zaodrze244 Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 worms1414 skoro masz monitor 1080p to nic nie zmieniaj. zostaw tak jak jest. jak wyjdzie pełny maxwell wtedy sprzedaj swoje 780 i kup jedną mocną kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Jedna wtyczka 8pin...hm ani to wada ani specjalnie chyba zaleta co? Jaki to ma wpływ? Jedna wtyczka wystarczy, gdy amper nie przekracza 20, a nie przekracza :) Poza tym, część prądu idzie przez slot PCI-E :) Bardzo mądre i wygodne dla użytkownika rozwiązanie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Wiesz tez sobie tak myślałem, tyle tylko że przydałoby mi się troszkę gotówki, tutaj jest do tego okazja. Jak wyjdzie pełen maxwell to na jedną grafikę na bank zabraknie kasy ze sprzedaży tych dwóch , im dłużej czekam tym więcej tez na tym tracę. Próbowałem policzyć ile bym w skali roku zyskał w gotówce na tej zmianę 1 do 1 około 70 zł wyszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) 8pin to max 150wat na papierze, przez slot 75wat, ale sumarycznie dla 3.3v+5v+12v. U mnie na dniach zawita 980gtx. Edytowane 30 Września 2014 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) w jakich rozdzielczościach będziesz testować tą 980? Edytowane 30 Września 2014 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Zrobisz przy okazji jakiś test syntetyków pod kątem wydajności w programach jak 3ds czy vray? Wciąż tego nigdzie nie ma, tylko gry i gry ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Jaką będziesz chciał taka będzie, monitor tutaj nie stanowi ograniczenia. Jest downsampling, który niemalże idealnie symuluje pracę na wyższej rozdzielczości. @Havoc ja głównie testuje gry , 3ds czy vray w życiu nie używałem i nawet nie mam pojęcia czy mają już teraz wsparcie dla maxwella. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Jedna wtyczka wystarczy, gdy amper nie przekracza 20 :) W Matrixie 780 Ti przy fabrycznych ustawieniach w Fire Strike Extreme zmierzyłem multimetrem cęgowym max 21 A na samych wtyczkach PCIe (2x 8-pin). Na azocie dobiłem do 57 A :ploom: Tak więc wygląda na to, że jedną wtyczką 8-pin może iść nawet ~30 A ;) Edytowane 30 Września 2014 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Może iść nawet więcej, ale są limity, które jak dobrze pamiętam nie pozwalają na przekroczenie 20A na jedną linię 12 Volt, dla tego mocne zasilacze posiadają/posiadały oddzielne linie 12Volt. Chodzi o bezpieczeństwo i straty. Same przewody wytrzymają sporo więcej, ale styki już koniecznie, dla tego te ograniczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Nie myl pojęć linii z wtyczkami , wraz ze wzrostem natężenia są coraz większe straty na złączu i zaczyna się grzać. Wystarczy, że styki będą nieodpowiednio dobrze dociśnięte może powstać taka temperatura , że stopi wtyczkę. Takie cuda powstają przy 290x chłodzonym powietrzem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rengor Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Drodzy koledzy i koleżanki (jeżeli takowe znajdują się na forum) Mam pytanie czy warto czekać na gtx 970 od MSI? Zamówiłem w zeszłym tygodniu w komputroniku swój egzemplarz i dzisiaj miała być ich dostawa lecz jak do tej pory brak jakichkolwiek informacji na ten temat. Przesiadłem się ostatnio na i5-4690k, MSI z97 gaming 3 i 8gb ram, lecz jako GPU został mi stary poczciwy gts 250. Chciałbym nadrobić zaległości w nowych gracz lecz z obecną kartą będzie to raczej ciężkie zadanie, zastanawiam się czy czekać na tego gtx 970 w wersji od MSI czy może polować na jakiegoś gtx 780 lub męczyć się z gts 250 czekając na poprawione rewizje gtx'ow 970 (coraz częściej na konkurencyjnych forach czytam o problemach z cewkami, przegrzewającymi się sekcjami zasilania i problematycznym rozplanowaniu laminatu przez niektórych producentów - patrz MSI i pamięci po 2 stronach). Edytowane 30 Września 2014 przez Rengor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Bierz gigabyta z proline 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rengor Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Ciekawa propozycja, cena większa o 50zł. Czekając tak dalej może się okazać, że zaraz cena będzie ponad 1600zł co wydaje mi się chore... może lepiej poczekać na realizację mojego MSI, aż tak gorsza jest ta karta? Na pamięci zawsze można nakleić radiatorki i dać jakiś delikatny nawiew? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Będzie tylko taniej. Na poprzedniej stronie ivanov tez stawia na GB. Jak w końcu unormuje się dostępność pewnie w ciągu najbliższego miesiąca cena kart poszybuje w dol na ~1400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Referencyjny 980 ma jeden bios czy dwa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteksm Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Rengor MSI to bardzo dobry wybór, nie rozumiem twoich wątpliwości wobec jej zakupu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonco Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Może mieć wątpliwości, bo są różne przesłanki żeby dobrze się zastanowić nad wyborem. Ja wziąłęm MSI, bo na żadnym polskim forum nie doczytałem się wiekszych narzekań, które wynikałyby z autopsji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 mocne zasilacze posiadają/posiadały oddzielne linie 12Volt. Od jakiegoś czasu panuje dobry trend na jedną, mocarną linię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 Dobra, zamowilem gainwarda 970 za 1350zl z przesylka w esc. Wrzuce na karte dotychczasowe chlodzenie - accelero xtreme plus, tylko musze znalezc gdzies radiatorki na pamieci/sekcje zasilania. Wygladem nie wiele bedzie sie pewnie roznilo od gb ale i taniej to wyniesie i moze wydajniej :D Tak swoja droga demontowal juz ktos radiatorki przyklejone na klej od arctica? Kiedys czytalem ze ktos uszkodzil przy tym kosc pamieci... Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 Zagrzej kartę i ściągaj, jaki by klej nie był to najgorzej będzie na zimno ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) 980 2/3way sli 4K 980 1/2/3/4 way sli Edytowane 1 Października 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 Frametime'y nie błyszczą, chyba jeszcze sporo szlifowania sterowników przed nimi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Nie mają jak błyszczeć. Sterowniki tu niewiele pomogą. Im wyższa rozdzielczość i im więcej kart w SLI, tym przepustowość pamięci ma większe znaczenie. A niestety ten aspekt jest położony w nowych GTXach. Gdyby walnęli szynę 512 bit, to wydajnościowo by zmietli AMD z powierzchni ziemi. 295X2 ma tak dobrą wydajność między innymi dla tego, że ta karta ma bardzo wysoką przepustowość pamięci. Edytowane 1 Października 2014 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duniek Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Może mieć wątpliwości, bo są różne przesłanki żeby dobrze się zastanowić nad wyborem. Ja wziąłęm MSI, bo na żadnym polskim forum nie doczytałem się wiekszych narzekań, które wynikałyby z autopsji. https://forum-pl.msi.com/index.php?board=79.0 Jest też już jeden temat odnośnie 970 i bzyczących cewek https://forum-pl.msi.com/index.php?topic=9647.0 Najlepsza jest odpowiedz Bzyczenie to prawdopodobnie rezonans własny cewki lub któregoś kondensatora. Jest to normalny dźwięk, jeśli taki rezonans powstaje. Czyli to normalne że bzyczy bo cewki bzyczą ;) Popatrz na ich forum, gdzie jest też mój temat, ja się wyleczyłem z MSI i ich wspaniałych produktów. Najprawdopodobniej będę brał Asusa, jednak wersja pół-pasywna kusi. Edytowane 1 Października 2014 przez duniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Każdej firmie zdarzają się wpadki ;) Nie to, że bronię MSI, po prostu stwierdzam fakt. Co do tego, co zlinkowałeś, to mógł pęknąć lut pod GPU i z powodu wysokiej rezystancji wytwarzała się wysoka temperatura. Mnie obecnie od MSI odrzuca design, gdyż nowy TwinFrozr wygląda strasznie dziadowsko w porównaniu do poprzedniej wersji, która była fajna :P Edytowane 1 Października 2014 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duniek Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Pewnie że się zdarzają, ale do błędu trzeba się przyznać a nie robić idiotę z klienta, zresztą nie tylko ze mnie i nie tylko w tym przypadku. Chciałem tylko zwrócić uwagę przyszłych klientów na możliwe problemy gwarancyjne. Jak kupowałem 570 kumpel mnie przestrzegał przed ichniejszym serwisem ale nie posłuchałem. Edytowane 1 Października 2014 przez duniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 Jest też spora grupa ludzi, która narzeka na serwis ASUS (ja się do niej nie zaliczam) ;) Raczej nikt nie jest idealny :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 Jak patrze na tematy na zachodnich forach to narzekania są na wszystkich producentów poza Zotakiem i Palitem/Gainwardem (bo prawie nikt ich nie kupowal, wiec nie ma kto narzekac ) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) kiedys mam wrazenie nie bylo takich problemow ze sprzetem jak teraz... przy kazdej premierz placze i zale piszczy nie dziala itd. Te systemy chlodzenia niby wydajne ale wydaje mnie sie, ze lepiej byloby kupic tanszego referenta i wrzucic jakies customowe chlodziwo z dobra pasta i/lub dobrymi termopadami phobya to były czasy ;] (ah te 9k rpm dzwiek jak silnik integry dc2 xD ) na tym x800gto2@xt pe bylo zimniutkie ;] szkoda ze teraz bardzo malo jest dwustronnych chlodziw Edytowane 1 Października 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 Kiedyś nie było twittera i failbooka - teraz spaliły się 3 płyty X99 i już wszystkie serwisy się zastanawiały czy jest problem :) Jak sprzęt sprzedaje się w dziesiątkach tysięcy a problem jest z 1% to i tak jest to masa ludzi, którzy będą o tym pisać. A brak referentów też mnie wkurza choć z innej przyczyny - do mojej obudowy najlepiej pasują mi wydajne blowery a wszyscy wolą robić chłodzenia wyrzucające ciepłe powietrze bo lepiej wyglądają w benchmarkach w serwisach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...