Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.09.2014 o 14:05, Fidojunior napisał(a):

wie ktoś kiedy będzie dostępna na morele.net MSI GTX970 Gaming albo ASUS Strix?

Komputronik ma dostać 30,wiec sądzę, że morele też. Jak się wejdzie w reklamę na portalu purepc to tam jest gdzieś lista sklepów gdzie będzie dostępna wersja MSI, i jest też tam link do morele. W wyszukiwarce morele nie pokazuje, ale z linku z reklamy jest.

Wysłane z G2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Recenzje to jedno, opinie użytkowników to drugie. Ja wolę opinie użytkowników niż recenzje jeżeli chodzi o działanie karty (głośno, cicho, piszczy,psuje się itp), a jak sprawdzić wydajność to wtedy recenzje (które i tak co portal to inne fpsy...).

• Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NewNickPl widze że mnie rozumiesz :D dokładnie oto mi chodziło, że na recenzjach bardzo ładnie,  a tu wyjdzie że np po roku czy dwóch użytkowania wentylatory pracują nie tak jak powinny itp, śrubki się odkręcają czy coś ( to miało być dla przykładu użytkowania kilkanaście miesięcy, a kilku dni)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.09.2014 o 17:41, Fidojunior napisał(a):

A jeszcze pytanie, nie do końca o serię 900. Mieliście do czynienia z kartami msi albo asusa? Jakieś wady /zalety firmowe ? Bo jestem rozdarty między tymi dwoma

Jeśli chodzi o MSI to sam posiadam GTX 770 i nie narzekam. Karta jest naprawdę cichutka. Jedyny minus że się grzeje sekcja zasilania, ale nie wpływa to na stabilność podkręcania, a jak widać podkręciłem ją dość znacznie. Asusa też są dobre, więc bierz co tańsze i dostępne. Obecnie w innych sklepach karty maja zawyżona cene bo dochodzą do 1600 zł. Dla mnie to czyste złodziejstwo ze strony sklepów, gdzie cena nie powina przekraczać 1500 zł.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam że jest to ustawione w BIOSIE bez względu na program jakiego użyjemy a wentyle się wybudzają po osiągnięciu odpowiedniej temperatury/obciążenia. Sam jestem ciekaw jak to działa?

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Afterburner nie ma opcji wyłączenia wentylatorów, tylko, a może aż  ma możliwość ustawienia RPM względem Temperatury GPU.

Z tym, że nie da się zejść niżej z RPM, niż ma to ustawiony bios karty.

Co innego, gdy karta ma bios, który potrafi zatrzymać wentylatory przy odpowiednio niskiej temperaturze i je później uruchomić.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od wczoraj posiadam Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming, a do wczoraj miałem Gigabyte Radeon R290. Obie karty z systemem chłodzenia Winforce 3 i obie fabrycznie podkręcone.

Reszta sprzętu to procek i7 2600K@4,5Ghz i 16G RAM ustawionego na 1833Mhz.

Przed wyjęciem radka zrobiłem testy w 3dmark i Uningine Valley. Konfiguracja sprzętowa ani ustawieniowa się nie zmieniła, więc można śmiało obie karty porównać.

post-153-0-31003400-1411822996_thumb.jpg

Proszę mnie nie pytać o testy w grach bo jedyne w co gram to WOT, a w nim na R290 miałem 60k/sek, a na tym GTX970 stale wyświetla się 61k/sek, więc to żadne porównanie. W WOTcie mam wszystko na maxa ustawione.

Nie mniej biorąc pod uwagę temperaturę i hałas z systemu chłodzenia GTX970 bije radka na głowę.

Edytowane przez narciarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlodzenie.net/chlodzenie-powietrzem/evga-i-maly-zonk-z-coolerami-gpu-na-geforce-gtx-970-acx/

Z kupnem niereferentów warto się wstrzymać, gdyż po pewnym czasie niezłe kwiatki wychodzą, tak jak swojego czasu z piszczącymi i niestabilnymi gtx780 windforce od gigabyte.

Edytowane przez grzechotnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakaś tańsza wersja gigabyte.
Wygląda chyba tak samo, nie ma backplate i na rdzeniu kilkadziesiąt mhz mniej.
http://sklep.xtreem.pl/grafika/239-gigabyte-geforce-gtx970-wf3oc-4gd-4gb-gddr5.html#

Edytowane przez 99tomcat
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.09.2014 o 13:33, lakus978 napisał(a):

narciarz, bardzo słychać w IDLU? Jakby nie patrzył robi 1600rpm, a poprzednik 800.... i jak jest pod obciązenie, słaniam się tym razem ku Asusowi tylko jak z tym wybudzaniem jest.

W ildu rzeczywiście robi 1600 ale dla mnie może być. Mam chłodzenie wodne z chłodnicą 3x120mm wentylatorami + jeden od zasilacza. W sumie wszystko się na siebie nakłada i nie wiem, który jest który, więc jest dobrze.

W dniu 27.09.2014 o 13:48, zaodrze244 napisał(a):

@narciarz gdzie kupiłeś kartę?

W Agito.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam pytanie o te nowe karty, a właściwie o GTX 970 bo to jest w zasięgu mojego budżetu. Otóż mam okazję kupić Gigabyte GeForce GTX 780 Ti OC 3GB (Windfroce) od znajomego za 1300zł. Opłaca się go brać, czy lepiej inwestować w najnowsze wynalazki NVidii (zważywszy, że mają 4gb vram) - gram tylko w full hd/WUXGA? Nie ukrywam, że chciałem pograć w GTA V i Wiedźmina 3 w ultra w full hd (wiem, że nie ma tu wróżek, dlatego nie pytam czy mi pojdzie) - do premier obu gier jest jeszcze troche czasu, ale moj MSI GTX 570 już łapie lekką zadyszkę w FIFie 15. Reszta mojego sprzętu to: i5 2500k (3,3GHz - niekręcony), 8 gb ramu 1333MHz (goodram), Asrock P67 pro 3 oraz zasilacz XFX PRO 550W (da radę 780 ti?) Dzięki za info. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.09.2014 o 06:56, 87brzoza napisał(a):

Panowie co sądzicie o tej karcie Inno3D Geforce GTX 970 OC HerculeZ X2?

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=63147&osCsid=56f1b5f2ac3ca34089fd9617eccf91fd

Warto w tej cenie i tej firmy?

Ja posiadam takową od wtorku (23 września). Jest całkiem ok, wziąłem ją dlatego że wszystko inne było już wyprzedane, a co się pojawiło to znikało momentalnie. Mnie kosztowała ona 259L więc cena była ok, MSI 289L, a Asus 299L. Chciałem referenta również ze względu na krótkie PCB i brak naklejki uniemożliwiającej zdjęcie chłodzenia bez utraty gwarancji. 

Co do głośności to w IDLE jest chicha, ledwo słyszalna z odległości 50cm (komp bez obudowy, złożony na pająka na biurku). Pod obciążeniem tragedii nie ma ale co się spodziewać po niewielkim chłodzeniu z 2 rurkami cieplnymi. Po OC maksymalna temp co widziałem to ok 83*, z tym że wentylatory ustawiłem raczej na ciszę niż wydajność. Na defaultowym profilu temp schodzi do ok 77-79*. 

Wykonanie całkiem solidne jak na tą cenę i pierwszy kontakt z tą firmą, cewki nie piszczą a wykonanie jest bardzo dobre, w zestawie dostałem podkładkę i klucz do 3dmarka.

Def napięcie rdzenia to 1.2V więc OC to jakieś 1390-1400MHz w Boscie. Ale na def. cały czas chodzi z prędkością 1291MHz w Boscie. Więc wydajność jest ok. Pamięci podkręcają się całkiem ok na ok 7760-7800MHz.

Za miesiąc będzie siedział na niej blok wodny (full cover, lub tylko na gpu na takowy obecnie posiadam). Więc zobaczę czy OC wzrośnie i jakie będą temperatury. 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.09.2014 o 16:12, Elvis799 napisał(a):

@narciarz możesz zapuścić test 3dmark11 ?

Chodzi mi czy nie bedzie artów i GB poprawili się po 780ti

Zrobiłem Ci test Performance i Xtreme.

post-153-0-42534900-1411837181_thumb.jpg

Obraz jak żyletka bez artów był w obu testach.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.09.2014 o 16:28, RaaDeeK napisał(a):

Otóż mam okazję kupić Gigabyte GeForce GTX 780 Ti OC 3GB (Windfroce) od znajomego za 1300zł. 

780ti to wydajnosc gtx980, z odrobina mniej pamieci (3gb vs 4gb) i wiekszym poborem energii. O ile nie ma z nia problemow to bralbym wlasnie 780ti :) sam poluje na jakas tania 770/780 bo dokladac 300-600zl do 970 to troche slaby interes wg mnie. Najwyzej w lutym sie sprzeda i dolozy do czegos lepszego czego to juz wiedzmak nie wychedorzy :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ceny do góry idą,... udało mi się wczoraj kupić Asusa w PCProjekcie, gdyż szczęśliwie do sklepu przedzwoniłem i mi zostawili (ale już 40 zł drożej niż 3 dni wcześniej), rozchodzą się jak ciepłe bułeczki. Jutro testy i 670 na sprzedaż ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi