Jump to content
Sign in to follow this  
Caleb

GeForce GTX 970 / GTX 980 - Temat zbiorczy

Recommended Posts

pudełku z kartą nie dali przejściówek z molexów na pci-e 6pin oraz 2x6pin na 1x8pin

Taki podjarany byłem jak zobaczyłem tą kartę, że nie pomyślałem, że taka przejsciówka może być w zestawie.

Graficzna podłączona, zaraz testy :D

Dzięki i pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki podjarany byłem jak zobaczyłem tą kartę, że nie pomyślałem, że taka przejsciówka może być w zestawie.

Graficzna podłączona, zaraz testy :D

Dzięki i pozdro

 

Ty wkładasz tego GTX 970 do kompa z sygnaturki? Jeśli tak, to przecież karta będzie mocno, bardzo wręcz mocno hamowana przez CPU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ty wkładasz tego GTX 970 do kompa z sygnaturki? Jeśli tak, to przecież karta będzie mocno, bardzo wręcz mocno hamowana przez CPU.

Bez obaw, komputer w całości nowy, tylko zasilacz i HDD wyciągnięty z tego z sygnaturki. GTX będzie współpracował z i5-4690K ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez obaw, komputer w całości nowy, tylko zasilacz i HDD wyciągnięty z tego z sygnaturki. GTX będzie współpracował z i5-4690K ;)

 

Ok, tylko teraz tak :) Czy jesteś pewien, że ten zasilacz nie ma problemów z Haswellami ? Upewnij się ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj złożyłem cały komputer i dziś wieczorem biorę się za testowanie. Myślę, że Wiesiek będzie się nadawał i do testowania procka i graficznej. 3-4 godzinny maraton powinien mi odpowiedzieć na pytanie, czy ten zasilacz się nadaje do tego sprzętu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj złożyłem cały komputer i dziś wieczorem biorę się za testowanie. Myślę, że Wiesiek będzie się nadawał i do testowania procka i graficznej. 3-4 godzinny maraton powinien mi odpowiedzieć na pytanie, czy ten zasilacz się nadaje do tego sprzętu.

Chodzi o obsługę stanów uśpienia/hibernacji w Haswellach.

Co prawda to taka tam drobnostka ale lepiej mieć niż nie mieć.

Edited by Gosu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gosu a jaki zasilacz 850W pod Haswella bys polecil? Bo nie kazdy jest dobrze opisany pod tym wzgledem. Cena max 600pln

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o obsługę stanów uśpienia/hibernacji w Haswellach.

Co prawda to taka tam drobnostka ale lepiej mieć niż nie mieć.

Szukałem rozwiązania problemów wstrzymywania systemu - po jakimś czasie komp się budzi i po chwili znów się wygasza - i tak bez przerwy.

Czy to właśnie o tym problemie wspomniałeś? (Cooler Master Silent Pro 700W). sorry za oftop

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wylacz c-staty i każdy zasilacz będzie dobry zresztą ją je mam wyłączone mam w nosie oszczędzanie energii sortowanie śmieci i inne bzdury.

Edited by zaodrze244

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gosu a jaki zasilacz 850W pod Haswella bys polecil? Bo nie kazdy jest dobrze opisany pod tym wzgledem. Cena max 600pln

 

Planujesz SLI ? Nawet 3 WAY by wszedł pod dobrą 850 :)

Ja na Corsairu AX 850 miałem 3x Titan X. Dopiero po OC kart, zaczął się męczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytając o tej przejściówce molex->6pin przypomniałem sobie, że to rozwiązało by mi problem 1 kabla. Mam molex bo jedna rzecz w budzie go wymaga, 6 pin oddzielnym kablem i 8 pin do karty. Pozbyłbym się tego 6 pin i zawsze to luźniej.

 

Dorzuciłem sobie wentylator z przodu kolejny aby dawał więcej powietrza do budy. Kurde 27-28 stopni w pokoju ostro daje komputerowi. 

Kurcze lubię moją R4, ale przekonałem się co to znaczy feler z tymi plastrami miodu - dźwięk wiatraczka potrafi przyprawić o nerwicę, a dokładnie powietrze przelatujące przez te otwory.

Edited by artymienek

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie po modyfikacjach obudowy w obecne upały temperatura na rdzeniu nie przekracza 60 stopni także teraz jestem bardzo zadowolony.

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie pomóżcie bo mam wielki problem. Kupiłem Gigabyte`a 970GTX G1 i ni w pięć ni w dziesięć nie chce mi się komp uruchomić. Dr. Debug pokazuje błąd karty D6. Chłodzenie na karcie się uruchamia jak również podświetla się logo Windforce. Zasilanie karty podpięte dobrze.Sprawdzane na kilku biosach. Beepnie 5 razy i zaczyna ładować Windowsa. Karta sprawdzona na innej płycie pod gniazdo 1150 i nie ma problemów. Z kartą z sygnaturki problemów nie ma. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wina BIOS-u Asrocka na 90%.

 

To znaczy u źródeł to zapewne wina BIOS-u Gigabyte'a. Nikt nie zatroszczył się o kompatybilność z tak starą platformą i akurat pechowo coś nie pasuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie pomóżcie bo mam wielki problem. Kupiłem Gigabyte`a 970GTX G1 i ni w pięć ni w dziesięć nie chce mi się komp uruchomić. Dr. Debug pokazuje błąd karty D6. Chłodzenie na karcie się uruchamia jak również podświetla się logo Windforce. Zasilanie karty podpięte dobrze.Sprawdzane na kilku biosach. Beepnie 5 razy i zaczyna ładować Windowsa. Karta sprawdzona na innej płycie pod gniazdo 1150 i nie ma problemów. Z kartą z sygnaturki problemów nie ma. 

Molex w płytę wpięty?

 

Sprawdzałeś w drugim slocie PCI-E ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie tyle wina gigabyta, co wujowego wsparcia asrocka dla tej płyty. Producent po prostu się wypiął i nowszych biosów nie wypuszcza. Twój bios z sygnatury (nieoficjalny jak widzę) obsługuje serię gtx 7xx, maxwelli najwyraźniej już nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imałem sie wszystkiego byle tylko poszło. Ale kuźwa na necie ludziom działa ta karta na tej płycie. Mam nadzieję, że podłączenie molexa coś da.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja co prawda mam P67 extreme4. Na poczatku mialem problem z odpaleniem 980Ti bo nie bylo obrazu. Ale pare resetow i plyta zastartowala. Bios nie zmieniany od 2 lat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie wyjęcie baterii parę razy też by pomogło ale w molexie szukałbym przede wszystkim nadziei. 

Edited by zaodrze244

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie pomogło ani molex ani resety biosu. 

 

Update

 

Coś jednak jest nie tak z kartą. Sprawdziłem dzisiaj na mojej płycie poszły bez problemów MSI 970 GTX sztuk dwie jak i również Asusa 970 GTX. Komputer odpalał bez żadnego zająknięcia i bez żadnego podłączania molexa czy też resetowania biosu.

 

Natomiast mój Gigabyte`a jeszcze raz sprawdzony na dwóch innych płytach pracuje tylko i wyłącznie trybie magistrali x4. Każda z wcześniej wymienionych kart działa normalnie na testowanych płytach w pełnej szerokości x16.

 

Jest to chyba powód do reklamacji??

Edited by bashey_pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiedziałem, że ASRock jest niewinny !!! :biggrin:

Natomiast płyty i grafy gigaszyta omijać szerokim łukiem.

 

P.S. zaodrze jak tam kumplowy 980Ti? :wink2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od 9600GT przez 460GTX i 670GTX, wszystko Gigabyte'a to dopiero 970-tka taki problem mi sprawiła.

Edited by bashey_pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

P.S. zaodrze jak tam kumplowy 980Ti? :wink2:

Przeklęty proline i ich 21 dni roboczych. Rozpoczyna się właśnie 4 tydzień czekania. Z proline zazwyczaj w 3 tygodnie zawsze wszystko załatwiałem ale teraz pewnie to się przeciągnie.

 

Morele z dyskiem ssd też mnie kiwało, najpierw chcieli mi wcisnąć badziew adaty jak się zbuntowałem to mi napisali ze oddadzą kasę, jak się zacząłem o kasę dopominać to łaskawie wystawili fakturę korygującą żeby następnego dnia mi napisać że mi dysk wymienią na nowy taki sam cruciala. To im napisałem żeby przestali mnie tym już dręczyć i żeby oddali mi kasę tak jak było ustalone. W piątek niby kasę nadali czekam na jej pojawienie się na koncie.

 

Edit kasa dotarła

Edited by zaodrze244

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otrzymałem w piątek zamówioną 970. Na starcie miała boost na 1329. Po szybkim OC ustawiłem 1500 boost (więcej nie próbowałem) na rdzeniu i 7900 na pamięciach (przy 8000 waliło artefaktami). Napięć nie ruszałem tylko limit dałem na maxa. Karta chodzi na 1.2060 V. Używam Win 10 ostatni build i zdarzyło mi się 2 razy, że ekran mi po prostu znikł, stał się czarny i tylko restart pomógł, raz po uruchomieniu Heaven na świeżej karcie dopiero co włożonej, drugi raz już po OC. Od tego czasu żadnych problemów nie zauważyłem, może to wina systemu ... okaże się w dłuższym okresie czasu.

 

Wentylatory ma dość głośne przy ostrej pracy, jednak temperatury 74 nie przekraczają, więc wygląda ok.

 

W Wiedźmina 3 trochę pograłem (kartę kupiłem, bo gra nie chciała działać na integrze :)) i wszystko chodzi jak należy, chociaż ten Nvidia Experiance chyba przesadził z ustawieniami bo mi myszka w menu strasznie "pływa".

 

Chciałem Was spytać czy też macie takie rozrzuty robiąc test 3dmarka Firestrike (w Steam wybieram opcję 64 bit przy starcie programu). Dzisiaj rano przy pierwszej próbie miałem 9700 overall score, wydawało mi się coś nie tak bo wczoraj było 10300. Upewniłem się, że CPU boostuje jak należy do 4.5Ghz i uruchomiłem jeszcze raz i tym razem wyszło 10750 a Graphics score 13522. Zawsze był jakiś rozrzut pomiędzy próbami, ale ten wydaje się być trochę duży, 1000 punktów różnicy.

W Heaven ze wszystkim na maxa mam wynik 1553.

 

EDIT: Jeszcze jedna próba i 10715/13432, dwie ostatnie próby dały zbliżone wyniki.

Edited by cripple

Share this post


Link to post
Share on other sites

W wiedzminie ustaw myszke sprzetowa. Mi to pomoglo.

 

Nie orientuje sie ktos czy te 14dni kalendarzowych w serwisie esc dotyczy takze weekendow czy samych dni roboczych? Bo nie wiem czy w pon nie dzwonic i domagac sie sprawnej karty :p

Share this post


Link to post
Share on other sites

14 dni kalendarzowych to 14 dni kalendarzowych. gdybyś miał napisane 21 dni roboczych jak proline to miałbyś tylko dni od pon do piątku. 

 

a co się dzieje z twoją kartą że chcesz ją zwracać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Padla mi po zalozeniu wodnego chlodzenia. Cos musialem przypadkiem szturchnac czy cos w ten desen. W pon juz bedzie po 14 dniach, ktore sobie przypisuja i beda musieli wymienic na nowke. Aktualnie wisi u nich ze jest w serwisie zewnetrznym.

Edited by Quave

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.