egefege Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2014 na jakiej rozdzielczości gra kolega? miałem ta karte i w full hd w bf4 musiałem zjechać detalami, najpierw zapytaj kolegi na jakiej rozdzialce gra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomik3109 Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2014 gra na 1440x900 , ale jak mowie wyzej ze zmiana detali i rozdzielczosci nic nie zmienia w fps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2014 ale mi nie chodzi o temperature , tylko o to ze gry powinny mi chodzi na max ustawieniach a nie chodza i mam tyle samo fps w bf 4 co na niskich i na ultra , zmiana rozdzielczosci nic nie daje a sterowniki najnowsze Wskaż mi gdzie nie chodzą bo najwyraźniej wiesz lepiej że na przedstawionym przez ciebie załączniku jest coś nie tak w Valley Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis799 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 pewnie stery do 970ki jeszcze nie są w 100% dopracowane, niedługo powinny wyjść nowe i może problem się rozwiąże, jeżeli kręciłeś procka i grafe to zobacz na standardowych zegarach czy tak samo jest, ale jak tylko w Metro masz taki problem to obstawiałbym stery... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) A ja obstawiałbym, że winna jest tylko i wyłącznie gra. U mnie na gtx780 kilka razy miałem komunikat sterownik przestał działać, a oprócz tego problemy (zwiechy) przy włączonym physx. W żadnej innej grze tego nie mam, tylko w Metro LL. Edit: @lakus978, wyłącz w ustawieniach w grze physx i daj znać, czy problem nadal występuje. Edytowane 20 Października 2014 przez grzechotnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 A ja obstawiałbym, że winna jest tylko i wyłącznie gra. U mnie na gtx780 kilka razy miałem komunikat sterownik przestał działać, a oprócz tego problemy (zwiechy) przy włączonym physx. W żadnej innej grze tego nie mam, tylko w Metro LL. Edit: @lakus978, wyłącz w ustawieniach w grze physx i daj znać, czy problem nadal występuje. tak to sobie tłumacz. jak się gra wysypuje i masz oczywiście oryginała z wszystkimi aktualizacjami to winny jest Twój sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 ale mi nie chodzi o temperature , tylko o to ze gry powinny mi chodzi na max ustawieniach a nie chodza i mam tyle samo fps w bf 4 co na niskich i na ultra , zmiana rozdzielczosci nic nie daje a sterowniki najnowsze Jeżeli zmiana detali graficznych w grze nie powoduje wzrostu/spadku FPS, to FPS jest limitowany przez procesor. Trzeba sprawdzić monitoring z gry dla GPU i CPU. Grafika musi pracować cały czas na 95-99%. Jeżeli grafika będzie pracować ze zmiennym obciążeniem, a procesor będzie przekraczał 80% swojej mocy, to trzeba podkręcić procesor - jeżeli się da, wykonać ten sam test i porównać wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Albo ograniczenie programowe. Używasz może nvidia experience lub innego cuda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Uwierz że są gry, gdzie po patchach też lubi się gra wysypać :) Nawet taki kotor1, gdzie gra potrafi się zwiesić co jakiś czas i trzeba co chwila save'y robic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomik3109 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Jeżeli zmiana detali graficznych w grze nie powoduje wzrostu/spadku FPS, to FPS jest limitowany przez procesor. Trzeba sprawdzić monitoring z gry dla GPU i CPU. Grafika musi pracować cały czas na 95-99%. Jeżeli grafika będzie pracować ze zmiennym obciążeniem, a procesor będzie przekraczał 80% swojej mocy, to trzeba podkręcić procesor - jeżeli się da, wykonać ten sam test i porównać wyniki. procesor to mi sie sam podkreca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) wiem że tak jest ale objawy opisane powyżej wskazują na sprzęt a nie na grę. kotor to staroć i ma prawo się sypać. ale np skyrim też się lubi wysypać w najmniej spodziewanym momencie dlatego wciskanie F5 to stały element gry :P Edytowane 20 Października 2014 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esspero Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Procesor podkręca Ci się o jakieś 300mhz więc to trochę mało co nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) tak to sobie tłumacz. jak się gra wysypuje i masz oczywiście oryginała z wszystkimi aktualizacjami to winny jest Twój sprzęt. Mocno w to wątpię, bo: 1. Metro LL to JEDYNA gra, z którą mam ten problem (gra oryginalna, wszystkie aktualizacje itp). 2. Podobny problem mają też niektórzy użytkownicy gtx970, którym włączone advanced physx crashuje grę: www.anandtech.com/show/8586/benchmarked-metro-last-light-redux Coś musi być na rzeczy. Edytowane 20 Października 2014 przez grzechotnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 1. uruchom grę, gdzie zmiana detali graficznych nie ma wpływu na FPS i wykonaj monitoring Afterburnerem. 2. to samo zrób po mocnym OC procesora. Jak FPS wzrośnie w znaczny sposób, to masz winnego. Pokaz też monitoringi z tych testów. Zwróć uwagę na obciążenie GPU i CPU w tych samych momentach, bo to jest ze sobą powiązane. Grafika powinna być maxymalnie obciążona, wtedy da z siebie całą moc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 No chyba ze tak, zwracam honor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis799 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Ja miałem crashy gdy przesadziłem z OC procka, także myślę to co pisałem wyżej też nie zaszkodzi spróbować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy_89 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Witam, Koledzy podpowiedzcie mi którą w końcu grafe lepiej kupic? mialem juz na oku GTX 970 STRIX 4GB jednak dzisiaj rano cena poszla o 100 do góry tzn ~1600zł + przeczytałem ze np w grze RYSE wygrywa jednak Radeon R9 280X ... i już mam mętlik co test to kazdemu inaczej wychodzi, na YT sa filmiki jak znow wtej grze GTX 970 notuje wyzszy FPS, Kartę graficzną chciałbym wsadzic razem z: SilentiumPC Deus G1 500WPatriot DDR3 8GB (2x4GB) 1866MHz Viper 3 CL9 Crucial SSD M500 120GB SATA3 (CT120M500SSD1)Zalman Z3 Plus czarna MSI Z97-G43 GAMING Intel Z97 LGA1150 BOXIntel Core i5 4690K LGA1150 OEMThermalright HR-02 Macho 120 Rev. A. A może lepiej ogólnie narazie sie wstrczymać z zakupem i czekać na rozwój sytuacji ? bo ceny teraz ostro szaleją Polscy sprzedawacy muszą zarobić jak zwykle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Wybierasz grafe pod jedną grę i do tego jeszcze bardzo słabą? Ja bym brał 970 od MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy_89 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Wybierasz grafe pod jedną grę i do tego jeszcze bardzo słabą? Ja bym brał 970 od MSI. Generalnie do wszystkich gier w tym do nadchodzacego wiedzmina, ryse to tylko przyklad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN86 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 A ustawienia wyświetlanego obrazu dyktuje gra czy panel sterowania nVidia ;) ?? Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Wybierasz grafe pod jedną grę i do tego jeszcze bardzo słabą? Ja bym brał 970 od MSI. Ryse nawe na SLI z 980 ma tragiczne spadki, tak samo i SLI z 780Ti. Pomijam już kwestię że żeby włączyć w teh grze SLI to się trzeba nagimnastykować, a i tak i tak karty się bardzo nudzą a fpsy lecą w dół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomik3109 Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2014 A ustawienia wyświetlanego obrazu dyktuje gra czy panel sterowania nVidia ;) ?? Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk a jak to sprawdzic bo nie wiem gdzie to ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN86 Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2014 Prawym mychy na pulpicie i tam masz panel sterowania nv... Wejdź tam Wlacz opcje zaawansowane i zobacz czy są pozaznaczane opcje " według ustawień aplikacji " czy jakoś tak Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2014 Najlepiej ustawić sterownik jako 'default", a opcje graficzne gry według swoich potrzeb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomik3109 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2014 Prawym mychy na pulpicie i tam masz panel sterowania nv... Wejdź tam Wlacz opcje zaawansowane i zobacz czy są pozaznaczane opcje " według ustawień aplikacji " czy jakoś tak Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk w zakladce "wyreguluj ustawienia obrazu, korzystajac z podgladu" mam ustawiona "użyj ustawiń aplikacji 3d" o to chodzi ? bo ustawien jako takich zaawansowanych nie widze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN86 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2014 Podsunąłem myśl pogoogluj troche Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2014 970 i x280 to są w zasadzie dwie troche inne bajki, 970 po lekkim oc do którego jest stworzone w wiekszości gier będzie szybsze niż x290, to chyba wyjaśnia sprawe. W skrócie nie ma dylematu bo karty występują w dwóch nieco innych ligach. Przy okazji małe spostrzeżenie od siebie, pograłem potestowałem i...980 po średnim oc według tego co widze jest średnio jakieś 30% szybszy niż podkręcony na podobnym poziomie 780 (stock clock + 200 Mhz). Pobawiłem się nawet frapsem i wyszło że tam gdzie na 780-tce były spadki do 40 klatek, 980 trzyma murem 60 mimo węższej szyny pamięci na co dobitnie tu i ówdzie zwracali uwage obrońcy keplera (monitor benq GW2760S z odświeżaniem 60 Hz i vsync). Jednak zdecydowanie odczuwalny, bezdyskusyjny większy komfort grania. Może przyda sie komuś kto zastanawia sie nad wymianą 780 na 980. Dodam od siebie że na jednej 980 jest większy komfort grania niż na mocno wykręconej 780Ti - Co mnie bardzo zaskoczyło. SLI tak samo, co ciekawe nawet jeżeli dajmy na to jest i na jednym zestawie 40 fps i na drugim to na 980kach nie odczuwa się tego że jest to 40 fps a na 780Ti już tak. Czego to może być kwestia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2014 Część gier nie działa dobrze na gm204 , ale część świetnie. Trzeba czekać na konkretne nowe sterowniki. Obecnie w 4k crysis 3 na levelu trawkowym gra działa słabo i płynność jest wręcz tragiczna , jedynie w pierwszym levelu pokazuje swoją moc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2014 Ma ktoś z Was SLi z GBT 970 G1 albo GBT 980 G1? Zastanawiam się nad 980kami G1 kartami bo z tego co poczytałem to bardzo udana seria, nie to co wpadka z 780Ti WF3 i wadliwymi pamięciami Hynixa. Nie dość że się kręcą najlepiej to i chłodne są. A Strix się słabo sprawuje w SLI, ma o 10C większe tempy niż referent (dlatego wentyle mu daje na 35%) na stałe. Więc albo pozostaje mi 2x refy albo spróbować z G1 i dać wentyl dodatkowy na sekcje zasilania (na wszelki). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quba102 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2014 Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć że MSI 970 sprawuje się nieźle w sli aczkolwiek górna karta ma po 70*C, dolna juz 60 bo dostaje świeże powietrze z wentyla na dnie obudowy. Wynik robią taki: http://www.3dmark.com/3dm/4436786 GBT powinien śmigać jeszcze lepiej, w 980-tce to chyba jedyna niereferencyjna opcja na jaką bym się skusił ale w sumie dwie niereferencyjne wywalają powietrze na zewnątrz i łatwiej je zwodować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...