzenie potrzebuje skorzystać z przerwania, to win przydziela mu jakieś wolne.

Można to było wywnioskować z mojego poprzedniego posta, pod warunkiem że się go przeczytało przynajmniej pobieżnie, ale jak się jest zajętym sraniem 16 nonsensownych postów dziennie, to raczej niemożliwe. nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...