Buziak Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Dzieki Panowie :) Gigabyte zamowiony :) Juz sie boje bo prawie po 8 latach wracam do zielonych ;) znowu trzeba bedzie sie przyzwyczajac ;) Edytowane 8 Listopada 2014 przez Buziak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) I jak Ci się na tym ASUSIE Rog Swifcie grało? Sam się zastanawiam czy brać go do jednej 980ki czy po prostu znowu sobie zrobić SLI Prawda to że przy 35-40 fps z G-Synciem, wrażenie płynności jest podobne jak przy 60 fps z VSynciem ? To świetny monitor, jakimś tam specem od tego tematu nie jestem, ale odniosłem bardzo pozytywne wrażenia. Jakość obrazu pierwsza klasa, a z G-Sync rzeczywiście poczucie płynności jest lepsze, niemniej żeby poczuć różnicę to trzeba jednak zobaczyć na żywca. Jedyne co mnie od niego odepchnęło to 2560x, został więc na redakcji do celów testowych. Edytowane 8 Listopada 2014 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2014 To świetny monitor, jakimś tam specem od tego tematu nie jestem, ale odniosłem bardzo pozytywne wrażenia. Jakość obrazu pierwsza klasa, a z G-Sync rzeczywiście poczucie płynności jest lepsze, niemniej żeby poczuć różnicę to trzeba jednak zobaczyć na żywca. Jedyne co mnie od niego odepchnęło to 2560x, został więc na redakcji do celów testowych. Ok, dzięki za info. No mnie on mega korci a że na swoim 1080p gram z downsamplingiem do 1440p na jednym GPU albo na 4K na dwóch to dla mnie ta jego 1440p natywna jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buziak Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2014 Moze lamerskie pytanie ale czy w dzisiejszych czasach nadal najlepiej strzelac formata po zmianie karty ? czy samo usuniecie sterow wystarczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atanor Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2014 Mój komputer nawet nie zauważył wymiany MSI z 760 na 970. Zero problemów, czekania, czegokolwiek. Po prostu zmienił się numerek w oprogramowaniu i wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2014 http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5252Kolejny (po Zotacu) maluch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Moze lamerskie pytanie ale czy w dzisiejszych czasach nadal najlepiej strzelac formata po zmianie karty ? czy samo usuniecie sterow wystarczy ? Ja miałem lekkie problemy po przesiadce z GTX470. Aktualizacja sterownika niewiele dala. Przynajmniej byl powod strzelenia formata w koncu :) Ale to pewnie zbyt duza roznica sprzetowa lub system za bardzo zasmiecony. Edytowane 8 Listopada 2014 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) Wystarczy usunąć sterownik i wyczyścić pozostałości za pomocą Driver Sweeper i tyle. Tak się robi zwykle jak się przesiada z AMD na Nvidie lub odwrotnie. W przypadku Nvidia > Nvidia nawet nie trzeba usuwać sterownika. Co najwyżej wgrać nowszy i wtedy też lepiej zrobić myk z DS. Ja tam zawsze usuwam całkowicie starą wersje sterownika tak na wszelki wypadek. Edytowane 9 Listopada 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 Przesiadajac sie z 460 na 770 zainstalowalem tylko nowy sterownik i wszystko smiga po dzis dzien bez problemow. Nie robilem mykow z DS etc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irokez85 Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 Panowie jakiej firmy gtx 980 polecacie? będzie na wodzie i chcę na maksa podkręcać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciuu_PL Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 Panowie proszę o pomoc nie wiem co kupować z GTX 970. Msi, Asus Gigabyte... najchętniej kupiłbym MSi bo mam płytę główną od nich i pasowałoby, jednakże boje się o problemy z wentylatorami (w niektórych egzemplarzach się nie załączają). Stąd pytanie - czy można wyłączyć półpasywne chłodzenie w MSi, no i drugie pytanie na którą w obecnej chwili warto się zdecydować? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atanor Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 Ja po analizie wybrałem MSI, ponieważ oferuje najlepszy stosunek wydajności, ciszy i ceny. Oczywiście korzystałem głównie z testu na purepc. Asus ma słabszą sekcję zasilania, jest głośniejszy w stresie. Gigabyte G1 jest głośny w spoczynku, brak pasywnego chłodzenia i najdroższy z całego towarzystwa. Mi udało się podkręcić MSI do 1590 MHz. Pod obciążeniem mam 65 st, ale buda dobrze wentylowana. Ciekawe jest Twin Frozr V, wentylatory mają takie asymetryczne łopatki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 msi albo gigabyte które po edycji biosu "potrafi" być ciche, na tryb pasywny nie ma co narzekać w ide jest cicho i tak powinno być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atanor Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 Ale G1 jest około 100zł droższe niż MSI. Wg mnie nie ma sensu przepłacać, bo nic nie dostaje się nic w zamian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciuu_PL Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 jestem zdecydowany na MSi ale jedyne co to boje się o to że trafi mi się sztuka z hałaseującymi cewkami albo co gorsze z wadliwymi wentylatorami (jak na filmie https://www.youtube.com/watch?v=LxNHhVQtlR4)w jakim sklepie najszybciej rozpatrują RMA? czy w MSi da się włączyć na stałe wentylatory rezygnując z pasywnego chłodzenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atanor Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 Pełną regulację wentylatorów masz w MSI Afterburner. Ja też się bałem cewek, ale wszystkie te filmiki są przy jakiś ekstremalnych fps. Co do wad to może się zdarzyć u wszystkich producentów. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciuu_PL Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 a czy w grach, lub przy pracy z obróbką wideo zdarza się piszczenie cewek? co z tymi wentylatorami może być nie tak że nie wykonują obrotów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atanor Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 Piszczenie w grach nie wystepuje, chyba, że masz wyłączone vsync, starą grę i osiągasz kilkaset fps. Jedyną grą gdzie coś słyszałem to World of Tanks. Na poprzedniej karcie MSI było tak samo tylko mniejsza wydajność powodowała mniejsze fps i piszczenie. Tylko pisząc piszczenie mam na myśli, że coś słychać, a nie, że przeszkadza. Z obróbką wideo nie mam do czynienia. Ten wentylator z filmiku to jakaś wada fabryczna i takie rzeczy oddaje się na gwarancję lub zwraca do sklepu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) te Wasze msi to niezła lipa. moje gigaszroty mają odpowiednio 66C górna karta oraz 58C dolna karta przy obrotach średnich okolice 2000 gdzie karty nawet nie są upierdliwe dla odbiorcy (1455 mhz). liżcie się dalej po jajach że msi są ciche, one są [ciach!]o warte. Edytowane 9 Listopada 2014 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atanor Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 2000rpm na trzech wentylatorach? Toż to suszarka. MSI ma takie temperatury (55-65st) przy 30% obrotów to jest poniżej 1000rpm. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 Jak nie slyszales to się nie wypowiadaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atanor Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2014 Nie słyszałem też o bezgłośnym wentylatorze kręcącym się 2000rpm. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2014 to sobie wsadź dwie takie msi do kompa ciekawe jakie wtedy będziesz miał temperatury i obroty. mi chodzi oto że chłodzenie gigaszrotów sobie bardzo dobrze w sli radzi gdy przerwa między kartami wynosi zaledwie jeden slot. miałem dwie 680 i chłodzenie msi wymiękało w takiej konfiguracji - tak wiem to było inne chłodzenie ale co do zasady takie samo - 2 wentyle. obroty na maxa a temperatura powyżej progu trothlingu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2014 to sobie wsadź dwie takie msi do kompa ciekawe jakie wtedy będziesz miał temperatury i obroty. mi chodzi oto że chłodzenie gigaszrotów sobie bardzo dobrze w sli radzi gdy przerwa między kartami wynosi zaledwie jeden slot. miałem dwie 680 i chłodzenie msi wymiękało w takiej konfiguracji - tak wiem to było inne chłodzenie ale co do zasady takie samo - 2 wentyle. obroty na maxa a temperatura powyżej progu trothlingu. Z tego też powodu sprzedaje swojego Strixa i planuje albo dwa refy 980 albo właśnie dwa 980 G1. Strix + ref radził sobie gorzej niż dwa refy które testowałem, ref lepsze temperatury i cichszy niż Strix :) Jak miałem SLI z 780Ti czy to DC2 czy Matrixy to temperatury przy 90% wentyli po 65-75C a VRM do 100C dochodziło, tragedia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2014 Najbardziej mnie intryguje czemu nowe gaming są pod obciążeniem kilka decybeli głośniejsze niż te z gtx 770 skoro karta wydziela mniej ciepła. Chyba za dużo pary poszło w wizualne bajery i smoki , a za mało w konstrukcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2014 Jak się ma balasy w głowach to tak jest , msi non stop powtarza te same błędy czyli wiele małych łopatek. Co im z tego przyjdzie przy gęsto upakowanych finach w chłodzeniu, te wentylatorki zaczynają wyć i nie mają dostatecznie dużego ciśnienia statycznego by przepchnąc więcej powietrza przez finy. Ale lepiej robić chłodzenie nie dla wydajności tylko dla oka :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2014 Jak się ma balasy w głowach to tak jest , msi non stop powtarza te same błędy czyli wiele małych łopatek. Co im z tego przyjdzie przy gęsto upakowanych finach w chłodzeniu, te wentylatorki zaczynają wyć i nie mają dostatecznie dużego ciśnienia statycznego by przepchnąc więcej powietrza przez finy. Ale lepiej robić chłodzenie nie dla wydajności tylko dla oka :lol2: No MSI to generalnie coś tam ma dziwne motywy. Zamiast ogarnąć te swoje karty jak trzeba to nagle tandetnego 970 w pomarańczowych barwach robią, a wentyle jak szaleją tak szaleć będą za pewne ;-) Ja osobiście po tym jak podeszli do naprawy Lightninga to od tej firmy nic nigdy nie biorę. Ten 780Ti Lightning MOA Edition za to konkretnie się prezentuje. Szkoda tylko że chłodzenia do niego nie dają, no ale ktoś kto go kupi najwyżej wodne założy i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irokez85 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2014 Z tego też powodu sprzedaje swojego Strixa i planuje albo dwa refy 980 albo właśnie dwa 980 G1. Strix + ref radził sobie gorzej niż dwa refy które testowałem, ref lepsze temperatury i cichszy niż Strix :) Jak miałem SLI z 780Ti czy to DC2 czy Matrixy to temperatury przy 90% wentyli po 65-75C a VRM do 100C dochodziło, tragedia. Gosu miałem 2 x gtx 670 wf3 i był jednak kisiel w obudowie, vrm płyty głównej grzał mi się jak cholera po mimo że temperatura kart była spoko. Wymieniłem na bloki wodne i poszedłem całkowicie w WC. Idź w referenty a obudowa taka żeby karty były w pionie i nawiew od dołu z wyciągiem ku górze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2014 Gosu miałem 2 x gtx 670 wf3 i był jednak kisiel w obudowie, vrm płyty głównej grzał mi się jak cholera po mimo że temperatura kart była spoko. Wymieniłem na bloki wodne i poszedłem całkowicie w WC. Idź w referenty a obudowa taka żeby karty były w pionie i nawiew od dołu z wyciągiem ku górze. Dzięki za info, z tym że gadałem z Zaodrzem i u niego 970 G1 w SLI sprawdza się świetnie. Z tym że to trochę inna konstrukcja niż stare WF3. No ale zobaczymy, teraz to i tak mi się nie spieszy z kartami. Miałem niedawno okres taki że ciągła rotacja, tu 780Ti, potem SLI z nich, potem SLI 980, teraz jedna 980. Jak sprzedam 780 Ti Lightinga MOA to wtedy kolejne ruchy porobię i tyle. A w świetle przecieków o GM200 , może i warto poczekać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) te Wasze msi to niezła lipa. moje gigaszroty mają odpowiednio 66C górna karta oraz 58C dolna karta przy obrotach średnich okolice 2000 gdzie karty nawet nie są upierdliwe dla odbiorcy (1455 mhz). liżcie się dalej po jajach że msi są ciche, one są [ciach!]o warte. Widocznie coś sportolili w tym chłodzeniu. Przecież mam 770 od MSI i karta jest cicha nawet po OC. Tylko tempy są wysokie. Pisanie że te karty są g.. warte to lekke przesada. Ludzie chwalą głównie to chłodzenie, więc coś w tym musi być. Tak więc kwestia wydajności MSI jest znana od dawna. Karty sie gotują, ale sa ogólnie ciche. Tyle z mojej strony. Edytowane 11 Listopada 2014 przez Devil 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...